K útoku na Krymský most sa priznali Ukrajinci!
27 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Ukrajinci sa po mesiacoch priznali k útoku na Krymský most. Výbuch si 8. októbra 2022 vyžiadal štyri ľudské životy, poškodil vozovku a zapálil vlak, ktorý práve prevážal pohonné hmoty.

Ukrajinská tajná služba SBU sa prihlásila k výbuchu nákladného vozidla, ktorý vlani v októbri vážne poškodil Krymský most spájajúci Rusko a anektovaný polostrov.

"Je to jedna z našich realizácií," povedal šéf SBU Vasyľ Maľuk 

„Kto páli mosty, keď nie my,“ Maľukove slová citovali ukrajinské a ruské médiá a objavili sa aj v komuniké SBU.

„Je mnoho rôznych operácií, špeciálnych operácií a o niektorých budeme môcť nahlas hovoriť po víťazstve (vo vojne) a o niektorých vôbec. Môj kolega (riaditeľ ukrajinskej pošty Ihor Smiljanskyj) si dnes vzal príslušné tričko – a to je jedna z našich realizácií, konkrétne zničenie Krymského mosta vlani 8. októbra," povedal Maľuk podľa denníka Ukrajinska pravda.

Ruská tajná služba FSB podozrievala šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova, že útok zorganizoval, napísal ruský denník Kommersant a pripomenul, že tento mesiac sa Krymský most stal terčom ďalšieho útoku, ktorý ruské úrady pripísali ukrajinským diaľkovo riadeným plavidom.

Kyjev sa k útoku neprihlásil, ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Krymský most by mal byť zničený.

AKO TO BOLO

Dňa 8. októbra, okolo 06:00 hod., došlo na Kerčskom moste k silnému výbuchu. K výbuchu došlo okolo 6:00. Podľa predbežných údajov došlo k požiaru údajnej palivovej nádrže . Požiar trval niekoľko hodín, preto Rusi nevedeli určiť rozsah ničenia. 

Miestni hlásili, že cesta na moste je poškodená. Doprava bola zastavená. Podľa očitých svedkov na most prestali vpúšťať autá, požiar sa likvidoval.

Výbuch na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným Krymom a zrútenie časti tohto mosta spôsobila bomba v nákladnom vozidle, informoval ukrajinský portál tsn.ua.

Ruský Národný protiteroristický výbor (NAK) uviedol, že výbuch nákladného vozidla na cestnej časti mosta viedol k požiaru siedmich cisternových vozňov vlaku na súbežnej železničnej časti. Dva úseky cestného mosta sa podľa výboru "čiastočne zrútili". Dopravu cez most zastavili. 

Krymskí predstavitelia podľa ruských médií pripísali útok Ukrajine. Tá sa k zodpovednosti priamo neprihlásila, poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však vyhlásil, že ide o "začiatok", uviedla stanica BBC. "Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátané Ukrajine, všetko okupované Ruskom musí byť vyhnané," napísal Podoľak na Twitter.

VIDEO:

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik