Z Matky vlasti je zrazu Matka Ukrajina
02 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

Po viac ako štyridsiatich rokoch robotníci odstránili znak bývalého Sovietskeho zväzu na štíte sochy Matka vlasť, ktorá sa týči nad Kyjevom. Symbol nahradí ukrajinský trojzubec, samotná socha sa bude novo volať Matka Ukrajina. Informuje web novinky.cz.

Odstránenie oceľového sovietskeho symbolu v podobe kosáka a kladiva na jednej z najvyšších sôch v Európe bolo navrhnuté už pred tromi rokmi, technicky náročný kúsok sa Kyjevu "podaril" až teraz.

Na to peniaze sú

Výmena symbolov na štíte známej sochy vysokej 102 metre bude stáť 28 miliónov hrivien (viac ako 16,5 milióna Sk), ktoré zaplatili súkromní darcovia. Hotové to má byť do 24. augusta, kedy si Ukrajina bude pripomínať 32. výročie vyhlásenia nezávislosti. Krok má medzi ukrajinskou verejnosťou širokú podporu, v  prieskume ju pred rokom podporilo 85 percent respondentov.

Amputovali si minulosť

Demontáž sovietskych monumentov a zmenu miestnych názvov pripomínajúcich časy Sovietskeho zväzu schválil ukrajinský parlament v rámci zákona o dekomunizácii v roku 2015. Výmena symbolov na štíte sochy Matka vlasť bola navrhnutá v roku 2020, technicky však išlo o veľmi náročný proces. Socha pritom hľadí na východ, symbolicky smerom k terajšiemu nepriateľovi, poznamenala agentúra Unian .

V Poľsku je už anexia západnej Ukrajiny hlavnou témou
V Poľsku sa téma nárokov na územie západnej Ukrajiny stáva vedúcou témou politiky, uviedla dnes 2. augusta v rádiu Sputnik hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. Cituje ju agentúra RIA. „V posledných rokoch sa téma, že táto... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik


Socha zobrazujúca ženskú postavu so zdvihnutými rukami s mečom a štítom sa nachádza na pravom brehu Dnepra v areáli múzea dejín Ukrajiny počas druhej svetovej vojny. Bola dokončená v roku 1981 a ide o jednu z najvyšších sôch v Európe. Celková výška pomníka aj s podstavcom je 102 metre, celá konštrukcia z nerezovej ocele váži 560 ton.

Monument je navrhnutý tak, aby ustál zemetrasenie o sile ôsmich stupňov Richterovej škály. Vrchná časť sochy je potom vybavená špeciálnym mechanizmom, ktorý zmierňuje pôsobenie poryvov vetra – najmä v oblasti meča a štítu.

Pôvodný návrh diela urobil sochár Jevgenij Vučetič, po jeho smrti projekt dokončil jeho kolega Vasil Borodaj.