Ženy političky žene prezidentke: Nemala sa nechať vydierať
20 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Priebeh „pádu“ Ivana Šimka, povereného ministra vnútra SR, pozorne sledujú aj v Štrassburgu. Minimálne slovenské europoslankyne za Smer-SSD Monika Beňová a Katarína Roth Neveďalová, ktoré sa k situácii na sociálnej sieti vyjadrili jednoznačne – za situáciu je zodpovedná prezidentka, Zuzana Čaputová.

Minister Šimko končí vo funkcii. Beňová natvrdo konštatuje, že prezidentka sa nechala Hamranom a jeho podriadenými vydierať proti vlastnému nominantovi, čo Beňová vníma, ako zlyhanie. Beňová uznáva, že komunikácia Ivana Šimka ako ministra síce nemala s eleganciou diplomacie veľa spoločného, ale to, čo napísal, bolo podľa nej správne. Fakt, že prezidentka sa nechala vydierať si všimla aj Beňovej kolegyňa, Katarína Roth Neveďalová.

Povedz ľuďom pravdu, prebijú ti hlavu

Ešte začiatkom júla pár riadkov na facebooku prezidentkinho ministra Ivana Šimka vyvolalo doslova búrku. V statuse Šimko hovoril o tom, že polícia môže mať ruky rozviazané len v medziach zákona a nesmie tu mať absolútnu moc. Polícia sa podľa neho musí zodpovedať konkrétnemu ministrovi, pretože ten sa zodpovedá občanom.

Šimko je o hlavu kratší
Keď nastúpila úradnícka, teda prezidentkina vláda, mnohí sa podľa Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) domnievali, že v bezpečnostných zložkách prestane platiť to, aké má kto oblečené politické tričko, ale nastúpi zákon. Šutaj Eštok vo svojom videu ešte... Čítať ďalej
19 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Hamranova politická obeť

Monika Beňová si myslí, že Ivan Šimko, odvolaný prezidentkin minister vnútra padol, ako obeť „nezávislej“ polície pod vedením Štefana Hamrana.

„Prezidentka, namiesto toho, aby sa postavila za vlastného ministra, ktorého si vybrala a ktorého poverila riadením rezortu, opäť raz fatálne politicky zlyhala. Prezident PZ si z tohoto dôležitého orgánu verejnej moci urobil súkromnú spoločnosť na naháňanie politickej opozície ale aj “nepohodlných” ľudí,“ píše na sociálnej sieti Beňová.

Vydierač

„Štefan Hamran je nielen arogantný ale čo je oveľa horšie, je vydierač. Nenecháte ma robiť si čo chcem, tak sa povyhrážam že odídem spolu s ľuďmi, ktorých som si dosadil do vysokých funkcií. A prezidentka, ako vždy v nesprávnej chvíli, ustúpila tlaku gaunera, namiesto aby sa postavila za svojho vlastného ministra a urobila poriadky,“ vyčíta Beňová prezidentke. Má jej však za zlé aj to, že premárnila ďalšiu šancu ukázať rozhodnosť a silu žien v politike.

Nepodpísal, čo mu kázali, tak letel
"Do práce orgánov činných v trestnom konaní som nikdy nezasahoval a nikdy som to nechcel", deklaroval na tlačovej besede odchádzajúci minister vnútra Ivan Šimko. Pripustil nevhodne zvolené slová vo svojich vyjadreniach po vražde v Dubnici nad... Čítať ďalej
19 | 07 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Policajný štát tu nechceme

Beňová pritom pripúšťa, že jej by to čisto teoreticky mohlo byť jedno, veď „čo si pani prezidentka navarila, to (mimochodom, aj my všetci s ňou), aj zje. Lenže tu Beňová upozorňuje na dve vážne veci.

„PZ naozaj nie je a nemôže byť akási horda či armáda ovládaná autoritárskym vodcom nepodliehajúcim nikomu. Tak to nikde nefunguje. Druhý problém je ešte horší pre spoločnosť. Len zlého premiéra a zlého ministra či v tomto prípade len zlú prezidentku je možné vydierať odchodom “vedenia” policajného zboru. Minister konal síce trochu ťarbavo, ale vecne správne. Premiér a prezidentka nie," dodáva Beňová.

Mala upokojiť situáciu

Druhá europoslankyňa za Smer-SSD, Katarína Roth Neveďalová pred nedávnom prezidentke vytkla, že podľahla vyhrážkam desiatich vedúcich policajtov. Namiesto toho, aby situáciu upokojila, ona podporila vyhrážky proti ministrovi, ktorého si sama vybrala.

„Prezidentka nemá buď vôbec zasahovať do kompetencií vlády alebo ju naozaj skutočne riadiť a hlavne nepodporovať vzbury a vojny v polícii. Krajina potrebuje pokoj a nie žabomyšie vojny, kto ďalej dociká a kto je viac spravodlivý. Funkcionári majú vykonávať funkcie a pracovať. Nie robiť politiku. Na politiku je minister a prezidentka. Ale to by jej museli poradcovia najprv vysvetliť alebo by si mohla doštudovať ústavu tohto štátu,“ myslí si Roth Neveďalová.

Europoslankyňa: Pani prezidentka, za ten chaos ste zodpovedná VY
Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová si rovnako, ako jej kolegovia zo Smeru myslí, že za súčasný chaos na Slovensku je zodpovedná Zuzana Čaputová a jej amaterizmus. Neveďalová v niekoľkých bodoch svoje tvrdenia podkladá aj vysvetlením. Roth... Čítať ďalej
19 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik