Korunovačné dni v Bratislave naladia na dobu renesancie
28 | 07 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

V hlavnom meste sa v piatok začínajú Bratislavské korunovačné dni 2023. Trojdňový historický festival naladí svojich návštevníkov na dobu renesancie. Oficiálne ho tvorí komponovaný program s názvom Renesančné obrázky s ukážkami sokoliarstva, šermu, tanca a dobovej hudby.

Dóm sv. Martina, v ktorom v rokoch 1563 až 1830 korunovali desať kráľov, jednu panujúcu kráľovnú a sedem kráľovských manželiek, bude prístupný verejnosti počas celého festivalu. "Katedrála bude otvorená počas korunovačného festivalu v piatok, sobotu aj nedeľu, s výnimkou konania svätých omší," potvrdil pre TASR Vladimír Grežo, predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board (BTB), ktorá je organizátorom festivalu s bezplatnými prehliadkami mesta spojenými s korunovačnou históriou Bratislavy. Pripomenul, že v chráme, ktorý bol korunovačným kostolom uhorských panovníkov, sa uskutoční viacero podujatí, návštevníci tam budú môcť obdivovať aj repliku uhorskej kráľovskej koruny, odznie tam aj organový koncert.

Hlavný program bude prebiehať v sobotu (29. 7.) od 15.00 h. Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta budú môcť obdivovať výpravný 200-členný korunovačný sprievod, ktorý povedie z Bratislavského hradu uličkami Starého Mesta až na Hlavné námestie, kde sa bude pripomínať korunovácia Leopolda I. a symbolické vzpínanie koňa na štyri svetové strany. Diváci si okrem korunovácie môžu pozrieť aj divadelno-šermiarsky program, predvedú sa tiež sokoliari.

Do Bratislavských korunovačných dní 2023 sa zapojilo aj Veľvyslanectvo Španielska v Bratislave pri príležitosti prevzatia španielskeho predsedníctva v Rade EÚ. V rámci festivalového programu pripomenú umelci tancom a príbehmi život Márie Španielskej, manželky cisára a kráľa Maximiliána II. Habsburského.

Počas celého víkendu bude bezplatne prístupná nová šifrovacia hra s názvom Príbeh ukradnutej koruny. Hru si môže zahrať ktokoľvek na svojom mobilnom telefóne pripojenom na internet v centre Bratislavy.

Obce môžu získať dotáciu na ochranu kontajnerových stojísk pred medveďom
Obce môžu získať z Environmentálneho fondu dotáciu na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým. Žiadosti na zabezpečenie kontajnerových stojísk prijíma fond do 16. augusta. Maximálna výška dotácie na jednu žiadosť je 200.000... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik