Príde po voľbách rozkol v OĽaNO? Nevylučuje to ani politológ
18 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Väčšina politických subjektov na to, aby si zvolila predsedu, využíva stranícke snemy. OĽaNO sa rozhodlo ísť inou cestou – voliči v parlamentných voľbách totiž nebudú rozhodovať len o tom, kto a či vôbec bude hnutie reprezentovať v parlamente, ale ich krúžky majú rozhodnúť o tom, kto bude predsedom hnutia. Nemusí za tým byť však len „ušetrenie“ za stranícky snem, môže ísť aj o vnútorné rozpory v rámci hnutia.

OĽaNO má štyroch zakladateľov, z ktorých jedna sa postavila na čelo kandidačnej listiny. Vedenie hnutia už dlhodobo kritizuje aj ďalší zo zakladateľov hnutia. Politológ si však myslí, že Matovič si je istý svojou pozíciou a tak nemá problém pustiť sa do takéhoto riskantného kroku. Iní politológovia však hovoria o tom, že jeho úspech vôbec nie je istý.

Voľby ako snem

Hnutie zakladali Igor Matovič, Martin Fecko, Jozef Viskupič a Erika Jurinová. Po celé roky boli voči šéfovi nekritickí, no župani Jurinová a Viskupič sa rozhodli s tým skoncovať a viesť hnutie menej konfrontačným spôsobom.

„Vnímam, že ľudia nechcú mať konfrontačný typ politika a vedia, že ja som človek, ktorý hľadá riešenia v spolupráci,“ vyhlásila Jurinová pri predstavovaní kandidačnej listiny.

„Kto z nás dvoch, či Erika, alebo ja, získame viac krúžkov, väčšiu dôveru od našich voličov, ten bude budúcim predsedom nášho hnutia,“ vysvetlil zámer predsedníctva OĽaNO Matovič.

Matovič napína strunu
OĽaNO a priatelia predstavili svoju kandidátku pre predčasné parlamentné voľby. Na stredajšej tlačovej besede zneli okrem tradičných protikorupčných floskúl zaznelo aj prekvapenie – stranícky súboj prvého a stopäťdesiateho miesta. Matovič v sebe... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Strana nefunguje správne

„Slovensko je na križovatke a myslím si, že demokratické strany sa majú skôr spájať ako rozdeľovať. Preto som podporil kandidátku a v rámci nej platformu umiernených liberálov. Ale zároveň si myslím, že na križovatke je aj OĽaNO,“ uviedol Viskupič, pričom sám už dlhšie kritizuje fungovanie hnutia, ako nesprávne.

Podporuje Jurinovú

„Ja v zmysle reflexie za ostatné tri a pol ročné obdobie som sa rozhodol podporiť v tomto vnútrostraníckom zápase Eriku Jurinovú, aby sa stala predsedníčkou hnutia... Moje krúžky sa môžu pripočítať tomu, že reprezentujem samosprávy pilier a iný typ politiky, akú OĽaNO prezentovalo doteraz,“ podotkol súčasný trnavský župan.

Manipulátor ​Matovič

Politológ Radoslav Štefančík si myslí, že celá vec je len neúprimnou hrou a Matovičovi je jasné, že „OĽaNO je on“ a týmto krokom sa snaží prilákať čo najväčší počet voličov.

„Vie, že celá pozornosť voličov OĽANO sa orientuje hlavne na neho. Pani Jurinová nebola roky vo veľkej politike, takže nemá byť prečo taká poznateľná ako predseda Matovič. Ak sa bude hrať na súťaž o šéfa strany, môžu prísť voliť OĽaNO aj tí, ktorí by Matoviča najradšej videli mimo politiky. Pritom sa vôbec nehrá o jeho odchod z politiky, len o neúprimnú hru na vnútrostranícku demokraciu. O ktorej vieme, že v OĽANO neexistuje,“  konštatuje Štefančík.

Facebook / Jozef Viskupic | Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič

Rebelom sa do parlamentu veľmi nechce

Aj Jurinová, aj Viskupič dlhodobo hovoria skôr o tom, že svoje miesto vidia skôr v samospráve, ako v exekutíve. Aj to je podľa Štefančíka dôkaz, že je to len akási finta na voliča.

„Ak chcem zastávať nejakú funkciu, neutekám predsa z boja ešte pred samotným súbojom. Pani Jurinová by mala vyložiť karty na stôl a povedať nahlas, že tento nápad, čo vymyslel Matovič, je do neba volajúci nezmysel a neúprimná hra s voličom,“  uzatvára Štefančík.

Politológovia: Matovičova koalícia do parlamentu nemusí preliezť
Výzvy a Igor Matovič, to vždy šlo dokopy. Tentokrát je takou výzvou volebná trojkoalícia OĽaNO-Za ľudí-Kresťanská únia. Politológovia Michal Cirner a Juraj Marušiak si však myslia, že toto spojenie by všetky tri strany mohlo poslať mimo parlamentný... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Úspech zaručený nemá

Hoci je všetkým jasné, že Matovič pre úspech vo voľbách robí aj nemožné, vôbec mu to nemusí vyjsť.

Politológ Juraj Marušiak konštatuje, že Matovičovi sa zatiaľ darí tváriť sa, že tie ostatné tri roky tu vlastne ani nebol, no práve tie ho môžu dostať mimo parlament. Michal Cirner však tvrdí, že hoci počíta s dvojciferným výsledkom, tých 7 percent je najhorší možný scenár, no pre dobrý volebný výsledok Matovič urobí maximum.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik