Samosprávy dostali ďalší kopanec
24 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Najskôr dva roky znášali maratón s proticovidovými opatreniami. Potom prišiel ukrajinský konflikt a hlavne tie na východe Slovenska zažívali nápor utečencov z Ukrajiny. Potom prišiel obrovský nárast cien energií a to už obce začali hlásiť prvé vážnejšie problémy. Dodnes vypočuté neboli. Kritika Jána Richtera (Smer-SSD) preto smeruje do poslaneckých lavíc.

Richter okrem vyššie zmienených problémov pripomína aj zákony z dielne matovičovcov, ktoré obciam ešte sťažili situáciu. A pokračuje v tom aj prezidentkina vláda. Smer-SSD preto zvolal mimoriadnu schôdzu, ktorá dopadla podľa očakávania – nepodarilo sa ju otvoriť. Richter preto pripomína, že tento nezáujem zákonodarcov o pomoc samosprávam sa pomstí občanom

Odložené stretnutie

Nedávno sa malo uskutočniť stretnutie premiéra Ódora so zástupcami samosprávnych združení, ktoré sa nakoniec nekonalo, zrušil ho premiér.

"Žiaľ, v tomto stave, keď máme nad rámec rozpočtu vyplatiť vyše 700 miliónov eur, nevieme prisľúbiť tieto peniaze, keďže možno na jeseň potom nebude na dôchodky alebo na zdravotnú starostlivosť," povedal prezidentkin predseda vlády Ódor s tým, že vláda obce a mestá požiadala o pozhovenie do polovice augusta, kedy budú jasný stav štátneho rozpočtu.  Veci podľa neho nepomáha ani politizácia problému. Hoci ako tvrdí, nemá tlačiareň na peniaze, rokovať so samosprávami mieni aj naďalej.

Chren pripomenul

„Či išlo o plošné testovania alebo o utečeneckú krízu, spolu so silovými zložkami sme konali ako prví. „Vďakou“ boli najnižšie kompenzácie zo všetkých krajín naokolo. Sme veľmi smutní, že štát chce brať samospráve aj z tých malých kompenzácií, ktoré sme vybojovali. Nemôžeme to akceptovať. Máme veľké množstvo najmä malých obcí, ktoré už v tomto období míňajú peniaze určené na celý rok. Nebudú mať za čo prevádzkovať v druhej polovici roka napríklad verejné osvetlenie. Všetci potrebujeme dostať aspoň to, čo nám bolo sľúbené, i keď samo o sebe to je nedostatočné,“ dodal Martin Chren.

Čaputovej premiér v dileme: Buď nebudú jesenné dôchodky, alebo pomôžeme samosprávam
Spor samospráv s prezidentkinou vládou naberá na obrátkach. Po tom, čo premiér zrušil naplánované stretnutie, samosprávy reagovali kritikou, ktorú predseda vlády vníma ako politikárčenie. Podľa Eduarda Hegera úplne stačí „jeden podpis“, pretože... Čítať ďalej
18 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Melú z posledného

Ján Richter pripomína, že samosprávy od vlády žiadajú len vyplatenie kompenzáciu vysokých cien energií, na ktoré už v rozpočte vyčlenené sú.

„Ódorovci sa však tomu nepochopiteľne bránia, vraj majú samosprávy počkať do 15. augusta, či pre ne zostanú nejaké peniaze. Mestá a obce už ale čakať nemôžu a strana Smer – SSD preto iniciovala zvolanie mimoriadnej schôdze, aby parlament požiadal vládu o okamžité vyplatenie kompenzácií samosprávam,“ pripomína Richter.

Bývalý premiér straší Ficom

„Ešte ako predseda vlády som vyčlenil 200 miliónov eur na pomoc samosprávam. Takmer polovica z nich bola vyplatená ešte za mojej vlády. Zvyšné peniaze sú k dispozícii, nachystané v schválenom štátnom rozpočte,“ reagoval na Facebooku na spor samospráv a prezidentkinho premiéra Eduard Heger, podľa ktorého na vyplatenie tejto pomoci stačí „jeden podpis“. Vyzval preto úradnícku vládu, aby urýchlene rozhodla o vyplatení podpory s tým, že táto situácia „nahráva“ populistom okolo Roberta Fica, ktorý tému zneužije v kampani pred voľbami.

Samosprávy a ich občania, poďakujte sa vo voľbách!
Je nepochopiteľné, že 108 miliónov eur, ktoré sú v štátnom rozpočte, odmieta súčasná úradnícka vláda samosprávam vyplatiť. Bývalá vládna koalícia sa rozhodla zabrániť tomu, aby sa konala schôdza, ktorá by rokovala o peniazoch pre samosprávy. Na... Čítať ďalej
22 | 07 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

„Zabudli“ sa prezentovať

Ján Richter konštatuje, že hoci viacerí z poslancov bývalej koalície boli na mimoriadnej schôdzi prítomní, nepodporili jej otvorenie a nezaprezentovali sa.

„Mestám a obciam tak vyslali jasný signál, že sú im ukradnuté. A ukradnutí sú im aj ľudia, pretože ak samosprávy nedostanú sľúbenú pomoc, mestá a obce budú nútené zvyšovať dane či rôzne poplatky za škôlky, školy a služby, čo je v dobe extrémneho zdražovania nemysliteľné. Ale im je to zjavne jedno, ich ľudia od začiatku nezaujímajú,“ uzatvára Richter.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik