Hypotekárne úvery budú likvidačné. Republika má recept (VIDEO)
02 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Milan Uhrík a ekonomickí experti hnutia Republika vedia, ako by mala vyzerať pomoc pri nárastom splátok za hypotekárne úvery. Tie v súčasnosti stúpajú, keďže úroky šli extrémne hore, čo je pre mnoho rodín hrozba, že prídu o bývanie.

Uhrík hovorí o časovanej bombe, pričom problém s vysokými úrokmi môže trvať niekoľko rokov. Ekonomickí experti hnutia sa zhodujú na tom, že štát nebude mať miliardy na pomoc so splácaním, má však legislatívne páky na to, aby „usmernil“ konanie bánk. Určité kroky môže urobiť aj Národná banka Slovenska (NBS), pričom by bolo nutné aj bezplatné poradenstvo pre tých, ktorí sa môžu dostať do problémov. Problém s hypotékami vidí aj SNS, ktorá cez svojich zástupcov v NR SR mieni zvolať jej mimoriadne zasadnutie práve k tejto situácii.

Časovaná bomba

„Zvyšovanie úrokov na hypotékach je časovaná bomba. Od tohto a budúceho roka vzrastú desaťtisícom ľudí mesačné splátky za hypotéku v priemere o sto až dvesto eur,“pripomína Uhrík, čo čaká klientov s hypotekárnymi úvermi s tým, že tento stav bude trvať ešte zhruba 2-3 roky. Ekonomický tím hnutia preto pripravil riešenia pomoci.

„Samozrejme - pomôcť ľuďom, a nie pomôcť ziskom zahraničných bánk, ako to chcú liberáli,“ dopĺňa predseda hnutia.

Banky na Slovensku budú musieť výrazne prispieť na zníženie splátok hypoték ľudí
Banky na Slovensku klamú. Kým čaputovej vláda len rozmýšľa, čo by mala proti vysokým cenám a abnormálnemu navyšovaniu hypoték urobiť, niektrorí politici už majú jasné predstavy. Konkrétne Ladislav Kamenický (Smer- SSD) prišiel s informáciou, že ak... Čítať ďalej
01 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Dlhšia doba splácania

JUDr. Ing. Miloš Sušarský, LL.M. - predseda Odborného tímu pre dopravu a výstavbu súhlasí, že štát na pomoc takýmto ľuďom peniaze mať nebude, preto je podľa neho najrýchlejším a zároveň účinným spôsobom legislatívne zaviazať banky, ak o to klient požiada, predĺžiť mu dobu splácania hypotéky. Toto opatrenie zabezpečí rozloženie sumy na prijateľnejšie splátky.

Zasiahnuť musí NBS

Ing. Viliam Ostrožlík, MBA - predseda Odborného tímu pre financie a rozpočet hovorí o komplexnejšom riešení, ktorým je dočasná regulácia hypotekárnych sadzieb na znesiteľnej úrovni. Tú stanovuje Národná banka Slovenska. Tá vidí reálne náklady a zisky komerčných bánk.

„Navyše, tým čo to najviac potrebujú, napríklad mladým rodinám, by štát mohol pomôcť ešte dodatočnou bonifikáciou. Tak, aby za hypotéku platili zhruba to čo predtým,“dopĺňa Ostrožlík s tým, že súčasťou riešenia je aj bezplatné právne poradenstvo pre tých, ktorým reálne hrozí starata bývania.

SNS zvoláva mimoriadnu schôdzu

Podľa Tomáša Tarabu (SNS / Život-NS) sme sa dostali do situácie, kedy si väčšina Slovákov nezvláda odkladať na úspory, no mnohí majú problém aj so splácaním svojich záväzkov bankám aj napriek tomu, že pracujú. Slovenská národná strana zastúpená v NR SR poslancami Tomášom Tarabom a Kuffovcami v Národnej rade Slovenskej republiky zvolávajú mimoriadnu schôdzu.

SNS zvoláva MIMORIADNU SCHÔDZU: Valí sa na nás hypotekárne TSUNAMI!
Slovenská národná strana s poslancami Tomášom Tarabom a Kuffovcami v Národnej rade Slovenskej republiky zvolávajú mimoriadnu schôdzu. „Slovenská národná strana upozorňuje už dlhodobo na nárast cien energií a potravín ale aj hypoték. Ich výška... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik