Ak Ukrajina nezačne rokovať, Rusko spraví toto
19 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko poradil Kyjevu zasadnúť k rokovaciemu stolu s Moskvou o situácii na Ukrajine. Je to nevyhnutné, ak podľa neho „Západ nechce, aby sa ruská armáda dostala čoskoro do Podnesterska a do Moldavska. Píše web eadaily.com.

V odpovedi na otázku francúzskeho novinára Lukašenko zdôraznil: „Ak nechcete, aby Rusko vyhralo, sadnite si k rokovaciemu stolu a vyjednávajte!"

Rokovania alebo strata ďalších území

Podľa bieloruského prezidenta je dôležité nepremeškať okamih rokovania, pretože situácia na fronte sa veľmi rýchlo mení.

„Mocné Rusko, to naozaj nikoho neprekvapí, je pripravené rokovať s Ukrajinou. Ale ak zajtra Rusi rozdrvia tieto (ukrajinské) sily a uvidia možnosť ofenzívy na juh v Podnestersku, čo sa stane potom? Zasadne potom Rusko k rokovaciemu stolu? To je nepravdepodobné. Situácia sa zmení a prístupy a riešenia budú iné,“ povedal Lukašenko.

Druhá etapa je predo dvermi

Pripomeňme, že na jar 2022 veliteľ vojsk Centrálneho vojenského okruhu Ruskej federácie Rustam Minnichanov hovoril o úlohách druhej etapy špeciálnej operácie na Ukrajine – nastoliť kontrolu nad juhom a „získať ďalší prístup do Podnesterska“, „kde sú dôkazy o útlaku ruskojazyčného obyvateľstva“.

Otázka Moldavska začína byť horúca

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov varoval, že Západ považuje Moldavsko za „novú Ukrajinu“ a že prezidentka krajiny Maia Sanduová „ponáhľajúcej sa do NATO“, pracuje na zjednotení s Rumunskom a je na to pripravená.

Na tomto pozadí Kišinev s pomocou západných partnerov z NATO buduje svoj vojenský potenciál a tiež požaduje odstránenie ruských mierových síl z regiónu. Ruské ministerstvo zahraničia zároveň už varovalo, že akékoľvek ohrozenie kontingentu Modrých prilieb bude považované za útok na Ruskú federáciu.

Odesa za Kerčský most
Ruská armáda zasadila v noci 19. júla silný úder na objekty kyjevského režimu. Do akcií sa zapojilo trategické letectvo ruských vzdušných a kozmických síl, píšu podľa eadaily.com vojenskí korešpondenti Ruskej jari na svojom telegramovom... Čítať ďalej
19 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme