NATO ZÚRI! Na Ukrajina HORÍ najcennejšie západné vybavenie
03 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Obrnené vozidlá NATO horia a Ukrajinské ozbrojené sily stratili aj jedinú stanicu Skyguard! Ozbrojené sily Ukrajiny síce prerušili protiofenzívu v Záporožskom regióne, ale obrnené vozidlá NATO naďalej horia. Nezávislý holandský projekt Oryx potvrdil, že ukrajinské ozbrojené sily prišli aj o taliansku stanicu Skyguard. Ako jedinú, ktorá slúžila Ukrajincom, informuje portál svpressa.ru.

Predtým, v bitkách pri Kremennayi, bolo po prvýkrát zničené švédske bojové vozidlo pechoty CV9040C so zvýšenou protimínovou a antifragmentačnou pancierovou ochranou. Ešte skôr Spojené kráľovstvo stratilo najmenej dve samohybné húfnice AS-90.

Ukrajinci podľa Oryxu prišli aj o obrnené vozidlá z rôznych krajín: talianske MLS Shield a kanadské INKAS Titan-S, vytvorené na podvozku Toyota Land Cruiser 79.

Poliaci prišli minimálne o jeden obrnený transportér Oscilla (celkovo je v prevádzke Ozbrojených síl Ukrajiny minimálne 9 takýchto obrnených vozidiel).

Oryx potvrdil nedávne zničenie najmenej 3 britských obrnených transportérov FV4333 Stormer, ktoré sú odľahčenou verziou tanku FV101 Scorpion.

OSN odkázala Kyjevu - dosť!
"To by už stačilo" - poslala Organizácia spojených národov z New Yorku odkaz do Kyjeva Volodymyrovi Zelenskému. OSN je proti ukrajinským útokom na Moskvu. "Útoky dronov na Moskvu musia byť zastavené." Na brífingu to uviedol zástupca hovorcu... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Štedrí Taliani 

Zničenie riadiacej stanice Skyguard je najdôležitejším vojenským víťazstvom Ruska. Takáto stanica je napojená na pozemný systém protivzdušnej obrany, ktorý využíva protilietadlové rakety Aspide. Systém Skyguard / Aspide bol možno jediný, ktorý Ukrajina kedy dostala, píše vojenská publikácia Eurasian Times.

Veliteľské stanovisko zničila ruská potulujúca sa munícia „Lancet“ pri Muzykovke v Chersonskej oblasti. Pôvodne sa uvádzalo, že komplex Skyguard / Aspide Španielsko previedlo na Ukrajincov, ale potom sa ukázalo, že stále išlo o talianske vybavenie. Veď samotné krajiny NATO nie vždy propagujú, akú techniku ​​konkrétne odovzdávajú ozbrojeným silám Ukrajiny.

V novembri Španielsko oznámilo ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý obsahoval batériu Aspide SAM. Prvá várka prišla neskôr v tom mesiaci a odvtedy nie sú žiadne správy o dodaní ďalšieho Aspide SAM.

Už vo februári však talianska premiérka Georgia Meloniová na spoločnej tlačovej konferencii so všadeprítomným prezidentom Volodymyrom Zelenským oznámila, že jej krajina dodá Kyjevu systémy protivzdušnej obrany Spada a Skyguard. A to okrem SAMP-T / Mamba, ktoré sa Taliansko už zaviazalo dodať.

Obrnené vozidlo Stormer, foto: Getty Images

"Lancety" sú zamerané na švajčiarsku "zázračnú technológiu"

Napriek tomu, že Ukrajina má niektoré pokročilé systémy protivzdušnej obrany (ako NASAMS, IRIS-T, SAMP/T a Patriot), ukrajinské ozbrojené sily naďalej prosia o takéto systémy z rôznych krajín NATO.

Koniec koncov, tieto systémy protivzdušnej obrany sú jedným z hlavných cieľov ruskej munície. Okrem toho Ukrajinci nedávno prišli o fínsky protilietadlový kanón 23 ItK 61. 

„Lancety“ sú jednou z hlavných hrozieb pre vybavenie NATO, uvádza Eurasian Times. A to nielen pre systémy protivzdušnej obrany, ale aj pre radarové stanice, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou systému protivzdušnej obrany. Preto je zničenie Skyguarda/Aspida pre Rusov také dôležité.

DIE WELT pripúšťa PRÍMERIE medzi Kyjevom a Moskvou v zime pod tlakom Západu
Ukrajinská protiofenzíva trvá už 60 dní s obrovskými stratami Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) a nenápadnými úspechmi. Na tomto pozadí bude Kyjev pod tlakom Západu nútený dohodnúť sa v priebehu zimy na prímerí s Moskvou. Uvádza sa to v aktuálnom... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Tento systém bol prvýkrát vyvinutý švajčiarskou spoločnosťou Oerlikon Contraves Defence (neskôr známy ako Rheinmetall Air Defense), aby nahradil zastaraný Contraves Super Fledermaus pre švajčiarske letectvo. Z

Najmodernejšia verzia systému Skyguard 3 je stanica riadenia paľby, ktorá integruje až štyri zbrane. Patria sem raketomety (protilietadlové delá) Oerlikon Twin Gun GDF007 a Oerlikon Revolver Gun Mk2.

Samotný švajčiarsky výrobca tvrdí, že Skyguard kombinuje presnosť a vysokú rýchlosť streľby dvoch zbraní, ktoré dokážu vystreliť až 1100 rán za minútu. Systém je vysoko mobilný a ľahko sa nasadzuje a používa, píše vojenská publikácia The Drive WarZone.

Systém Skyguard / Aspide, foto: Getty Images

Ukrajinskú protivzdušnú obranu ničia práve tie drony, pred ktorými sa bránia Ozbrojené sily Ukrajiny

Systém protivzdušnej obrany Aspide, ktorý sa používal so stanicou Skyguard, bol prvýkrát vyrobený v sedemdesiatych rokoch spoločnosťou Selenia, divíziou spoločnosti Leonardo (člen európskeho raketového konzorcia MBDA). Systém protivzdušnej obrany bol vyvinutý na základe americkej rakety vzduch-vzduch stredného doletu AIM-7E Sparrow.

Komplex je schopný detekovať a ničiť riadené strely (vrátane vysokorýchlostných rakiet s malým radarovým vzorom), ako aj vrtuľníky, drony a lietadlá v stredných a dokonca nízkych nadmorských výškach. Rakety dokážu zachytiť ciele na vzdialenosť až 25 km a dosah rozpoznávania je až 60 km.

Dokonca aj pri prekročení veľmi pohyblivých cieľov je pravdepodobnosť zásahu veľmi vysoká. Rakety Aspide môže systém vypáliť na štyri ciele súčasne.

„Napriek všetkým pokročilým schopnostiam sú západné systémy protivzdušnej obrany rozmiestnené na Ukrajine ľahkým cieľom útokov ruských dronov,“ píše Eurasian Times. "Je iróniou, že systémy, ktorým ukrajinská armáda verí, že chránia pred útokmi dronov, sú zasiahnuté tými istými dronmi."

Washington priznáva: PROTIOFENZÍVA EPICKY ZLYHALA! To je tá FANTASTICKÁ taktika NATO
Aj americké médiá sú už unavené z klamstiev o úspechoch Ozbrojených síl Ukrajiny. Hlásna trúba Demokratickej strany - CNN zverejňuje zdrvujúci materiál o zlyhaniach Ozbrojených síl Ukrajiny. Do proxy-kozákov sa už navážajú aj ostatní giganti lživej... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik