Chmelár o HANBE predstaviteľov štátu: Takí IGNORANTI nemajú vo funkciách čo robiť!
19 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

Politický komentátor a historik Eduard Chmelár na svojom facebooku uverejnil úvahu o výročí prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Chmelár si myslí, že oslavy štátnych sviatkov a pamätných dní by mal zabezpečovať samotný štát a že určite nie je adekvátne, keď usporiadanie takýchto osláv leží len na pleciach niekoľkých iniciatívnych starostov. Vo svojom texte tiež naznačil, že by sme potrebovali nové národné obrodenie.

Jeho stanovisko prinášame v plnom znení:

 

NAJVYŠŠÍ PREDSTAVITELIA ŠTÁTU BY SA MALI HANBIŤ

Bolo mi veľkou cťou vystúpiť na oslavách 31. výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky v Starej Bystrici. Zúčastnilo sa na nich niekoľkotisíc ľudí z celého Slovenska, od Bratislavy až po Košice, od Komárna až po Oravskú Polhoru a bola tam ako vždy vynikajúca priateľská atmosféra. Klobúk dole pred starostom Jánom Podmanickým, že dokáže udržiavať takúto nádhernú tradíciu na vysokej úrovni už vyše dvadsať rokov.

Len ma to núti zamyslieť sa nad tým, čo sme to za štát, ak oslavy najvýznamnejších historických udalostí našej štátnosti organizuje komunálna samospráva a musí na to hľadať sponzorov; ak na spomienkové slávnosti 180. výročia začiatku kodifikácie spisovnej slovenčiny v Hlbokom nepríde ani prezidentka, ani premiér, ba ani predseda Národnej rady SR (ktorý je z titulu svojej funkcie nástupcom Jozefa Miloslava Hurbana), keď celé oslavy sníma Česká televízia a tá verejnoprávna slovenská, ktorú si na to platíme, sa ani neunúvala, ani len sa nezmienila o tomto sviatku vo svojom programe...

Tu leží naša bieda - ako by povedal Ľudovít Štúr - že naši najvyšší ústavní činitelia si na tieto najvýznamnejšie historické medzníky, vďaka ktorým sú tam, kde sú, ani len nespomenú; že dokonca aj národniarsky poslanec Taraba si pomýlil výročie zvrchovanosti o dva dni; že celé to tu visí akoby vo vzduchoprázdne, bez vedomia, odkiaľ kráčame a kam smerujeme. Potrebujeme nové národné obrodenie, potrebujeme nových vodcov národa, ktorým bude na Slovensku záležať, budú ho nosiť v srdci a budú o ňom niečo vedieť. Inak nebudú schopní pomôcť nám i vám všetkým.

A len tak mimochodom - ako som to navrhoval už pred piatimi rokmi v prezidentskej kampani: oslavy štátnych sviatkov a pamätných dní by mal zabezpečovať štát (najlepšie Úrad prezidenta SR), a nie iniciatívne a vlastnými silami akokoľvek obetaví starostovia Starej Bystrice, Šumiaca či Korytárok. Veď je to hanba. A ešte hanebnejšie je, keď si predstavitelia štátu chodia pravidelne uctievať Deň nezávislosti USA, no na Deň Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky si ani nespomenú. Takí ignoranti nemajú v ústavných funkciách čo robiť.

Rafaj o Dzurindovi: Miki si myslí, že Slováci TRPIA AMNÉZIOU!
Rafael Rafaj, predseda Odborného tímu Republiky pre kultúru a médiá a kandidát na poslanca parlamentu, sa na sociálnej sieti vyjadril k oslavám 180. výročia kodifikácie spisovnej slovenčiny, ktoré sa konali 16. júla 2023 v Hlbokom. Reagoval aj na... Čítať ďalej
17 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik