Ak je niekde prázdno a tma, tak u pani JBC (VIDEO)
02 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) si myslí, že žiaden zo štátnych podnikov nefunguje, preto je za ich odpredaj. Nesúhlasí s ňou predseda hnutia Socialisti Artur Bekmatov( kandidát 150 do NR SR za Smer-SSD ), ktorý jej vysvetlil, ako to s tými štátnymi podnikmi vlastne je.

Bekmatov v prestrihu núka Cigánikovej vyjadrenie k štátnym podnikom a keďže z úst poslankyne padla výzva na menovanie aspoň jedného štátneho podniku, ktorý prosperuje, Bekmatov jej ich vymenoval hneď niekoľko, pričom zistiť ich nie je vôbec náročné. Bekmatov si tiež myslí, že štát by mal viac podnikať. Prinieslo by to konkurenciu pre súkromné podniky, ale aj viac peňazí na všetky služby, ktoré štát občanom poskytuje. Vysvetlil tiež, prečo to aktuálne tak nefunguje – liberálne strany nepotrebujú  silný štát, lebo majú silných donorov. Cigánikovej pritom VšZP „leží v žalúdku“ už veľmi dlho.

Štátny podnik nemôže byť ziskový

„Zamyslite sa sami a povedzte teraz z fleku jednu štátnu firmu, ktorá prosperuje. Akože prázdno, tma,“ povedala Jana Bittó Cigániková v relácii Na hrane, kde šlo o to, že Všeobecná zdravotná poisťovňa je dlhodobo v strate.

Janka Bittó Cigániková, foto: FB/JBC | O premlčaní dezinformuje Janka Bittó Cigániková,

„Ak je niekde tma a prázdno, tak možno vo vašich vedomostiach,“reaguje Artur Bekmatov, kandidát na poslanca za stranu Smer.

Keď OĽaNO bez percent nadáva Saske do POLITICKÝCH MŔTVOL: Môžete sa premenovať aj na SASANKA!
Politickej mŕtvole - strane SaS - nepomáha ani geniálne premenovanie na "SASKA", to už mali radšej spraviť úprimný Coming OUT a premenovať sa na "SASANKA", skonštatovala na sociálnej sieti Mária Benová - číslo 30 na kandidátke OĽaNO. VIRTUÁLNA... Čítať ďalej
31 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Nevie pracovať s verejne dostupnými zdrojmi?

Podľa Bekmatova stačí takmer pár klikov a človek nájde množstvo ziskových štátnych podnikov.

„A to v situácii, kedy štát vlastní už len minimum podnikov. Napriek tomu, väčšia časť z nich dosahuje veľmi zaujímavé výsledky,“ vysvetľuje Bekmatov, ktorý sa nebráni ani povedať, že štátne podniky, o ktorých hovorí, sú nadpriemerne ziskové.

„Nosnice zlatých vajec“

O výnosných podnikoch sa hovorí, ako o sliepkach, ktoré znášajú zlaté vajcia. Pre Slovensko je jednou z nich Slovenský plynárenský priemysel, ktorého zisk z roku 2021 je takmer 25 miliónov eur. To však nie je všetko – pod SPP patria firmy, ktoré generujú zisky v stovkách miliónov eur.

„Tých podnikov je ďaleko viac. Vodohospodárska výstavba, štátny podnik, 113 miliónov. Slovenská elektrizačná a prenosová sústava – 105 miliónov eur,“menuje Bekmatov ďalšie firmy. Medzi nimi aj Západoslovenskú energetickú spoločnosť, ktorá má tiež veľmi slušný zisk, takže podobný by sa dal očakávať u Východoslovenskej energetiky, ktorú Richard Sulík z pozície ministra hospodárstva odmietol odkúpiť.

„Defakto tým pripravil Slovensko o milióny eur,“ pripomína Bekmatov to, za čo Sulíka svojho času kritizovali a menuje ďalšie ziskové štátne firmy. Medzi nimi je Mincovňa Kremnica, Letisko Košice, ale aj kúpele Dudince.

Doprava, turistický ruch a iné

„Na tomto portfóliu, ktoré som vám ukázal vidíte nie len to, že pani Bittó Cigániková zavádza. Že štátne podniky skutočne môžu byť ziskové aj vo veľmi náročných podmienkach. Ale vidíme aj to, že to portfólio je veľmi bohaté. Že sú tam nie len energetické podniky,“argumentuje Bekmatov za oveľa aktívnejšie podnikanie štátu v akejkoľvek oblasti.

Mimoriadna situácia na Slovensku ešte stále trvá. OZ KOVO apeluje na politikov a vládu!
Odborový zväz (OZ) KOVO apeluje na politikov a vládu, aby zrušili aspoň mimoriadnu situáciu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a tým aj rôzne obmedzenia pracovnoprávnych nárokov zamestnancov. Podľa združenia dlhodobo neexistujú objektívne... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Bol by konkurencie schopný

„Štát by sa nemal snažiť len vlastniť strategické podniky, ale aj zakladať vlastné podniky, ako konkurenciu voči súkromníkom. Vôbec by som sa nebál toho, aby štát oveľa intenzívnejšie budoval štátny sektor ekonomiky,“ presviedča Bekmatov, podľa ktorého to Slovensko nie iba potrebuje, ale mu to aj pomáha.

Prečo to nefunguje?

Bekmatov vidí dôvod toho, že to takto nefunguje v záujme privatizérov a boháčov, ktorí si môžu dovoliť sponzorovať politické subjekty, ktoré zastávajú názor, že štát by mal vlastniť čo najmenej. Jednou z takých strán je aj Progresívne Slovensko, ktoré v podstate žije zo štedrých darov sponzorov.

Silný štát nepotrebujú

Súhlasiť s ním určite nebude práve to PS, ktorému aktivity financujú štedrí sponzori:

  • Michal Meško (Martinus, CEO): 50 000 EUR
  • Peter Komorník (softvér Slido): 250 000 EUR
  • Tomáš Polerecký (viacero firiem na orsr): 25 000 EUR
  • Andrej Haršani (viaceré firmy na orsr): 100 000 EUR
  • Martin Pekár (viaceré firmy na orsr): 200 000 EUR
  • Peter Zálešák (viaceré firmy na orsr): 100 000 EUR

Čo vieme o financovaní politických subjektov
Posledné prieskumy volebných preferencií hovoría, že do parlamentu by sa malo dostať deväť politických subjektov. Kým niektoré strany žijú z príspevkov zo štátneho rozpočtu, iné môžu vyžiť aj z darov. Mnohým výdatne načreli do rozpočtov minuloročné... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Prečo by štát mal podnikať

Bekmatov tvrdí, že podnikanie štátu by pomohlo nám všetkým, pretože by bolo v štátnej kase viac peňazí na zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie, či kultúru.

Má ich v žalúdku dlhodobo

Jana Bittó Cigániková štátnu zdravotnú poisťovňu kritizuje už dlhodobo. Štátna inštitúcia bránila Cigánikovej kritike za nesprávne hospodárenie.

"VšZP si plní všetky svoje povinností a záväzky voči poistencom, poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a platiteľom tak, ako jej ukladá zákon. Ako jediná zdravotná poisťovňa tak robí transparentne, keďže podlieha zákonu o verejnom obstarávaní a na rozdiel od súkromných zdravotných poisťovní všetky svoje zmluvy, objednávky a faktúry zverejňuje,"   uviedla zdravotná poisťovňa ešte v decembri. 

FOTO TASR - Pavol Zachar

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik