“Rukojemnícka” dráma pokračuje. Dolinková (Hlas-SD) reaguje
26 | 07 | 2023 I Ivan Mihale

Lekárski odborári v utorok vyzvali Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby nedostatok primárnych pediatrov riešilo systémovo. Odmietajú avizované skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí, ktoré podľa nich okrem iného preťaží nemocnice. Pri schválení daného návrhu podľa ich slov hrozí vypovedanie nadčasovej a nočnej práce nemocničnými pediatrami.

"V prípade schválenia skrátenia ambulantnej pohotovostnej služby (APS) nemocniční pediatri, často v dôchodkovom veku, môžu využiť zákonné možnosti pri limitoch nadčasovej a nočnej práce. Vypovedanie služieb nemocničných pediatrov by prinieslo znefunkčnenie nemocničných oddelení po celom Slovensku," skonštatoval šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

 Ďalšie zaťaženie pediatrií v nemocniciach podľa LOZ prehĺbi nezáujem mladých lekárov. "V konečnom dôsledku sa zhorší aj nedostatok pediatrov v ambulanciách a nedostatok detských špecialistov," podotkol Visolajský. Zvýšená záťaž pediatrií v nemocniciach by si podľa jeho slov vyžiadala zvýšenie personálu. "S takýmito dosahmi MZ SR však neráta, napriek upozorneniam nemocníc. Nie sú vyčíslené ani finančné dosahy na nemocnice," doplnil. Návrh na skrátenie pohotovostí môže podľa neho tiež zvýšiť záťaž záchrannej zdravotnej služby.

Premiérova reakcia

Premiér Ľudovít Ódor sa pre situáciu s nedostatkom pediatrov v piatok (28. 7.) stretne s predsedom lekárskych odborárov Petrom Visolajským aj s odborníčkou rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elenou Prokopovou. Chce si vypočuť argumenty oboch strán. Následne sa rozhodne vláda pre ďalšie kroky.

"Chcem si vypočuť obe strany a potom sa na základe faktov a argumentov rozhodneme, ako ďalej," uviedol premiér. Na základe záverov stretnutia sa podľa jeho slov uvidí, či vláda príde s nejakými legislatívnymi zámermi a návrhmi na ich prijatie v skrátenom legislatívnom konaní. Priblížil, že s oboma stranami bude rokovať zvlášť. Nechce, aby sa do rozhovoru vnášali emócie.

Na situáciu reaguje Dolinková (Hlas-SD)

Naše deti potrebujú pediatrov v ambulanciách, ale aj na ambulantných pohotovostiach, a rovnako tak nemocniciach, ako aj na urgentoch. Prehadzovanie si zodpovednosti a vzájomné obviňovanie sa zo strany jednej skupiny  lekárov voči iným je nielen že nekolegiálne, ale predovšetkým vôbec nerieši dnes vypätú a vážnu situáciu, či sa budem mať kto o naše deti postarať. Deti potrebujú pediatrov v ambulanciách aj v nemocniciach.
Fakty sú neúprosné aj jasné. Ak 400 pediatrov odíde z ambulancií, urgenty a nemocnice skolabujú oveľa skôr, ako keď sa bude spoločne hľadať konštruktívny dialóg a zhodné riešenie.
Dajme si teda na misku dva možné scenáre - skrátene ordinačných hodín pohotovostí o 2 hod alebo totálny kolaps poskytovania zdravotnej starostlivosti o naše deti!?
Nedohoda v tomto spore jednoducho neexistuje. Pán premiér bude mať preto v piatok preto dôležitú úlohu - a to definitívne rozhodnúť, ale predovšetkým dôkladne  argumentačne verejnosti zdôvodniť návrh takého riešenia tejto situácie, ktoré zabráni ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti o naše deti.

Premiér dôveruje Hamranovi. Zatiaľ NEVNÍMA nič, čo by ho vyrušovalo
Policajný prezident Štefan Hamran má aj po odchode Ivana Šimka z vedenia rezortu vnútra dôveru premiéra Ľudovíta Ódora. Predseda vlády, ktorý je poverený aj riadením Ministerstva vnútra (MV) SR, skonštatoval, že v rezorte sa chce venovať primárne... Čítať ďalej
26 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme