Katastrofa v Telgárte! Vyhlásili mimoriadnu situáciu
20 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Obec Telgárt vyhlásila po nočnom požiari v miestnej osade mimoriadnu situáciu. Pri požiari prišla o život jedna osoba a plamene zničili viac ako polovicu tunajších drevených chatrčí. O strechu nad hlavou prišlo približne 70 ľudí.

Pre TASR to uviedli riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Brezne Jozef Oravkin a starosta obce Jozef Štajer.

K požiaru v osade v Telgárte došlo v noci zo stredy (19. 7.) na štvrtok. Plamene kompletne zničili osem drevených chatrčí, ďalšie boli požiarom poškodené. Na mieste zasahovalo 16 profesionálnych i dobrovoľných hasičov so šiestimi kusmi techniky z Brezna, Telgártu, Závadky nad Hronom a Šumiaca.

"V čase príchodu príslušníkov HaZZ boli stavby v tretej až štvrtej fáze horenia a nedalo sa už nič urobiť. V jednej z chatrčí sa pri likvidačných prácach a odkrytí strešnej konštrukcie našla uhorená osoba vo veku 75 rokov," skonštatoval Oravkin. Ako dodal, na miesto udalosti bol privolaný zisťovateľ príčin požiarov i polícia, presná príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania.

Obec Telgárt po požiari vyhlásila mimoriadnu situáciu, podľa starostu zhorela viac ako polovica osady a o strechu nad hlavou prišlo približne 70 ľudí. "Ide o desať rodín, to je veľa ľudí a hlavne detí, ktoré túto noc nemajú kde spať. Súrne by sme potrebovali nejaké unimobunky alebo stany," uviedol Štajer s tým, že situáciu riešia aj v spolupráci s okresným úradom. Obec plánuje vyhlasovať aj zbierku materiálnej a finančnej pomoci, aby ľuďom, ktorí prišli o svoje domovy, vedeli zabezpečiť základné potraviny či oblečenie.
 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik