Najvyšší súd zmiernil expolicajtovi M. Kučerkovi trest
28 | 07 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR zmiernil trest bývalému policajnému vyšetrovateľovi Mariánovi Kučerkovi. Namiesto pôvodných 11 rokov väzenia dostal za korupciu nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní desať rokov a šesť mesiacov. Odvolací súd neupustil od uloženia trestu prepadnutia majetku. Rozhodnutie je právoplatné.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Mikuláš verdikt rešpektuje. "Dôvodom zmeny výroku o treste bolo to, že prvostupňový súd nesprávne aplikoval priťažujúcu okolnosť," priblížil. Kučerka si má podľa rozsudku NS SR odpykať trest v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Obhajca Martin Bezák rozsudok síce rešpektuje, ale považuje ho za nezákonný. Svojmu klientovi odporučí podanie mimoriadneho opravného prostriedku. "Pokiaľ náš klient bude chcieť podať dovolanie, my ho podáme," podotkol.

Poslanec Taraba hovorí o politickom lynčovaní
Poslanci Národnej rady SR Filip a Štefan Kuffovci sa nevzdajú kandidatúry v predčasných parlamentných voľbách pre ich obžalobu a naplánované súdne pojednávanie. Pre TASR to uviedol bývalý predseda strany Život-NS Tomáš Taraba. Obžalobu označil za... Čítať ďalej
27 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Expolicajt je vinný z prijímania úplatku. Na štvrtkovom verejnom zasadnutí, rovnako ani na vlaňajšom vyhlásení prvostupňového rozsudku, sa osobne nezúčastnil. Odvolací súd konal voči Kučerkovi ako proti ušlému. V Bosne a Hercegovine požiadal o azyl a tamojšie orgány ho odmietli vydať na Slovensko.

V čase väzobného stíhania sa síce Kučerka čiastočne k prijatiu finančných prostriedkov priznal, ale počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) tvrdil, že to bolo pod nátlakom. Prostredníctvom obhajoby navrhol vrátenie prípadu prvostupňovému súdu alebo oslobodenie spod obžaloby. Prokurátor navrhoval súdu zamietnuť odvolanie ako nedôvodné.

Kučerka čelil obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25.000 eur od podnikateľa Norberta B. prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda S. Pomôcť mal za to Štefanovi Ž., príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kládlo za vinu, že prijal úplatok vo výške 200.000 eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M. Časť z tejto sumy si mal ponechať.

Pripravte sa! India zastavila vývoz dôležitej suroviny, cena vyletí hore
Ak niekto dúfal, že situácia na svetových trhoch s potravinami sa upokojila a dodávateľské reťazce sa stabilizovali, mal by sa pripraviť na nepríjemné správy. Druhá polovica tohto roka prináša obavy z ďalšieho prudkého nárastu cien potravín. Jedným... Čítať ďalej
27 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik