Cyklista po strete s medveďom: Choďte radšej do kostola! (VIDEO)
22 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Kláštor pod Znievom je malebná dedinka v regióne Turiec. A práve tu sa odohralo stretnutie, po akom zrejme túži málokto z nás, mestských ľudí. Cyklisti však konali a tak medvedica s mladými, ktorá ich chcela chrániť, ušla. Len vďaka modernej technike si video môžete pozrieť aj vy.

Vďaka technike je video, ako dvaja mladí muži výkrikmi a bicyklami plašia medvedicu, ktorá sa snažila agresiou chrániť svoje mladé, virálne. Jeden z aktérov videa, bicyklový nadšenec síce s humorom, ale aj rešpektom priznáva – v nedeľu asi radšej do kostola. V uplynulých dňoch sa o výskyte medveďov hovorí takmer na celom území Slovenska, vynímajúc Bratislavu. Možno až vtedy kompetentní budú riešiť problém inak, ako overenými úradníckymi spôsobmi.

Go-pro kamera

Zábery sú evidentne robené go-pro kamerou. Tú si pripevníte či už na cyklistickú prilbu, alebo na riadidlá bicykla a keď ju zapnete, nemusíte robiť nič, len si neskôr stiahnuť záznam. Tak spravili aj dvaja mladí muži, ktorí hory okolo Kláštora pod Znievom brázdia relatívne často.

„Do lesa chodím už dlho. Jazdím cez tam celkom rýchlo. Vždy srandujem, že koľkokrát videl medveď mňa a ja jeho nie...,“vtipkuje na sociálnej sieti jeden z účastník na margo toho, že medvede sú plaché tvory.

Ochranári zverejnili koľko medveďov žije na Slovensku
Na Slovensku je odhadom maximálne 1275 jedincov medveďa hnedého. Najväčšia populácia je evidovaná v Chránenej krajinnej oblasti Poľana, kde má byť 278 jedincov. Vyplýva to zo štúdie zameranej na odhad početnosti medveďa hnedého na Slovensku, ktorú... Čítať ďalej
18 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Neplatí to však pre všetky

„No to neplatí, pokiaľ vám v lese skríži cestu medvedica s malým. Dnes sme vyviazli bez zranenia, či inej ujmy. V nedeľu zrejme pôjdeme smer kostol,“ píše Jakub, pre ktorého sú bicykle zrejme vášeň taká, ako pre niekoho motošport, či šachy. Ešte poďakovanie za záznam, a sarkastické konštatovanie:

„Inak začínam kariéru plašiča medveďov, kto by mal záujem.“

Nedávno Mičakovce

Obecný oznam z obce v okrese Svidník tiež varuje pred návštevníkom.

„V obci Mičakovce, v katastri Tarbaj bol poľovníkmi spozorovaný medveď. Miestni poľovníci majú aj fotodokumentáciu stôp Ide o overené informácie, ktoré v žiadnom prípade nemajú vyvolať paniku a strach, skôr zvýšiť obozretnosť,“  uvádza obec na svojom facebooku.

„Tieto majestátne tvory migrujú na pomerne veľké vzdialenosti a je možné, že opustil náš kataster, avšak prosíme občanov a návštevníkov obce, aby z dôvodu vlastnej bezpečnosti zvýšili pozornosť počas prechádzok v lese,“ uzatvára obec.

Vláda nasadzuje na macov ďalších ghostbusters
Keď nie je riešenie, treba zriadiť komisiu. Platilo to vždy. Teraz sa zas ukazuje ako účinné riešenie úradné vyklonovanie zásahových tímov. Áno, ide o medvede. Ako chce ísť na ne vláda? Informuje portál pluska.sk. Podľa nedávno zverejnenej analýzy... Čítať ďalej
19 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Štvrtý zásahový tím

Ľudia z horských oblastí, ktorým medveď strhol niekoľko oviec, či narobil škody na včelstvách tvrdia, že medvede sú problémom, ktorý ministerskí úradníci budú vidieť, až sa nejaký tristo kilový macko bude prechádzať po Obchodnej, či nábreží Dunaja. Štátna ochrana prírody sa však ohradzuje, že koná.

"Štátna ochrana prírody (zároveň vyvíja aplikáciu na ohlasovanie jedincov medveďa. Envirorezort vidí potenciál aj v spolupráci policajtov a ochranárov a vzniknúť má i platforma na spoluprácu všetkých dotknutých subjektov," informuje ministerstvo životného prostredia.

„Považujem za nevyhnutné zopakovať, že medvede nepatria do intravilánov obcí. Ak sa konkrétny jedinec opakovane vracia, je potrebné pristúpiť k adresnej regulácii. Pri jedincovi, ktorý stratil plachosť pred človekom, teda siahnuť po krajnom riešení,“ vyhlásil minister Chrenko.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik