Takmer tri štvrtiny Slovákov žijú v chudobe. Ale moc je spokojná
02 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Mladá sociálna demokratka Zuzana Plevíková zhrnula výsledky Matovičovej a Hegerových vlád, ktoré o sebe hovoria, ako bolo za ich čias výborne. Navyše aj prezidentkína vláda im podľa Plevíkovej nemá čo vyčítať – tá sa pre zmenu tvári, že je všetko v poriadku.

Plevíková na číslach a percentách ukazuje, koľko ľudí je ohrozených chudobou. Slováci podľa nej však nemôžu čakať nič dobré, kvôli cenám energií, ktoré by mali v budúcom roku stúpnuť dvojnásobne. Nie každý však má problém, „prekvitajú“ banky a ich zisky. Slovenská vláda však rieši úplne iné priority. O alarmujúcich údajoch v oblasti príjmovej chudoby hovorí aj Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík (IVRA). O zisku bánk vie aj podpredseda Smeru Ladislav Kamenický, bývalý minister financií.

Za všetko hovoria čísla

Plevíková však taký dôvod na spokojnosť s vládami nevidí. Upozorňuje, že až 70 percent domácností ohrozuje chudoba a Štatistici podľa nej vyčíslili, že príjmovou chudobou je ohrozených takmer trištvrte milióna ľudí, pričom najviac ohrozené sú rodiny s deťmi.

„Obyvateľov Slovenska naďalej trápi inflácia a vysoké ceny potravín. Sme totiž jediní v rámci eurozóny s infláciou nad 10 percent,“ pokračuje vo výpočte „úspechov“ a dôvodov na „spokojnosť“ vlád za ostatné tri roky.

Ak je niekde prázdno a tma, tak u pani JBC (VIDEO)
Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) si myslí, že žiaden zo štátnych podnikov nefunguje, preto je za ich odpredaj. Nesúhlasí s ňou predseda hnutia Socialisti Artur Bekmatov( kandidát 150 do NR SR za Smer-SSD ), ktorý jej vysvetlil, ako to s tými... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Perspektíva ešte horšia

Každá dvanásta domácnosť má problém s platením účtov za energie. Ceny energií by mohli budúci rok stúpnuť až o 110 percent. Podľa Eurostatu sme sa za posledné roky prepadli do takej chudoby, že za nami je už len Bulharsko a Rumunsko,“  upozorňuje Plevíková s tým, že nie každý sektor ekonomiky má problémy. Ten bankový bol v prvom polroku ziskový – čistý zisk mali banky 564,6 milióna eur. Pritom úrokové sadzby a poplatky sa stále zvyšujú.

Riešenia nečakajte

Plevíková upozorňuje, že Matovičova, Hegerove a Ódorova vláda tu vytvorili spúšť, pričom nemajú žiadne riešenia. Majú totiž úplne iné záujmy.

„Hlavne zbrojme a dávajme peniaze do zbraní, všetko posielajme na Ukrajinu a rozdajme sa. Poďme riešiť skupiny ľudí, ktoré nie sú a nikdy neboli ohrozené. Pred problémami ľudí strkajme hlavu do piesku. Rozpredajme Slovensko, ožobráčme ľudí a poslúchajme západné mocnosti. Toto sú a boli ich priority,“   píše s rozhorčením Plevíková s tým, že po voľbách nesmie nastúpiť vláda, ktorá má problémy sama so sebou, nie to ešte so spravovaním štátu.

Príjmová chudoba

„Z celkového počtu 1 852 062 slovenských domácností má viac ako 21 percent príjem do 500 eur mesačne, polovica do 700 eur mesačne. Zároveň má skoro 85 percent slovenských domácností príjem do 1 000 eur mesačne,"informoval Martin Halás z IVRA. Z pohľadu všetkých 5 397 540 Slovákov má takto 2,6 milióna mesačný príjem do 700 eur a 4,5 milióna príjem do 1 000 eur mesačne.

Akýkoľvek príjmový výpadok, či už kvôli ochoreniu, alebo akejkoľvek inej udalosti, je pre takéto domácnosti neprijateľný. Odráža sa to aj na zdravotnej starostlivosti, mesačne si podľa výpočtov IVRA rodina v príjmovej chudobe môže dovoliť minúť na zdravotnú starostlivosť zhruba 20 eur.

Banky na Slovensku budú musieť výrazne prispieť na zníženie splátok hypoték ľudí
Banky na Slovensku klamú. Kým čaputovej vláda len rozmýšľa, čo by mala proti vysokým cenám a abnormálnemu navyšovaniu hypoték urobiť, niektrorí politici už majú jasné predstavy. Konkrétne Ladislav Kamenický (Smer- SSD) prišiel s informáciou, že ak... Čítať ďalej
01 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Kamenický bol pri bankách konkrétnejší

Podpredseda Smeru-SSD Ladislav Kamenický ponúka obraz o tom, ako Matovičova a Hegerova vláda za tri roky dopriala bankám:

  • 2020 = 465 mil. eur.
  • 2021 = 727 mil. eur - druhý najvyšší čistý zisk do roku 2021
  • 2022 = 829 mil. eur - historický rekord!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik