DESIVÉ! Veľká vojna je za rohom a Poľsko je ten cieľ
31 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Ako to vlastne bolo  s Wagnerovcami? Bola to vzbura, alebo nie? Paul Craig Roberts hovorí, že v skutočnosti išlo o protest, za účelom získania pozornosti prezidenta Putina. Ruské vojenské vedenie oznámilo Prigožinovi, že jeho vojaci, takzvaná Wagnerova skupina, budú včlenení do ruskej armády a budú podliehať jej vedeniu. Prigožin a jeho velitelia s niečím takým nesúhlasili, a tak sa vydali na pochod na Moskvu. Nebola to ale v žiadnom prípade snaha zvrhnúť vládu Vladimíra Putina, píše Jane Kaufman.

O pár dní neskôr sa ruský prezident Vladimír Putin stretol s Prigožinom a s Wagnerovými veliteľmi, ktorí predniesli svoju verziu zápletky a vyjadrili vernosť Rusku. Prezident Putin si dobre uvedomoval úspechy Wagnerovej skupiny v bojoch a najradšej by ich podržal na Ukrajine. Ale bieloruský prezident Lukašenko chcel Wagnerovce v Bielorusku a oni jeho pozvanie prijali.

To je veľmi zjednodušené vysvetlenie toho, čo sa stalo a v skutočnosti asi tak pravdivé, ako sú rozprávky Boženy Nemcovej.

Scott Ritter dodáva detaily a podrobnosti
Jevgenij Prigožin prevzal vedenie skupiny vojenských dobrovoľníkov, ktorých dal spolu s ním dohromady Dimitrij Utkin v r. 2014. Vtedy mali asi 500 členov.

1. mája 2014 podpísal Prigožin jednoročnú zmluvu s ruskou vládou o spolupráci, ktorá bola každý rok k tomuto dátumu obnovovaná. Wagnerova skupina ale nesmela prevádzkovať svoju činnosť v Rusku, pretože ruské zákony zakazujú nájomných žoldnierov na svojom území a trestajú ich 10 až 15 rokmi väzenia. Zmluva sa vzťahovala na prácu na Kryme, kde bolo potrebné pomôcť s riešením odtrhnutia Krymu od Ukrajiny a pripojenia k Rusku. Niečo také nemohla zastať ruská armáda.

Wagnerova skupina bola v skutočnosti vytvorená práve preto, aby pomohla odtrhnúť Krym od Ukrajiny a pripojiť ho k Rusku. Po spojení s Ruskom sa Wagnerovci presunuli do Donbasu, kde pomáhali etnickým Rusom v bojoch proti ukrajinským nacistom.
 

Keď došlo 1. mája 2022 k ďalšiemu obnoveniu zmluvy ruskej vlády s Wagnerovými oddielmi, táto musela byť podstatne rozšírená, pretože skupina žoldnierov v tom čase mala 30 000 osôb. Na podporu a za dobrú prácu dostal Prigožin zmluvu na dodávky potravín ruským vojskám, čo mu vynášalo asi 2 milióny dolárov ročne. Stal sa z neho veľmi bohatý človek.

Problémy začali v septembri 2022, keď Rusko pričlenilo Donbas, Luhansk a ďalšie časti Ukrajiny. Zákon o zákaze námezdných žoldnierov mohol byť ignorovaný, pokiaľ títo nepôsobili na ruskej pôde, ale keď sa Donbas stal časťou Ruska, Wagner musel preč. Jeho žoldnieri boli v tom čase rozšírení na mnohých miestach po celom svete. Boli v Sýrii, v Afrike a aj v Južnej Amerike.

Ruské Ministerstvo obrany rokovalo s Prigožinom a dohodli sa, že ročná zmluva nebude porušená, ale 1. mája 2023 musí byť Wagnerova skupina včlenená do ruskej armády.

STOP peniazom Ukrajine! hrmel Trump. A nastalo ZDESENIE: On môže vyhrať!
„Vyženieme kriváka Joea z Bieleho domu,“ hrmel Donald Trump pred zaplneným štadiónom v Pensylvánii. Na sobotňajšom predvolebnom zhromaždení, ktorého sa zúčastnili tisíce jeho podporovateľov, Trump vyhlásil, že "najskorumpovanejší a najmenej... Čítať ďalej
31 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Prigožin zaprotestoval, ale nevyplatilo sa mu to

To sa, samozrejme, Prigožinovi ani trochu nepozdávalo a začal veľkú kampaň, kedy propagoval Wagnerove úspechy za cenu znižovania úspechov ruskej armády. V tom čase sa už správy o ich úspešnom dobytí Bachmutu rozniesli po celej krajine a Wagnerovi bojovníci dostali aureolu hrdinov. Preto Putin a Ministerstvo obrany proti nim nemohli vojensky zakročiť ako by bolo na mieste, pretože by tým možno spôsobili v krajine revolúciu.

Avšak nie všetci vojaci súhlasili s Prigožinom a nie všetci s ním pochodovali na Moskvu. Iba niektorí sa pridali a tým bolo povedané, že idú zabezpečovať hranice. Takže ani oni nevedeli presne o čo ide. Ako sa ale blížili k Moskve, tak bolo zjavné, že Prigožin stráca ich podporu. Vojaci možno začali niečo tušiť a cítili sa zradení. Preto sa Prigožin svojho plánu radšej vzdal, získal od prezidenta Putina sľub, že nebudú trestaní a dohovoril s bieloruským prezidentom Lukašenkom prechod celej skupiny do Bieloruska.

O päť dní neskôr, 29. júna sa Putin stretol s Prigožinom a s 35 veliteľmi Wagnerovej skupiny. Spoločne sa potom dohodli na riešení situácie: Wagner prestane na ruskej pôde existovať a premiestni sa do Bieloruska. Niekoľko tisíc Wagnerových vojakov, ktorí boli v tom čase zamestnaní v Afrike, mali byť už dávno vymenení za iné jednotky, ale urputné boje pri Bachmute tomu zabránili. Preto bolo rozhodnuté, že budú nahradení vojakmi od Bachmutu a po návrate dostanú možnosť buď prestúpiť k ruskej armáde, alebo odísť do Bieloruska.

Bolo tiež dohodnuté, že Prigožin nebude súdený za zradu. Ale súčasne mal skončiť funkciu veliteľa Wagnerových oddielov a mal byť nahradený niekým iným. Tiež prišiel o zmluvu na dodávanie potravín ruským vojskám a bude zahájené vyšetrovanie, či skrze tieto dodávky nedošlo k odcudzeniu nejakých financií.

Celé roky, od r. 2014 skúšali Rusi prísť s možnosťou ako zmeniť zákon, aby si mohli Wagnerovu skupinu dobrovoľníkov podržať tak, ako bola založená. Nepodarilo sa im to. Bieloruský prezident Lukašenko to z nejakého dôvodu docielil veľmi ľahko, čo umožnilo Wagnerovcom prejsť do Bieloruska. Nie všetci z nich ale odišli; časť vstúpila do ruskej armády, kde mohli zostať pohromade a pod vedením Andreja Tročeva, ktorý bol ich veliteľ aj doteraz.

Medveďev predostrel KATASTROFICKÝ scenár: Jadrové zbrane budú na rade AK...
Na rade budú jadrové zbrane, ak bude ukrajinská protiofenzíva úspešná! Skonštatoval to ruský exprezident a súčasný podpredseda Národnej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Podľa neho „neexistuje iné východisko“, ak Kyjev zaberie ruské územie, píše... Čítať ďalej
31 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Vplyv Wagnerovej skupiny v Bielorusku

Ich premiestnenie  do Bieloruska dalo podnet k panike ako v Kyjeve, tak aj v Poľsku. Situáciu ešte zhoršil príhovor dvoch zakladateľov skupiny, Prigožina a Utkina, ktorým svojich vojakov uvítali. Prigožin povedal:  „Chcem, aby ste si všetci dobre uvedomili, že Bielorusi nás uvítali nielen ako hrdinov, ale ako svojich bratov... Teraz sa pripravujeme, zvyšujeme svoju účasť v Afrike a možno sa neskôr vrátime k ‚zvláštnej vojenskej operácii' na Ukrajine´... Nejaký čas teraz pobudneme v Bielorusku a počas tej doby vycvičíme bieloruskú armádu na druhú najlepšiu na svete... Wagnerovo meno je dnes známe po celom svete.“

Dimitrij Utkin oslovil vojakov s tým, že:  „Čoskoro začneme pracovať, bude to najväčšia práca na svete, ktorá sa dostane do histórie.“ Svoj príhovor zakončil slovami:  „Vitajte v pekle!“

Ako do toho všetkého zapadá Poľsko

Hneď po uvítacom príhovore dvoch zakladateľov Wagnerovej skupiny poslal ruský prezident Putin správu do Poľska, kde ich vyzval, aby sa nemiešali do záležitostí v Bielorusku. Podotkol, že ide iba o prípravné záležitosti pre ďalšie Wagnerove vojenské akcie.

„Poliaci zabúdajú,“  povedal Putin,  „že západné Poľsko bolo dar, ktorý im dal Stalin. Ale čoskoro im to pripomenieme.“  Keď totiž Západ odovzdal Poľsko Hitlerovi, Červená armáda ich oslobodila a ustanovila späť poľskú vládu. Takže to, čo je Poľsko dnes, za to naozaj vďačí Stalinovi.

Ruský prezident obvinil Poľsko zo snahy zabrať časť Ukrajiny pre seba. Údajne Západ plánuje spojiť poľské vojská s litovskými a poslať ich bojovať na Ukrajinu proti Rusku. Putin hovorí, že:  „to by potom neboli žiadni žoldnieri, s ktorými sa dokážeme vysporiadať. Tu by išlo o riadnu, dobre zorganizovanú a dobre vybavenú armádu.“

Ako vieme z nedávneho stretnutia hlavných predstaviteľov NATO, títo vydali súhlas svojim členským krajinám na sformovanie armády a jej vyslanie na Ukrajinu. Niečo také nemá byť považované za akciu NATO ako organizácie, ale za samostatnú akciu jednotlivých štátov.

„ Lenže keď Poliaci vtiahnu na Ukrajinu, povedzme že do Ľvova,“  povedal Putin,  „potom už tam zostanú. A zostanú tam navždy. Poľsko-Litovsko-Ukrajinská vojenská jednotka je plánovaná na nasledovnú okupáciu Ukrajiny.“

Preto Rusi poslali jadrové zbrane do Bieloruska. Okrem toho sa vyjadrili, že ktokoľvek by zaútočil na Bielorusko, tak to bude brané ako útok na Rusko.

Briti cvičia Ukrajincov! Cieľ je KRYM
Kyjev pripravuje 2000 bojovníkov v Británii na obsadenie Krymu do Vianoc Spojené kráľovstvo pripravuje špeciálne sily Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) na inváziu na Krym pred Vianocami. Informoval o tom denník Daily Express s odvolaním sa na... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Poľsko napriek tomu zareagovalo

S presunom Wagnerovej  skupiny do Bieloruska, kde žoldnieri trénujú bieloruské vojská iba pár kilometrov od poľských hraníc, Poľsko povolilo uzdu svojmu prehnanému strachu z Rusov a vyslali armádu, aby obsadila západnú hranicu štátu susediacu s Bieloruskom. Považujú výcvik bieloruských vojsk za provokáciu, ako sa vyjadril sekretár Snemu ministrov, Zbigniew Hoffmann.

Ruský prezident sa k tomu vyjadril, že to vyzerá akoby Poľsko chcelo zabrať spolu s Ukrajinou aj časť Bieloruska. Vyhlásil, že Rusko použije všetko, čo má k dispozícii, aby Bielorusko pred Poľskom a ďalšími európskymi krajinami ochránili.

Poľsko-Ukrajinské záujmy

Scott Ritter hovorí, že Poliaci sú už vo vojne na Ukrajine zapojení. Celá ich légia, podporovaná poľskou rozviedkou, ktorá číta niekoľko tisíc mužov, tam bojuje proti Rusku. Keď počúvate telefónne hovory, ktoré z Ukrajiny idú, tak tá hlavná reč je poľština.

Zelenský rokoval už niekoľkokrát s poľským prezidentom Dudom, kedy plánovali politické spojenie a odstránenie hraníc, ktoré oba štáty delia. Považujú to za jedinú možnosť, ako oficiálne dostať Poľsko do vojny na Ukrajine (a NATO tiež). Je to veľmi riskantný čin, ale Ukrajina v tomto čase dobre vie, že vyhrať vojnu je pre nich nemožné; teraz sa jedná o ich prežitie.

Poľsko si vždy brúsilo zuby na západnú Ukrajinu, pretože táto časť im kedysi patrila. Najradšej by ju získali späť, ale to nie je vôbec rozumné, pretože to je presne tá časť, nazývaná Volyň, kde pred 80 rokmi došlo k masakru poľského obyvateľstva ukrajinskými nacionalistami. Pod vedením Štefana Banderu tam vtedy vyvraždili 110 000 Poliakov. A Bandera je súčasným ukrajinským vedením uctievaný skoro ako svätý!

Ukrajinci sa Poliakom za tento zločin nikdy neospravedlnili.

Predošlý generálny sekretár NATO, Anders Fogh Rasmussen hovoril o snahe Poliakov a baltských štátov vtiahnuť spoločne na Ukrajinu a zúčastnili sa bojov proti Rusku. Niečo také by spôsobilo ďalší mohutný odchod ukrajinských občanov do zahraničia, hlavne potom do Poľska, ktoré nie je v situácii, aby ich mohlo prijať.

Poliaci by boli veľmi radi, keby títo ľudia zostali tam, kde sú a skôr ich chcú využiť ako dôvod na vytvorenie humanitárnej zóny, ktorú by, samozrejme, sami ochraňovali. Takže týmto spôsobom by oficiálne prenikli na Ukrajinu, mohli by sa zúčastniť bojov proti Rusku a zabrať územia, o ktoré majú záujem.

Šándor sa pozrel BEZ NADŠENIA na ofenzívu Ukrajiny: TOTO nie je oslnivý výsledok
„Doteraz, a to si povedzme na rovinu, o žiadny veľký úspech nejde.“ O „hlavnom nápore“ ukrajinskej ofenzívy hovorí bezpečnostný analytik generál Andor Šándor, bývalý šéf vojenskej rozviedky Armády ČR. Podľa neho, žiaľ, zatiaľ nevidíme, že by... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Wagnerovci sú nepokojní

Bieloruský prezident Lukašenko sa sťažoval ruskému prezidentovi Putinovi, že Wagnerovi vojaci začínajú byť netrpezliví. Chcú silou mocou navštíviť Poľsko. Chcú do Varšavy a do Rzeszowa, odkiaľ sú dovážané západné zbrane na Ukrajinu.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o preskúmanie terénu, aby mali prehľad, s čím zachádzajú a mohli vypracovať svoju vlastnú stratégiu. Ide o to, že Wagnerove vojenské oddiely nie sú v Bielorusku náhodou. To všetko bol plán. Ich úlohou bude chrániť ukrajinské hranice, aby sa nemohlo stať, že by Poľsko spolu s baltskými štátmi, alebo NATO vtiahli na Ukrajinu. Tiež majú zastaviť dovážanie západných zbraní z Poľska, čo malo byť urobené už dávno.

Suwalki koridor

Podľa verejného oznámenia  vedúceho Obranného výboru ruskej Dumy, Andreja Kartapolova, Wagnerova skupina má v Bielorusku ešte ďalšiu úlohu: majú prevziať Suwalki koridor v Poľsku. Suwalki koridor je tesne na hraniciach Poľska a Litvy. Keby táto časť krajiny patrila Rusku, tým by bolo vytvorené spojenie medzi Bieloruskom a Kaliningradom a nebolo by nutné rokovať s nepriateľsky naladenou Litvou. Nielen to, niečo také by odseklo Poľsko od bojechtivých baltských štátov.

Suwalki koridor je veľmi riedko osídlený. Rusi sami toto miesto prevziať nemôžu, pretože niečo také by bolo brané ako napadnutie členského štátu NATO a odozva by bola uvedenie do platnosti Odseku č. 5 z NATO zákonníka a pochod NATO vojsk proti Rusku. Lenže keď toto územie prevezme privátna armáda, čo potom NATO zmôže?

Poľsko sa skutočne  začalo pripravovať na stretnutie s Wagnerovcami. Väčší počet vojakov bol presunutý do okolia Grodna, Bresta a Suwalki koridoru. Zdá sa, že Poľsko tiež berie Rusko a Bielorusko vážne a začali sa obávať o hlavné mesto, Varšavu. Formujú nové vojenské útvary na obranu mesta a zároveň posielajú ešte viac vojakov na bieloruské hranice.

Podľa politikov vo Varšave, presťahovanie najschopnejšieho vojenského útvaru priamo na hranice Bieloruska s Poľskom je ohrozenie poľskej národnej bezpečnosti. Minister poľskej národnej obrany, Mariusz Blaszczak už vyzýva poľských občanov, aby sa nechali naverbovať. Poľsko mobilizuje!

Nočný RUSKÝ ÚTOK na Charkov
Východoukrajinský Charkov sa v noci na pondelok stal terčom ruských rakiet. Na mieste úderu vznikol požiar, zasahovali hasiči. Útok si podľa denníka Ukrajinska pravda vyžiadal jedného raneného. Mesto zasiahli dve rakety, podľa starostu Ihora... Čítať ďalej
31 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Rusko tiež mobilizuje

Ruská Duma práve  vydala zákon, ktorým pripravujú celkovú mobilizáciu. Podľa tohto nariadenia bol zmenený vek pre odvod z 27 na 30 rokov, čo je platné od januára 2024. Takže budúci rok budú ruskí občania vo veku 18 až 30 rokov povinní nastúpiť do vojny, ak aká bude.

Kartapolov hovorí, že veľká vojna je za rohom a Poľsko je ten cieľ. To bol dôvod na zmenu odvodového zákona. A teraz už začína byť – podľa neho – tá veľká vojna cítiť.

Avšak ak sa Moskva pripravuje na všeobecnú mobilizáciu, potom ten skutočný cieľ je spojenie ruských krajín, čo znamená pripojenie Kaliningradu, Transnistrie, Odesy a ďalších. Transnistria s tým problém mať nebude, tí sa vždy chceli pripojiť k Rusku. Je to príliš malá krajina na to, aby zostala osamelá a Moldova, od ktorej sa pôvodne odtrhli, im naklonená nie je.

Zdroj: cz24.news

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik