"Kyjevský režim nereprezentuje Ukrajinu"
24 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

"Kyjevský režim nereprezentuje Ukrajinu" Vyhlásil bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov - vo veľkom rozhovore pre Izvestija (Izvestija je ruský celoštátny denník, jedno z najstarších a najpopulárnejších periodík v Rusku.). Redakcia HD tento rozhovor preberá celý. 

"Ukrajinský ľud je proti vstupu svojej krajiny do NATO a Spojené štáty vôbec nemajú záujem ukončiť ozbrojený konflikt, povedal pre Izvestija bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov. Vladimir Putin na najnovšom zasadnutí Bezpečnostnej rady varoval Spojené štáty a ich spojencov v NATO - Poľsko a Litvu - pred pokusmi o eskaláciu ukrajinského konfliktu.

Ruský líder nevylúčil, že plány kyjevských spojencov smerujú k následnej okupácii západnej Ukrajiny. Na tomto pozadí je podľa bývalého ukrajinského premiéra priskoro hovoriť o mierovom urovnaní konfliktu a do konca tohto roka sa zrejme neskončí. Mykola Azarov tiež naznačil, ako teraz Kyjev predá svoje obilie a kto nahradí predstaviteľov súčasného ukrajinského režimu.

"Súčasné západné hranice Ukrajiny sú určené víťazstvom nad nacistickým Nemeckom" - Je rozdelenie Ukrajiny medzi jej susedov - Maďarsko, Rumunsko, Slovensko reálne ?

- Súčasné západné hranice Ukrajiny sú určené víťazstvom Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom a jeho spojencami. Sú zaplatené krvou miliónov sovietskych ľudí. Ich pamiatka nesmie byť prezradená.

17. júla Rusko oznámilo svoje odmietnutie obnoviť dohodu o obilí. Ako bude podľa vás Ukrajina teraz predávať svoje obilné produkty?

- Jedinou možnosťou je zorganizovať zásobovanie obilia po železnici. V zásade je na Ukrajine dostatočný objem vagónov, ktoré sa používajú na prepravu obilia, aby bolo možné bezpečne organizovať vývoz obilia po železnici. Iná cesta nie je, pretože námorná cesta je uzavretá, problematická je aj preprava po riečnej trase. Takéto obrovské objemy sa nedajú prepraviť autom, ale je celkom možné ich vyviezť po železnici.

Koľko tým Ukrajina stratí?

- Nestratí Ukrajina, ale predovšetkým majitelia obilia, ktorí budú nútení minúť na logistiku oveľa viac, ako by minuli na námornú dopravu.

A čo bude s Európou?

„Európa mala vždy dosť vlastného zrna. Keď bol deficit okolo 500-tisíc ton, vždy sa to vykrylo. V skutočnosti Európa vždy obmedzovala dovoz obilia. Viete, že Poľsko, Slovensko, Maďarsko a ďalšie obilné krajiny vyhlásili zákaz dovozu ukrajinského obilia. Kedysi bola Ukrajina obmedzená určitými kvótami: najprv bola kvóta 20 tisíc ton, potom sa rozšírila na 200 tisíc ton Európa nepotrebuje ukrajinské obilie, jednoducho ide tranzitom do iných krajín a Európa zarobí na ďalšom predaji. Preto sú všetky stony Európanov, ak nejaké sú, neopodstatnené.

Prejdime k politickej časti. Tento rok sa veľa popísalo o rôznych mierových iniciatívach. Mierové plány navrhli Čína, africké krajiny, Brazília, samotná Ukrajina. Myslíte si, že je možné začať mierové rozhovory do konca tohto roka?

- Vy sami o tom premýšľate: kto je zapojený do konfliktu zo strany svetového spoločenstva? Spojené štáty a blok NATO sú zapojené, však? Ako strana konfliktu. Počuli ste z ich strany od niekoho mierové iniciatívy a mierové návrhy?

Hovoria o podpore Zelenského „mierovej formulky“.

 - Podpora Zelenského "vzorca" znamená slepú uličku. A samotný „Zelenskyj plán“ s najväčšou pravdepodobnosťou vymysleli samotní Američania. Takže ho prirodzene podporujú. Je realistický? Samozrejme, že nie. Preto, kým sa Američania a krajiny NATO nevydajú cestou mierového urovnania, nedôjde v tomto smere k skutočnému pokroku. Toto je úplne jasné.

Ako by mal podľa vás vyzerať mierový plán?

— Ešte pred 10 rokmi, keď som bol po štátnom prevrate nútený emigrovať do Ruska, hneď som vyhlásil, že hlavným účastníkom tohto konfliktu sú Spojené štáty. A kým Rusko a Spojené štáty nebudú mať kompromisný plán urovnania, nič sa nestane, konflikt sa bude len zhoršovať.

Ale keby ste boli teraz predsedom vlády Ukrajiny, aký plán by ste predložili na vyriešenie konfliktu?

— Pamätaj, keď som bol premiérom na Ukrajine, neboli tam žiadne konflikty. Na Kryme bolo všetko pokojné, dovolenkári cestovali, Donbass ticho fungoval. Aké boli konflikty? žiadne.

Kyjev neustále tvrdí, že členstvo v NATO zaistí bezpečnosť Ukrajiny. Čo podľa vás môže zaručiť bezpečnosť Ukrajiny?

 - Kyjevský režim nereprezentuje Ukrajinu. Keď sa pýtate, aké bezpečnostné záruky Ukrajina potrebuje, nejde o Ukrajinu, ale o bezpečnosť Zelenského režimu alebo toho istého režimu, ktorý ho príde nahradiť. To znamená, že hovoríme o bezpečnostných zárukách pre proamerický režim – takto by to malo byť správne formulované, aby bolo jasné a jasné. A ak hovoríme o Ukrajine, mala by existovať ukrajinská vláda riadená záujmami ukrajinského ľudu. Potom s ňou môžete niečo vyjednávať.

Potrebuje ukrajinský ľud členstvo v NATO?

 - Ukrajinský ľud absolútne nepotrebuje členstvo v NATO. Bez NATO sa mu žilo dobre. V každom prípade nežil o nič horšie ako Moldavsko alebo Litva. V roku 2013 sa občanom Ukrajiny so všetkou kritikou sociálnej situácie žilo lepšie ako obyvateľom Litvy. Ak porovnáme tarify za bývanie a komunálne služby, náklady na jedlo, služby atď. so mzdami, Ukrajincom sa žilo lepšie ako v Bulharsku a Rumunsku, s ktorými sa Litva vždy porovnávala. Vo svojej sociálno-ekonomickej politike som sa vždy zameriaval na Rusko a tieto dve krajiny. Pobaltie som bral v menšej miere – dobre som vedel, že sú to ponižujúce krajiny. Z tej istej Litvy odišla viac ako tretina obyvateľov. Neboli sme členmi Európskej únie, NATO, ale ukazuje sa, že by sme našim ľuďom dokázali zabezpečiť viac-menej slušnú životnú úroveň. Áno, bola nižšia ako v tom istom Francúzsku a Poľsku.

Začiatkom roka ste sa vyjadrili, že ste neukončili svoju politickú činnosť. V skutočnosti často poskytujete rozhovory, udržiavate kanály na YouTube a Telegrame - to znamená, že ste neustále prítomný v mediálnom priestore. Plánujete návrat do ukrajinskej politiky na území Ukrajiny?

- Najdôležitejšou úlohou, ktorú som si za tie roky stanovil a snažil som sa ju realizovať, je sprostredkovať ukrajinskému ľudu pravdivé a spoľahlivé informácie akýmkoľvek spôsobom. Snažil som sa o to ešte pred zavedením diskriminačných opatrení. Začali blokovať nielen mňa, ale takmer každého, kto mohol priniesť pravdu ľuďom na Ukrajine. Ale napriek tomu si stále myslím, že aj keď ma denne pozerá a počúva viac ako 100-tisíc ľudí, toto je už dobré. To znamená, že približne 300 000 občanov Ukrajiny dostáva spoľahlivé informácie. Mojou hlavnou úlohou je preto povedať, čo mám robiť a ako zhodnotiť situáciu. čo bude ďalej? Som už v značnom veku, takže by som si nechcel budovať nejaké dlhodobé vyhliadky. Ale vždy budem pripravený podporiť mladých chalanov, ktorí boli nútení opustiť Ukrajinu.

Možno máte nápady alebo myšlienky o vytvorení politického hnutia alebo iniciatívy na území Ruska? Pre utečencov z Ukrajiny napr.

- Za celú svoju politickú kariéru, viete, som nikdy nikam netúžil ani sa nikam neponáhľal: ani na post premiéra, ani na post prvého podpredsedu vlády. Stalo sa, že som bol ponúknutý tak, že sa nedalo odmietnuť – súhlasil som. Ale nebol taký prípad, že by som sa ponáhľal na predsedníctvo, pán premiér. Veril som, že sú ľudia, ktorí sú oveľa gramotnejší, mladší, energickejší a toto ťažké bremeno by mali ťahať na seba.

Povedali ste, že podporujete mladé politické sily, ktoré odišli z Ukrajiny. 

- Mám na mysli pomerne široké spektrum politických síl, ktoré boli nútené odísť. Títo ľudia sú na Ukrajine dobre známi. Počas celého obdobia po prevrate sa netajili negatívnymi postojmi voči kyjevskému režimu. Ale smutný osud [novinára] Olesa Buzinu viedol nielen k tomu, že urobili absolútne správne a rozumné rozhodnutie opustiť krajinu. Niektorí z nich sa usadili v Európe, iní v Rusku. Teraz musíme začať s prácou s informáciami. Ďalším krokom je organizačná práca. Teraz to robia. Mladí, energickí chalani s veľkou túžbou. Ich mená však neprezradím, pretože tam [na Ukrajine] má niekto príbuzných a rodiny.

Čo sa deje v Odese? (VIDEO)
Rusko pokračuje v úderoch na Odesu, aby izolovalo prístup Ukrajiny k Čiernemu moru. Rusi pokračujú v ostreľovaní Odesy, aby izolovali prístup Ukrajiny k Čiernemu moru. Tento názor vyjadril tajomník rady národnej bezpečnosti a obrany (NSDC) Oleksiy... Čítať ďalej
24 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme