Čaputová, Ódor, vylezte dočerta z dier a urobte niečo pre ľudí (VIDEO)
24 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Aj okresmi Sobrance a Michalovce sa v strede uplynulého týždňa prehnala búrka, ktorá po sebe zanechala domy bez striech, či okien. Kandidát na poslanca Richard Glück (Smer-SSD) sa bol pozrieť na vyčíňanie živlu a zistil nepríjemnú skutočnosť. Miestnym nepomohol nikto z vedenia štátu. Majú preto pre prezidentku a jej premiéra trpký odkaz.

V okrese Sobrance si následky živlov vyžiadali mimoriadnu situáciu, v Strážskom v okrese Michalovce boli v uliciach hasiči. Niektoré obce v sobraneckom okrese však podľa bývalého prednostu Okresného úradu Leša ostali úplne bez pomoci a ani niekoľko dní po pohrome sa z vedenia štátu nik nezaujímal, ako treba pomôcť. Glück sa vo svojom videu pýta, prečo teraz nie je v teréne armáda, ktorá tu pred dvoma-troma rokmi ľudí kontrolovala kvôli testom. Glück, aj Lešo vo videu doslova prosia o pomoc pre ľudí, ktorým už najbližší dážď môže vziať všetko, čo majú.

Skaza prišla v stredu

Prednosta Okresného úradu Marián Škirda v stredu večer informoval, že Okresný prad Sobrance vyhlásil mimoriadnu situáciu kvôli škodám, ktoré napáchala silná búrka

Medzi obcami, kde evidujú väčšie škody, sú podľa jeho slov napríklad Veľké Revištia, Blatné Remety, Blatné Revištia, Bunkovce, Svätuš, Záhor, Tašuľa či Blatná Polianka.

"Zatiaľ vieme o tých obciach, ktoré nám dali vedieť. Situácia nie je dobrá. Sťažuje to aj počasie, keďže opäť začalo pršať," dodal.

Len vo Veľkých Revištiach prišlo podľa starostky Zuzany Boháčikovej evidujú okolo dvadsať zničených striech.

Facebook / Severe Weather Slovakia o.z. | Strážske v stredu podvečer

Strážske krúpy obišli

V Strážskom bolo podľa primátora Patrika Magdoškamnožstvo hasičskej techniky, ktorá pomáhala s odstraňovaním škôd. Podľa primátora spôsobil škody najmä nárazový vietor.

"Oprel sa, na sekundu ustal a potom opäť. Žijem tu 46 rokov a takéto niečo som ešte nezažil. Pýtal som sa aj starších občanov a na takúto búrku si nepamätajú," doplnil s tým, že krúpy mesto obišli. Jeden z obyvateľov Strážskeho povedal, že vietor mu na záhrade atypicky zničil strom.

"Orech nezlomilo na polovicu, ale akoby ho dookola orezalo - osekalo," priblížil.

ČISTÁ SKAZA! V okrese Sobrance vyhlásili mimoriadnu situáciu (VIDEO, FOTOGALÉRIA)
Okresný úrad Sobrance vyhlásil v stredu večer mimoriadnu situáciu. Dôvodom sú škody vo viacerých obciach, ktoré spôsobila silná búrka. Čistá skaza zdieľajú ľudia fotografie a videá z postihnutých obcí. Okolité obce sa zapajajú a pomáhajú. Pre TASR... Čítať ďalej
20 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ťažké srdce samospráv

Hoci smršť sa udiala v stredu, Glück ešte počas víkendu konštatuje, že do obce, v ktorej sa nachádza, nedorazili žiadni vojaci s ťažkou technikou, s ktorou by pomohli pri odstraňovaní sutín zničených striech.

„Miestni hasiči tri dni prikrývali strechy sami, pýtam sa, kde je armáda? Keď potrebovali šikanovať ľudí s covid testami, tak boli všade,“konštatuje Glück a pýta sa, či je to tým, že vojaci nemajú ani len základné vybavenie, ktoré tiež odišlo na Ukrajinu.

Facebook / Obec Veľké Revištia

Pamätá si iný prístup

Bohuš Lešo robil prednostu Okresného úradu v čase, keď bolo pred rokmi v obci Lekárovce tornádo.

„Vtedy tam zobralo niekoľko striech a vláda prišla na druhý deň po tejto katastrofe,“ spomína Lešo s tým, že dedina bola bez elektriny a tornádo napáchalo obrovské škody. Vláda podľa neho reagovala veľmi promptne ako s financiami, tak aj s ľudskými zdrojmi.

Výstraha - dnes horúčavy a búrky
Na západe a juhu Slovenska môžu byť v pondelok vysoké teploty. Tiež hrozia búrky na celom území Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy, informuje o tom na svojom webe. Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami... Čítať ďalej
24 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Sami to nevládnu

„Väčšinou boli poškodené staršie škridlové strechy. Ľudia finančne nezvládnu ich opravu. Provizórne ich pozakrývané majú, len to nevydrží ďalší dážď a prídu o celý svoj majetok, o bývanie, ktoré zdedili po svojich rodičoch. Je tu postihnutých niekoľko stoviek domov, možno v desiatich obciach,konštatuje Lešo.

Prosia o pomoc

Obec Veľké Revištia v reakcii na situáciu, kedy obyvateľom vedenie štátu nepomáha, vyhlásila verejnú finančnú zbierku na pomoc najviac postihnutým obyvateľom ničivým krupobitím zo dňa 19. júla 2023.

&set=a.172489521982492

Niet inej cesty

„Vláda musí pomôcť, preto prosím – pomôžte týmto ľuďom,“ vyzýva Lešo.

„Dočerta, vylezte z tých kabinetov zapr**ných, Ódor, Čaputová a ďalší v Bratislave a príďte sa pozrieť, čo sa deje na východnom Slovensku. Keby to bolo na Ukrajine, tak ste tam všetci,“vyčíta Glück vedeniu štátu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik