AKTUÁLNE! Ukrajinci zaútočili na Rusko
28 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Výbuch zasiahol ruské mesto Taganrog neďaleko ukrajinských hraníc a ďalší výbuch hlásia v ruskom meste Samara. Moskva obvinila Kyjev z „teroristického útoku“, informuje Sky News.

Pätnásť ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu v ruskom meste Taganrog, ležiacom na pobreží Azovského mora približne 50 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. K explózii došlo na hlavnom námestí a zničená je obytná budova. Podľa ruských médií tam dopadli zvyšky rakety. 

Epicentrum výbuchu v areáli múzea

Francúzska agentúra píše, že výbuch nastal pri kaviarni. "Údajne tu vybuchla raketa. Na mieste sú záchranári. Nikto nezahynul. Je tu viacero zranených, ku ktorým boli vyslané sanitky," vyhlásil gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev na sociálnej platforme Telegram.

Pri dopade zvyškov rakety v centre Taganrogu utrpelo podľa Golubeva zranenia 15 ľudí. Deviatich z nich previezli do nemocnice, ich zrazenia sú vraj stredne ťažké a ľahké.

Epicentrum výbuchu sa podľa neho nachádza v areáli múzea. Poškodená je vraj stena múzea, garáže aj priľahlé hospodárske budovy a tiež trojposchodová bytovka. 

Rusi naozaj udreli Kinžalmi
Ukrajinské letectvo potvrdilo použitie rakiet „Kinžal“ Ruskom 26. júla. Následky ruského použitia aerobalistických rakiet Kinžal na letisku v Chmelnyckom letectvo nebude konkretizovať. Udreli Hovorca vzdušných síl plukovník Jurij Ignat... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Milan Laca

Ďalší útok - sabotáž?

Golubev medzitým vyhlásil, že ďalšiu raketu zostrelili systémy protivzdušnej obrany v Azovskom okrese, taktiež v Rostovskej oblasti. Výbuch v ropnej rafinérii v ruskom meste Samara zrejme spôsobila bomba. Vyhlásil to zástupca samarského volebného obvodu v Rade federácie ruského Federálneho zhromaždenia Alexandr Chinštejn, informuje Sky News.

Pri incidente sa podľa vyhlásenia Chinštejna na platforme Telegram nikto nezranil a na zariadení nedošlo k vážnym škodám. Pravdepodobného organizátora údajne zadržala ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v Orenburskej oblasti pri pokuse opustiť územie Ruska. Orenburská oblasť hraničí s Kazachstanom. 

Podozrivý je vraj zamestnancom rafinérie. Predtým prišiel do Ruska z Ukrajiny, tvrdí Chinštejn.

Rusko reaguje

Ruské ministerstvo obrany obvinilo v piatok Ukrajinu z "teroristického útoku" raketou zem-vzduch na ruské mesto Taganrog. Ruská armáda raketu údajne zostrelila, avšak jej zvyšky dopadli na mesto v Rostovskej oblasti, informuje ďalej Sky News. Rusko ďalej tvrdí, že Ukrajinci zaútočili na juhozápad krajiny upravenou protileteckou raketou S-200.

"Kyjevský režim vykonal teroristický útok na obytnú infraštruktúru mesta Taganrog protilietadlovou raketou systému S-200, pozmenenou na útočnú verziu," píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany, z ktorého cituje Sky News.

Začala sa rozhodujúca ukrajinská ofenzíva. S pomocou Západu.
Začala sa hlavná fáza protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny. Ukrajinská armáda začala hlavnú fázu protiofenzívy. Informoval o tom denník New York Times, s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov Pentagonu. Hlavný úder Ukrajina podľa nich „začala... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Milan Laca

Rusko: Ukrajina útočí na ruské územie, pretože jej sily zlyhávajú na fronte 

K útokom došlo po tom, čo ruské ministerstvo obrany oznámilo zlyhanie niekoľkých útokov kyjevských síl v južnom Donecku a niekoľkých ďalších smeroch.

Podľa ministerstva sa kyjevské sily pokúsili v tomto smere prelomiť obranu ruskej armády pomocou ťažkej techniky a obrnených vozidiel.

AFU so 47. mechanizovanou brigádou posilnenou tankami západnej výroby zaútočila na pozície 71. motostreleckého pluku 42. motostreleckej divízie 58. armády Južného vojenského okruhu a 810. námornej brigády Čiernomorskej flotily v tesnej blízkosti r. Rabotino a Uspenovka v Záporožskej oblasti. Ruské jednotky však útok odrazili.

Ukrajinské straty predstavovali 180 vojakov, päť tankov vrátane troch nemeckej výroby Leopard 2 a dvoch francúzskych AMX-10 RC, 17 bojových vozidiel pechoty, 2 obrnené bojové vozidlá, ťahanú húfnicu M777 americkej výroby a krátku Strela-10. -systém protivzdušnej obrany, uvádza ministerstvo.

Mali v tom "prsty" USA
Novinár Hersh odhalil úlohu Washingtonu pri teroristických útokoch na Krymský most. Úlohu kancelárie Joea Bidena pri oboch teroristických útokoch na krymskom moste označil za rozhodujúcu. Podiel Administratívy Administratíva amerického... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik