Mestská polícia NAHÁŇALA urzona kanadského! Ušiel zo ZOO
17 | 07 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Mestskí policajti v bratislavskej Dúbravke sa v pondelok zaoberali kurióznym prípadom. V okolí Ulice Ľuda Zúbka sa totiž pohyboval urzon kanadský, ktorý sa podobá na dikobraza. Zvieraťu sa podarilo utiecť zo zoologickej záhrady. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavská mestská polícia.

"Policajti ho mali neustále pod dozorom až do príchodu zamestnancov zoo. Urzon, známy tým, že je zdatný a obratný lezec, sa pred nimi ukrýval v korune stromu," približuje polícia. Zviera sa nakoniec podarilo bezpečne odchytiť a umiestniť späť do výbehu v zoo.

Aj keď urzon kanadský pripomína vzhľadom dikobraza, patrí do samostatnej čeľade a má bližšie k morčatám. Má ostré dlhé pazúry a chodidlami dokáže priľnúť ku kôre stromov, po ktorých veľmi obratne lezie. Telo urzona je pokryté niekoľkými tisíckami ostňov, na chrbte ich môže byť 30.000. Nachádzajú sa medzi jeho srsťou a schované sú medzi dlhými chlpmi. Ostne môžu mať dĺžku desať až 15 centimetrov. Rovnako ako dikobraz, ani urzon nevystreľuje svoje ostne.

"V prípade nebezpečenstva sa dokáže naježiť, aby jeho telo vyzeralo väčšie. Pri útoku sa však ostne môžu predátorovi zachytiť na tele, pretože na ich konci je malý háčik, ktorý bráni ich vytiahnutiu," približuje zoo na svojom webe.

Aj napriek jeho obrannému mechanizmu existujú predátori ako kuny, rysy či rosomáky, ktoré ho dokážu uloviť. Jedálniček urzona tvorí kôra, lyko a drevo stromov, listy a ihličie, ako aj rôzne bobule a semená rastlín.

Urzon kanadský sa vyskytuje v ihličnatých a zmiešaných lesoch takmer celej Severnej Ameriky.

BRUTÁLNY ÚTOK pred očami detí! Opitý muž sa vrhol na úbohú ženu
Nikto nečakal, že nevinná zábava v obci sa môže skončiť brutálnym útokom. Muž najskôr slovne a potom aj fyzicky napadol bezbrannú staršiu ženu. Na celý incident sa prizerali deti. Prípad už rieši polícia, informuje portál zoznam.sk. Obyvatelia... Čítať ďalej
17 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik