Európa, kam plávaš, keď svetu neponúkaš cestu mieru?
03 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Európa, kam plávaš, keď svetu neponúkaš cestu mieru?, spýtal sa pápež európskych politikov pred mladými ľuďmi. A zatiaľ čo sa pápež takto pýtal, Rusi napadli ďalší z prístavov, cez ktorý malo prúdiť ukrajinské obilie do sveta – do Somálska, do Izraela aj do Číny. Ukrajinci oznámili, že 23 dronov zostrelili, ale bližšie nešpecifikovaný počet ostatných strojov zasiahol svoje ciele, informujú české Parlamentní Listy.

Toľko krviprelievania!

Vojna na Ukrajine trvá už 526 dní a pápež František sa podľa americkej spravodajskej stanice CNN obrátil na štáty Západu s niekoľkými otázkami ohľadom vojny na Ukrajine. Urobil tak na dňoch mládeže počas svojej päťdňovej návštevy Portugalska.   

„Mohli by sme sa jej (Európy) opýtať: Kam sa plavíte, keď svetu neponúkate cesty mieru, kreatívne spôsoby, ako ukončiť vojnu na Ukrajine a mnoho ďalších konfliktov vo svete, ktoré spôsobujú toľko krviprelievania?,“ spýtal sa pápež. Povedal tiež, že on sám sa neustále modlí za mier, a zdôraznil, že aj v čase vojny treba robiť mierumilovné gestá voči druhým ľuďom.

A zatiaľ čo pápež kladie Európe otázky, ruský dron udrel na prístav Izmajil na Dunaji neďaleko hraníc s Rumunskom, čím poškodil zásoby obilia aj nákladný výťah. Podľa ukrajinskej strany malo obilie doputovať do Izraela, do afrických štátov a predovšetkým do Číny, upozornila britská verejnoprávna stanica BBC.

DIE WELT pripúšťa PRÍMERIE medzi Kyjevom a Moskvou v zime pod tlakom Západu
Ukrajinská protiofenzíva trvá už 60 dní s obrovskými stratami Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) a nenápadnými úspechmi. Na tomto pozadí bude Kyjev pod tlakom Západu nútený dohodnúť sa v priebehu zimy na prímerí s Moskvou. Uvádza sa to v aktuálnom... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Rumunský prezident Klaus Iohannis odsúdil pokračujúce ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru „v blízkosti Rumunska“ ako neprijateľné.

Ukrajinská strana oznámila, že 23 dronov Šahíd zostrelila, ale bližšie nešpecifikovaný počet dronov dosiahol svoje ciele.

"Podľa OSN Ukrajina v rámci dohody o obilí odoslala 625-tisíc ton potravín ako humanitárnu pomoc do Afganistanu, Etiópie, Kene, Somálska, Sudánu a Jemene," napísala britská verejnoprávna stanica.

Prístav v Sevastopole, foto: Getty Images

Ruskí provojnoví blogeri sa dohadujú

A ako na bojisku pokračuje nie príliš vydarená ukrajinská protiofenzíva, ruskí provojnové blogeri sa medzi sebou dohadujú, aké informácie nielen z prvých línií zverejňovať, a ktoré už radšej nie.

Jeden z provojnových blogerov obvinil 2. augusta iných prominentných provojnových blogerov, ktorí kritizovali ruské vedenie vojny, že sú ‚imbecili', ktorí podporujú ‚provokatívne publikácie' a ‚zbesilú kritiku (ruského ministerstva obrany)', pretože blogeri uverejnili snímky ukrajinských úderov pri Sevastopole a na Čonharskom moste, čo by podľa niektorých zdrojov nezodpovedne šírilo paniku,“ upozornil washingtonský Inštitút pre štúdium vojny.

„Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí 31. júla oznámilo, že ruské sily zničili 180 tisíc ton obilia v období od 17. júla do 26. júla, kedy sa Rusko stiahlo z Čiernomorskej obilnej iniciatívy. Kremeľ opakovane prisľúbil, že v najbližších troch až štyroch mesiacoch pošle zadarmo 25 až 50 tisíc ton obilia do šiestich bližšie nešpecifikovaných afrických krajín – čo je zlomok zničeného ukrajinského obilia,“ napísal ISW.

OSN odkázala Kyjevu - dosť!
"To by už stačilo" - poslala Organizácia spojených národov z New Yorku odkaz do Kyjeva Volodymyrovi Zelenskému. OSN je proti ukrajinským útokom na Moskvu. "Útoky dronov na Moskvu musia byť zastavené." Na brífingu to uviedol zástupca hovorcu... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik