Europoslankyňa: Pani prezidentka, za ten chaos ste zodpovedná VY
19 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová si rovnako, ako jej kolegovia zo Smeru myslí, že za súčasný chaos na Slovensku je zodpovedná Zuzana Čaputová a jej amaterizmus. Neveďalová v niekoľkých bodoch svoje tvrdenia podkladá aj vysvetlením.

Roth Neveďalová nechápe, že prezidentka sa nechala „vydierať“ policajným prezidentom a jeho podriadenými a nakoniec odvolala ministra, ktorého sama menovala. Tiež sa jej nepáči, ako prezidentkin premiér komunikuje so samosprávami a tiež prezidentku upozorňuje, že aj keď to zatiaľ vyzerá tak, že ďalej kandidovať nebude, funkčné obdobie jej mandátu má ešte rok.

Šimkovo odvolanie

Neveďalovej sa nepáči, že namiesto toho, aby prezidentka upokojila situáciu, postavila sa na stranu poslancov, ktorí si vynútili odchod ministra, ktorého si sama vybrala.

„Veď ona si ministra vybrala a teraz vlastne tvrdí, že minister má poslúchať policajtov, ktorí inak odídu. No ja neviem, či bude tento štát fungovať, ak by sa to stalo. V tom momente asi zhasne svetlo a nič,“ komentuje Roth Neveďalová s t ým, že prezidentka nemá zasahovať do kompetencií vlády vôbec, alebo za ňu prevziať zodpovednosť. Podpora vzbúr a konfliktov v bezečnostných zložkách by nemali byť jej cieľom,

„Ale to by jej museli poradcovia najprv vysvetliť alebo by si mohla doštudovať ústavu tohto štátu,“ dodáva europoslankyňa k tejto téme.

Šimko je o hlavu kratší
Keď nastúpila úradnícka, teda prezidentkina vláda, mnohí sa podľa Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) domnievali, že v bezpečnostných zložkách prestane platiť to, aké má kto oblečené politické tričko, ale nastúpi zákon. Šutaj Eštok vo svojom videu ešte... Čítať ďalej
19 | 07 | 2023 | Eka Balašková
?session=true

Kúriť a svietiť sa nebude ... ani v obciach a mestách

Neveďalová žasne nad prístupom prezidentkinho premiéra Ódora, ktorý finančnú pomoc samosprávam odložil s tým, že toľko ešte musia vydržať, lebo veď im nehrozí krach.

„Buď premiér nič netuší (ale hovorilo sa o ňom ako o skvelom ekonómovi a mal by sa pozrieť do vlastnej knihy Rýchlokurz geniality), alebo zázračná správa zrazu osvieti všetkých a analytici nám povedia ako to vyriešiť. Ale to vie každý, kto chodil na základnú školu. Jednoducho treba peniaze dať samosprávam, lebo sú to práve ony, ktoré riešia základné potreby občanov,“ vyčíta europoslankyňa s tým, že premiérov postoj môže viesť k tomu, že aj tí najvernejší zo samospráv stratia trpezlivosť.

„Len som zvedavá, kto bude potom dávať všetko dokopy,“ obáva sa Roth Neveďalová.

Samosprávy

"Žiaľ, v tomto stave, keď máme nad rámec rozpočtu vyplatiť vyše 700 miliónov eur, nevieme prisľúbiť tieto peniaze, keďže možno na jeseň potom nebude na dôchodky alebo na zdravotnú starostlivosť," povedal prezidentkin predseda vlády Ódor s tým, že vláda obce a mestá požiadala o pozhovenie do polovice augusta, kedy budú jasný stav štátneho rozpočtu.  Veci podľa neho nepomáha ani politizácia problému. Rokovať však mieni aj naďalej.

Čaputovej premiér v dileme: Buď nebudú jesenné dôchodky, alebo pomôžeme samosprávam
Spor samospráv s prezidentkinou vládou naberá na obrátkach. Po tom, čo premiér zrušil naplánované stretnutie, samosprávy reagovali kritikou, ktorú predseda vlády vníma ako politikárčenie. Podľa Eduarda Hegera úplne stačí „jeden podpis“, pretože... Čítať ďalej
18 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Citlivo vnímať nestačí

Roth Neveďalovej je jasné, že v lete by každý rád vypol a venoval sa sebe, svojim blízkym a zbieral sily na jeseň. Aj tu poukazuje na prezidentku, že jej znefunkčňovanie štátu a podporovanie sporov nie sú dobré pre nikoho. A nešetrí ani policajného prezidenta, ktorý rozhoduje podľa toho, „v akej nálade sa zobudí“.

„Ja chápem, že ste si mysleli, že vymenovaním svojej vlády akožeodborníkov vyhráte a všetko bude ňuňuňu. Lenže týmto ste na seba vzali všetku zodpovednosť a máte povinnosť situáciu vyriešiť. Aj keď nekandidujete (osobne si myslím, že sa v poslednej chvíli necháte presvedčiť deckami z Pohody a vezmete na seba toto jarmo opäť), neznamená to, že ste prestali byť hlavou tohto štátu, vrchnou veliteľkou ozbrojených síl a ešte aj hlavou Vašej vlastnej vlády. Takže pre Vás asi žiadna dovolenka tento rok nebude. Je načase zamakať,“ odkazuje europoslankyňa prezidentke s tým, že po septembri ju od tejto zodpovednosti nová vláda veľmi rada odbremení od tejto zodpovednosti.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik