Hlas ľudu: Idete na dovolenku do Chorvátska alebo do Ukrajiny?
21 | 07 | 2023 I Mária Škultétyová

Idete na dovolenku do Chorvátska alebo do Ukrajiny? Píše Hlas ľudu, Hlavného denníka.

„Prečo sa hovorí na Slovensko a prečo do Maďarska?“ opýtal sa ma môj spolužiak, ktorý už roky žije v Kanade.

Je to naozaj tak. Keby sme povedali, že ideme do Slovenska alebo cestujeme na Maďarsko, znelo by to divne a nebolo by to ani správne.

Dnešný nadpis som zvolila preto, lebo som párkrát počula, že niektorí vojnoví utečenci idú na dovolenku do Ukrajiny. Len sa čudujem, že idú ta, kde sa bojuje. Ale srdcu nerozkážeš. Ja by som radšej išla do Chorvátska ako do Ukrajiny. Nielen preto, že sa bojím vojny, ale aj  preto, lebo spojenie ísť do Ukrajiny je nesprávne.

Odborníci z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra to vysvetľujú takto:

Pokiaľ ide o názvy krajín, v spojení s názvom krajiny (okrem názvov ostrovných krajín a ostrovov) sa smerovanie vyjadruje pomocou predložky do – do Nemecka, do Maďarska, do Česka, do Francúzska, do Afganistanu, do Egypta, do Brazílie. Význam prostredia sa vyjadruje pomocou predložky v (vo)– v Nemecku, v Maďarsku, v Česku, vo Francúzsku, v Afganistane, v Egypte, v Brazílii atď. 

Väzba s predložkou na sa uplatňuje iba pri názvoch krajín SlovenskoMorava a Ukrajina: cestujeme na Slovensko, na Moravu, na Ukrajinu a žijeme na Slovensku, na Morave, na Ukrajine. Spájanie týchto názvov v priestorovom význame s predložkou na sa vysvetľuje historickou tradíciou.

A ešte poznámka k použitiu predložiek na v v spojení s názvom krajiny.

Ján Horecký v časopise Kultúra slova 1998/4 v príspevku Konkurencia predložiek v a na píše:  Rozdiel vo väzbách na Slovensku, na Morave, na Ukrajine, ale v Čechách, v Poľsku, v Rakúsku azda pramení z nedostatku presnejšieho ohraničenia. Ak je totiž istý štátny útvar vymedzený pomenovaním jeho politického zriadenia, používa sa vždy predložka v: v Slovenskej republike, v Českej republike, v Ruskej federácii , v Holandskom kráľovstve.

Bez využitia protikladu v na sa vyjadruje umiestnenie na ostrovoch a polostrovoch: na Malte, na Madagaskare, na Balkáne, na Pyrenejskom polostrove.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik