Ako keby Čaputovej z paláca vypadol
02 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Český prezident Petr Pavel podpísal takzvanú zmluvu o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi. Česko tak dokončilo ratifikáciu zmluvy. Informuje o tom CNN Prima News.

Dokument ešte musí podpísať predseda vlády Petr Fiala (ODS).

Zmluvu schválili obe komory

Schvaľovanie zmluvy v parlamente sprevádzali protesty odporcov prítomnosti amerických vojakov na českom území. Obe komory parlamentu zmluvu podporili značnou väčšinou hlasov. V Senáte hlasovalo za prijatie zmluvy 66 zo 72 prítomných a v Poslaneckej snemovni 115 zo 144 prítomných zákonodarcov.

Ministerka obrany Jana Černochová (ODS) obhajovala zmluvu aj tým, že v situácii, keď prebieha ruská invázia na Ukrajine, sa Česko bez silného spojenectva s ďalšími demokratickými krajinami nezaobíde.

Dokument sa zaoberá napríklad právnym postavením amerických vojakov či postavením dodávateľov amerických ozbrojených síl. Predpokladá tiež oslobodenie amerických vojakov od daní a ciel v Česku. Súčasťou dohody je aj zoznam vojenských zariadení a priestorov českej armády, ktoré budú môcť americké ozbrojené sily využívať.

EÚ začína od vyjadrení Zelenského dávať RUKY PREČ! Len Čaputovej minister Wlachovský Ukrajinu NESKLAMAL!
Svet je na pokraji jadrového kolapsu. Zelenskyj v plamennej reči sľúbil, že vtrhne na územie Ruska a zničí jeho vojenské základne! Ministri zahraničia EÚ začali verejne dávať od Kyjeva ruky preč okrem slovenského - Wlachovský Ukrajinu... Čítať ďalej
31 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Kritika SPD a komunistov

Počas prerokovávania zmluvy v snemovni zaznievala kritika najmä zo strany opozičného hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD).

SPD si zmluvu spája so stratou suverenity a zvrchovanosti Českej republiky. „Trvale zastávame názor, že o akejkoľvek cudzej základni na našom území by malo byť vyhlásené celoštátne referendum. Vláda Petra Fialu (ODS) sa však referendu vyhýba, pretože sa občanov bojí. Hnutie SPD hovorí jasne NIE cudzím základniam a dlhodobému pobytu akýchkoľvek cudzích vojakov na našom území!

Mimoparlamentná Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) v reakcii na ratifikáciu zmluvy uviedla, že „proamerický“ prezident Pavel podpísal „vazalskú zmluvu“ s USA. „Podľa očakávania prezident Petr Pavel, ktorý by mal hájiť predovšetkým záujmy suverénnej Českej republiky, poctivo splnil prianie americkej administratívy a podpísal vazalskú zmluvu s USA,“ poznamenali komunisti.

KSČM protestuje proti ratifikácii DCA a zmluvu dôrazne odmieta. Tzv. „obranná zmluva“ totiž nepovedie k väčšej bezpečnosti Českej republiky, ako jej prívrženci vyhlasujú, ale naopak sa z Českej republiky stane legitímny cieľ nepriateľov USA a naše územie môže kedykoľvek slúžiť k agresii USA proti iným krajinám,“ myslia si českí komunisti.

Zelenského šialený príspevok k mierovému samitu
Volodymyr Zelenskyj prisľúbil Washingtonu "veľkú ofenzívu" ozbrojených síl Ukrajiny pred samitom o mierovom urovnaní vojny bez účasti Ruska v Saudskej Arábii, kde bude predstavený a prediskutovaný jeho absolútne nerealizovateľný „mierový vzorec“.... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik