Ukrajinci o novej ofenzíve: JE TO PEKLO!
30 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinci pokračujú v protiofenzíve. „Je to peklo,“ popísal situáciu jeden z vojakov. Ruská obrana je podľa analytikov veľmi tvrdá, ale zdá sa, že aj napriek tomu Ukrajinci dosiahli istý úspech, informujú ParlamentníListy.cz.

Ukrajinci pokračujú v protiofenzíve

Podľa videa, ktoré na sociálnych sieťach uverejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ukazuje ukrajinských vojakov, ktorí oslobodili ďalšiu obec od ruských agresorov. Tentokrát ide o obec Staromajorske na juhu Ukrajiny. Na video Volodymyra Zelenského upozornila americká spravodajská stanica CNN. Jeden z vojakov na videu oznámil, že splnili úlohu a oslobodili dedinu. O niekoľko hodín predtým veliteľ Ruskom podporovaného práporu z Doneckej ľudovej republiky priznal, že okupanti Staromajorsk stratili.

Boje na juhu sa podľa CNN zintenzívňujú. Okrem nasadenia ďalších brigád do bojov na juhu ukrajinská armáda pokračuje v kampani s cieľom znehodnotiť ruské logistické uzly, pričom Ruskom menovaní predstavitelia v okupovaných oblastiach hlásia niekoľko raketových úderov na mesto Tokmak, ktoré je kritickým miestom zásobovania.

„Tokmak sa v podstate stal frontovým mestom, pretože intenzita bojov priamo na záporožskom fronte smerom k Tokmaku sa každým dňom zvyšuje,“ povedal CNN ukrajinský starosta neďalekého Melitopolu Ivan Fedorov.

ČO SA NESMIE POVEDAŤ O UKRAJINE! (VIDEO)
Konferencia politikov a akademikov diskutovala v mníchovskom PresseClub München o možnom vývoji vojny na Ukrajine a jej vplyve na vývoj Európy. Obhajovať iný ako mainstreamový názor je dnes kultúrnym zločinom, padlo. Vojnu na Ukrajine načrtol... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

„Jedným slovom je to peklo,“ povedal vojak Kosťantyn Denisov pre RFE/Rádio Svoboda. „Pozdĺž celej kontaktnej línie prebiehajú boje z ručných zbraní aj protibatériové boje.“ Tvrdí však, že ukrajinské jednotky „tvrdošijne tlačia na okupantov, vytláčajú ich, vytesňujú a získavajú územie“.

Denisov uviedol, že Rusko odpovedalo delostreleckou paľbou a letectvom. Ich prioritou je zabrániť ukrajinskému postupu smerom k Tokmaku a ďalším mestám v blízkosti mesta Záporožie, vrátane Vasylivky na juhu a Polohy ďalej na východ od mesta.

Podľa regionálneho vodcu dosadeného Moskvou Vladimíra Rogova zasiahli vo štvrtok kritické logistické centrum Tokmak na Ruskom okupovanej južnej Ukrajine ťažké raketové údery. Podľa Rogova vykonala ukrajinská armáda útok s použitím niekoľkých raketometov. Tri rakety explodovali a štvrtá dopadla blízko železničnej stanice, ale nevybuchla, uviedol Rogov na telegrame. Dodal, že jedna osoba bola zranená.

Putin: Rusko je pripravené hľadať cesty k mierovému urovnaniu
Rusko je pripravené hľadať spôsoby, ako dosiahnuť mierové vyriešenie situácie okolo Ukrajiny, a to aj napriek smerovaniu Západu k tomu, aby v akomkoľvek medzinárodnom konflikte konali výlučne vo svojom vlastnom záujme, povedal ruský prezident... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Podľa ruských a amerických predstaviteľov sa zdá, že Ukrajina v oblasti stupňuje protiofenzívu a na južný front nasadzuje ďalších vojakov. Rogov tento týždeň pripustil, že kyjevským silám sa podarilo „vklíniť“ do troch úsekov prvej ruskej obrannej línie v Záporožskej oblasti.

Generál Oleksandr Tarnavskyj poverený vedením ukrajinskej protiofenzívy na juhu krajiny uviedol, že ruská obrana sťažuje postup vojenskej techniky vrátane západných tankov a obrnených vozidiel. Ruská armáda podľa neho preukázala "profesionálne kvality", keď zabránila ukrajinským silám "rýchlo postupovať". Na jeho slová upozornila britská spravodajská stanica BBC.

Niekoľko tankov Leopard a amerických bojových vozidiel Bradley bolo v prvých dňoch ofenzívy blízko mesta Orichiv poškodených alebo zničených. Ukrajinská 47. brigáda, ktorá bola z veľkej časti vycvičená a vybavená Západom, aby sa pokúsila preraziť ruské línie, bola čoskoro zastavená v ceste mínami a potom zameraná delostrelectvom.

Potrebujeme každú raketu, ktorú môžeme získať! Aj tie NOTORICKY NESPOĽAHLIVÉ zo Severnej Kórey, tvrdí Ukrajina (FOTO)
Ukrajinské ozbrojené sily používajú rakety vyrobené v Severnej Kórei na streľbu proti Rusom napriek ich notoricky známej nespoľahlivosti, tvrdí správa Financial Times. Posádky ukrajinského delostrelectva využívajú podľa Financial Times rakety pre... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik