Lenč jasne pomenoval čoho sa týka odvolanie Ivana Šimka
20 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Politológ Jozef Lenč reaguje na odvolanie Ivana Šimka, ktorý bol poverený prezidentkou SR, Zuzanou Čaputovou viesť v dočasne poverenej vláde ministerstvo vnútra. Lenč je presvedčený, že odvolanie Šimka sa týka podvoleniu sa politickému tlaku a jasne pomenoval aj to, ktoré médiá šíria v súvislosti s odvolaním Ivana Šimka dezinformácie.

Názor politológa Jozefa Lenča, zverejnený na sociálnej sieti s názvom: HOVORCOVIA POLICAJNÉHO PREZÍDIA prinášame v plnom znení.
Ivan Šimko už nie je ministrom vnútra

Prezidentka (a jej premiér) sa podvolili tlaku politického nominanta Romana Mikulca (a Igora Matoviča) a okrem skutočnosti, že si pripísali jednu z najväčších politických prehier aktuálneho zápasu o demokraciu, podvolili sa aj nebezpečnému tlaku časti ozbrojenej zložky štátu štátu voči inštitútom zastupiteľskej demokracie - politiky. V neposlednom rade pomohli volebnému úspech Roberta Fica a Igora Matoviča.

A čo na to média?

Z Denníka N (šéfredaktor Matúš Kostolný) a s týždenníka .týždeň (šefredaktor Štefan Hríb) sa stali tlačové orgány propagandy prezídia policajného zboru.

Matúš Kostolný v článku s názvom "Ivan Šimko musel odísť, lebo zaspal dobu", opakuje mýtus o akomsi zaspatí, potvrdzujúc, že podobne ako policajti, Matovič a iný nechápe zmyslu pojmov o politike a súčasne rozširuje dezinformáciu o akomsi zamrznutí Ivana Šimka v 90. rokoch minulého storočia. Súčasne sa teší z toho, že máme "sebavedomú políciu", akú sme tu dosiaľ nemali. Naozaj je sa z čoho tešiť? Naozaj je pre demokraciu a právny štát dobré, ak partička "pištoľníkov" chce dostať do funkcie trestne stíhaného policajta a ak neuspeje, dosiahne odvolanie ministra, ktorí bráni právny štát?

Štefan Hríb v článku "Prečo odišiel Ivan Šimko" ukazuje dve podoby angažovanej žurnalistiky. V prvom rade sa neštíti šíriť dezinformácie o tom, že Šimko zasahoval do kompetencií šéfa policajnej inšpekcie, resp. že chcel zasahovať do živých spisov. Oba hoaxy šírili "pištoľníci" a neexistujú na to žiadne dôkazy. Ba naopak. Po druhé, v duchu nekritického obdivu k prezidentke republiky (viditeľné nie len na stránkach .týždňa ale aj v stanoch na festivale Pohoda) sa teší, že rozhodnutie hlavy štátu podriadiť sa "vydieraniu" zo strany vedenia polície je "rozumné" a ukazuje, že "Slovensko sa predsa len kamsi pohlo". V tomto smere má Hríb pravdu. Slovensko sa pohlo smerom k väčšej deštrukcii zastupiteľskej demokracie a právneho štátu. Prednostne ak v tomto smere, ktorí nastolili prezidentka Čaputová a premiér Ódor budú pokračovať víťazi budúcich volieb. Ak tento smer využije Smer-SSD.

FOTO: Facebook: Jozef Lenč

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik