Stará Ľubovňa: Hrad opäť ožije tradičnou rozprávkou
17 | 07 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Hrad Ľubovňa po roku opäť ožije rozprávkou, je sedemnástou v poradí. Vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na mestskom úrade v Starej Ľubovni Eva Kollárová uviedla, že teraz budú môcť vidieť úplne nové divadelné predstavenie s pesničkami pod názvom Železník. Napísal ho scenárista, spisovateľ a režisér Peter Karpinský, ktorý sa autorsky na hradných rozprávkach podieľa od samého začiatku.

"Tentoraz nastúpia diváci do stroja času a vrátia sa o sto rokov do minulosti, aby boli svedkami toho, ako profesor Physicus vynájde robota Železníka. Ten má túžbu stať sa človekom a vyberie sa do sveta hľadať srdce. Po ceste stretne zbojnícku družinu, Monu Lisu, Fridu Kahlo i kráľovnú Nefertity," priblížila Kollárová. Predstavenie budú hrať od pondelka až do nedele 23. júla štyrikrát za deň, vždy o 10.30 h, 12.30 h, 14.30 h a 16.30 h. S rozprávkou môžu návštevníci putovať po celom hrade. V prípade nepriaznivého počasia ju odohrajú v renesančnom paláci.

V predstavení hrá dohromady 30 hercov, väčšina z nich sú bývalí a súčasní žiaci miestnej Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jána Melkoviča, študenti Prešovskej univerzity a ich kolegovia z Košíc či Spišskej Novej Vsi. Vzniklo aj päť nových piesní, texty napísal spolu s Evou Kollárovou Adam Kollár, hudbu skomponoval a nahral Daniel Lazorčák.

"Autorkou tanečných choreografií je Jana Konkoľová. Pod scénografiu sa podpísali Kristína Lazorčáková a Gabriel Poľanský," priblížila Kollárová. V stredu 19. júla o 17. hodine bude súčasťou prestavenia aj prezentácia najnovšej knihy Petra Karpinského, ktorú napísal spolu s Annou Timkovou Lazurovou pod názvom Príbehy Kveťa Herbára.

Jedna z hradných rozprávok - Múdry Maťko a blázni

Hradné rozprávky začali svoju históriu na severe Spiša písať v roku 2006, kedy súčasný riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík oslovil ZUŠ i Karpinského s cieľom zatraktívniť a ozvláštniť prehliadku hradu. "Chcel hradné múry počas letnej sezóny oživiť scénkami z histórie. Počas prvého ročníka si mohli návštevníci pozrieť predstavenie Móric Beňovský - kráľ kráľov. Každý rok potom pribudlo nové predstavenie, okrem roku 2009, kedy sa rekonštruoval renesančný palác," dodala Kollárová s tým, že vlani mohli návštevníci vidieť rozprávku Cesta do Kráľovstva víl.

AKTUÁLNE Slovensko zasiahli búrky! HROZIA krúpy aj povodne
Na Slovensko dorazil studený front, ktorý do niektorých oblastí prináša búrky, miestami môžu hroziť krúpy aj povodne. Informácie prináša imeteo.sk a SHMÚ. Prvá dnešná búrka sa začala už na Záhorí, prší v Kútoch, v oblasti Šaštín-Stráže a v... Čítať ďalej
17 | 07 | 2023 | Diana zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik