RAFAJ: Omyly či manipulácie prieskumov
03 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Expert na médiá a spravodajstvo hnutia Republika Rafael Rafaj vyzýva na sociálnej sieti na opatrnosť, pokiaľ ide o prieskumy preferencií politických strán.

Rafaj poukázal na aktuálny prieskum preferencií agentúry AKO. Niektoré výkyvy a rozdiely sú tu podľa Rafaja opäť markantné a do očí bijúce. Rafaj sa pozrel na to, aké boli preferencie strán pred voľbami v roku 2020. Konkrétne, porovnal prieskum asi 6 týždňov pred voľbami s výsledkom volieb.

Ako vidieť z grafu tejto agentúry tri subjekty sa napriek preferenciám z prieskumu 6 týždňov pred voľbami do NR SR vôbec nedostali, hoci boli nad kvórom päť percent (PS-Spolu, KDH a SNS). ĽSNS neskončila ako druhá strana, ani s tak nadneseným výsledkom, naopak, OĽANO dosiahlo trikrát väčšie volebné percentá a Za ľudí nemalo dvojciferný, ale jednociferný výsledok a len tesne na účasť parlamente,“ všíma si Rafaj.

Rafaj pripomína, že sa veľa hovorí o možnej manipulácii volieb, teda, či odovzdané hlasy budú sedieť s reálnymi výsledkami. „Otázka znie, či na pilotnú prípravu na takýto „reset“ môže niekto použiť aj prieskumy,“ uzatvára Rafaj.

Facebook Rafael Rafaj | Graf Rafaela Rafaja

Podľa prieskumu agentúry AKO by voľby v júli vyhral Smer-SD s 19,9 percentami. Nasledujú Progresívne Slovensko so ziskom 16,4 percenta a Hlas-SD s 15,2 percentami. Koalícia OĽaNO, Kresťanskej únie a Za ľudí by získala 6,7 percent, čo by jej nestačilo na vstup do parlamentu, lebo v prípade koalícií je kvórum sedem percent. Republika má v tomto prieskume 6,7 percent, SaS 6,6 percent, Sme rodina 6,1 a SNS 5,8 percenta. Do parlamentu by sa nedostali Demokrati ani Aliancia, oba subjekty by získali po 2,2 percenta.

Niekto tu asi stratil zmysel pre realitu
Hnutie OĽANO a priatelia sa v najbližších týždňoch chce sústrediť na úlohu poraziť v parlamentných voľbách Smer-SD Roberta Fica a Hlas-SD Petra Pellegriniho. V TASR TV to povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Lídra Hlasu-SD... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme