Orbánovi v podobných rečiach zabráni len silná vláda (VIDEO)
26 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Hoci sa strana Hlas-SD už k vyjadreniam Viktora Orbána na adresu Slovenska už vyjadrila, robí tak zvlášť aj Peter Pellegrini. Ten nevidí chybu len v maďarskom premiérovi, ale predovšetkým v slovenskej vláde. Pellegrini presne vie, aký postoj mali predstavitelia SR zaujať a tvrdí, že Orbán si dovolí len to, čo vie, že si dovoliť môže.

Orbán sa vo svojom prejave venoval aj Maďarom žijúcim na Slovensku, tzv. Felvidéku. Peter Pellegrini vo svojom videu tvrdí, že tento stav zapríčinila vláda amatérov a neschopnosť prezidentky, čo Slovensko oslabilo. Preto Orbán vie, že si môže dovoliť aj podobné slová. Podľa Pellegriniho mala prísť reakcia predstaviteľov Slovenska na medzinárodných fórach. Aby sa niečo podobné nestávalo do budúcna, Slovensko bude potrebovať zjednotenie a silnú vládu, aby vedelo ochrániť svoje postavenie. Na Orbánovo vyjadrenie reagovalo množstvo slovenských politikov.

Festival Maďarov

„Milí Maďari z Felvidéku, je to dosť absurdná situácia. Žije tam (na Slovensku) pol milióna Maďarov. Nemôžeme povedať, že kvôli Slovákom sa nedokážeme zmobilizovať. Aj keď iste aj oni robia rôzne špekulácie. To však je už súčasťou života,“ povedal premiér Orbán.

Podľa jeho slov do veľkej miery nesú zodpovednosť v tejto otázke miestne komunity. „Ak chcú pre seba a národ niečo urobiť, musia sa vzchopiť a zabezpečiť svoje zastúpenie v zákonodarnom zbore,“ podčiarkol maďarský ministerský predseda.

Český premiér vytočený do biela! Dôvod? Prejav Viktora Orbána, v ktorom spomenul aj Slovensko!
Českého premiéra, Petra Fialu, doslova do biela vytočil prejav maďarského premiéra Viktora Orbána. Orbán sa zúčastnil na stretnutí v Baile Tušnad. Zo Slovenska sa tam ocitol aj predseda Aliancia, Kristián Forró. Orbán kritizoval aj Maďarov z... Čítať ďalej
23 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Slovensko na zlej ceste

Pellegrini tvrdí, že Slovensko je ostatné tri roky na zlej ceste a vo veľa veciach doslova cúva.

„Po neschopnej vláde plnej amatérov sa agónia kvôli neschopnosti prezidentky o rok predĺžila a nastúpila vláda jej byrokratov, ktorá je, zdá sa, vystrašená sama zo seba,“domnieva sa Pellegrini s tým, že za ostatné tri roky sme sa stali slabými a chudobnými. Nesmieme sa preto čudovať, že Viktor Orbán si pri takejto vláde-nevláde trúfne „kopnúť“ do Slovenska.

Aká má byť odpoveď?

„Odpoveďou nemajú byť uplakané reakcie, ale rázna odpoveď premiéra a najvyšších predstaviteľov tohto štátu na medzinárodných fórach,“vysvetľuje Pellegrini a pripomína, že Slovensko sa potrebuje vzchopiť, pomôcť svojim ľuďom a zjedotiť sa. Len silné Slovensko so silnou vládnou reprezentáciou môže byť odpoveď na podobné slová, ako vyslovil nedávno Orbán v rumunskom meste Băile Tușnad na festivale Maďarov.

„Len silný štát dokáže pomôcť ľuďom a ochrániť aj svoje medzinárodné postavenie,“ uzatvára Pellegrini.

Slabú vládu ako problém vidí aj Danko

„Nesmieme zabúdať na obdobie maďarizácie, na naše obete v Černovej, na mnohé obete, ktoré bojovali za suverenitu a zvrchovanosť slovenského národa. Máme Slovenskú republiku a okolie do nás kope práve preto, že máme slabú vládu,“ konštatuje Danko s tým, že 1. októbra bude možné vytvoriť vládu schopnú hrdého dialógu s okolitými štátmi, ale bude suverénnym hlasom východnej Európy v Bruseli.

„Hranice sú pre nás sväté a nemenné,“  uzatvára Danko.

Viktor, váž slová! (VIDEO)
Predseda SNS reaguje na nedávne vyjadrenia maďarského premiéra v Rumunsku, ktoré sa týkali Slovenska. Orbán aj o Slovensku vo svojom prejave hovoril, ako o odtrhnutých územiach a Andrej Danko ho upozorňuje, že hranice sú pre Slovensko posvätné. Na... Čítať ďalej
25 | 07 | 2023 | Eka Balašková