To najnovšie z vojny na Ukrajine
15 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Najvyšší ukrajinský generál informoval o novom pokroku na južnom fronte a povedal, že jeho jednotky „systematicky presúvajú nepriateľa z jeho pozícií“, píše The Guardian.

Generál Oleksander Tarnavskyi, veliteľ ukrajinských síl na juhu, v sobotu v telegrame uviedol, že straty nepriateľa za predchádzajúcich 24 hodín sa rovnali najmenej 200 stratám.

Jeho komentáre prišli uprostred správ, že ukrajinská protiofenzíva postupuje pomaly. Prezident Volodymyr Zelenskij v piatok večer povedal, že Ukrajinci musia pochopiť, že ruské sily „robia všetko, čo môžu, aby zastavili našich vojakov“ v postupe na juh a východ.

Juhokórejský prezident prvýkrát na Ukrajine

Juhokórejský prezident Yoon Suk Yeol bol v sobotu po prvý raz na návšteve Ukrajiny na rokovaní s prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedla tlačová agentúra Yonhap s odvolaním sa na juhokórejský prezidentský úrad.

Prekvapivá cesta prišla po tom, čo sa Yoon zúčastnil na summite NATO v Litve a tento týždeň navštívil Poľsko, kde vyjadril solidaritu s Ukrajinou a preskúmal spôsoby, ako podporiť jej boj proti ruskej invázii, uviedla agentúra Reuters.

Južná Kórea, spojenec USA a rastúci vývozca zbraní, čelila opätovnému tlaku na poskytnutie zbraní Ukrajine, čomu sa Yoonova administratíva bránila v prospech humanitárnej a finančnej pomoci a obávala sa ruského vplyvu na Severnú Kóreu.

Ďalšie novinky:
  • Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta povedal, že bitky sú ťažké, ale západní spojenci nevyvíjajú tlak na Kyjev, aby postupoval rýchlejšie . Andriy Yermak povedal: „Dnes to nenapreduje tak rýchlo. Ak uvidíme, že niečo nie je v poriadku, povieme to. Nikto nebude prikrášľovať."

  • Vladimir Putin povedal, že sa snažil a nepodarilo sa mu nahradiť Jevgenija Prigožina vo funkcii vodcu Wagnerových bojovníkov na Ukrajine . Putinova verzia udalostí, ktorá sa objavila v rozhovore pre noviny Kommersant, bola prekvapivým priznaním, že ruský prezident stále rokuje o prevzatí žoldnierskej skupiny Wagner .

  • Boris Johnson kritizoval „nechutné otáľanie“ NATO a vyzval na vypracovanie harmonogramu vstupu Ukrajiny po tohtotýždňovom náročnom summite v Litve . Bývalý britský premiér v denníku Daily Mail uviedol, že „nečudo“, že Volodymyr Zelenskij „znášal ťažkosti“ skrývať svoju frustráciu nad spoločnou deklaráciou zverejnenou v utorok, ktorá sa zastavila pred načrtnutím plánu členstva v NATO.

  • Vladimir Putin podľa tureckého prezidenta súhlasil s predĺžením čiernomorskej dohody o obilninách, ktorej platnosť vyprší budúci týždeň. Recep Tayyip Erdoğan v piatok povedal, že hovoril so svojím ruským náprotivkom o kľúčovej dohode umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia na zmiernenie globálnej potravinovej krízy. Moskva ignorovala Erdoğanove komentáre a uviedla, že k dohode ešte nedošlo.

Obilie sa nakladajú v prístave v Izmaile na Ukrajine v apríli

Obilie sa nakladajú v prístave v Izmaile na Ukrajine v apríli. Fotografia: Andrew Kravchenko/AP

  • Kyjevský súd nariadil vyšetrovaciu väzbu pre vyššieho duchovného pobočky ukrajinskej pravoslávnej cirkvi s historickými väzbami na Moskvu pre podozrenie zo sympatií s ruskou inváziou na Ukrajinu. Ukrajinské správy uviedli, že okresný súd v Kyjeve stanovil kauciu na viac ako 33 miliónov hrivien (asi 900 000 dolárov). Cirkev tieto obvinenia popiera a tvrdí, že minulý rok prerušila všetky vzťahy s Moskvou. Metropolita Pavlo bol od apríla v domácom väzení pre podozrenie z podnecovania náboženskej nenávisti a ospravedlňovania ruskej invázie na Ukrajinu.

  • Údajný ruský spravodajský dôstojník sa priznal k obvineniam USA z pašovania elektroniky a munície amerického pôvodu do Ruska s cieľom pomôcť jeho vojne proti Ukrajine. Vadim Konoschenok, ktorý bol vo štvrtok vydaný z Estónska, podal v piatok žiadosť na federálny súd v newyorskom Brooklyne. Magistrátny sudca Ramon Reyes nariadil, aby bol Konoschenok (48) zadržaný až do súdneho procesu po tom, čo ho prokurátori označili za riskantného úteku.

Ukrajinská VĎAČNOSŤ! Zastavia nám plyn?
Ukrajina varuje, že kľúčové dodávky ruského plynu do Európy budú prerušené. Odstávka by mohla prinútiť krajiny strednej Európy, aby sa snažili nahradiť ruský plyn. Budete mať figu... Je nepravdepodobné, že Kyjev obnoví dohodu o tranzite plynu,... Čítať ďalej
15 | 07 | 2023 | Milan Laca

  • Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili dve rakety Storm Shadow dodané zo Spojeného kráľovstva, ktoré Ukrajina vo štvrtok vypálila na Melitopol a Berdiansk, tvrdí Rusmi dosadený vodca okupovaného Záporoží Jevhen Balitsky.

  • Žoldnierski bojovníci z ruskej skupiny Wagner cvičia v Bielorusku bieloruských vojakov , informovalo tamojšie ministerstvo obrany. „Bojovníci [Wagner] pôsobili ako inštruktori v mnohých vojenských disciplínach,“ uviedli v piatok.

Stíhačka Wagner absolvuje v piatok výcvik bieloruských vojakov pri meste Osipoviči v Bielorusku

Stíhačka Wagner absolvuje v piatok výcvik bieloruských vojakov pri meste Osipoviči v Bielorusku. Fotografia: Voen TV/Bieloruské ministerstvo obrany/Reuters

  • Ukrajinský súd poslal muža na 10 rokov do väzenia po tom, čo ho uznal vinným zo sprisahania s Ruskom s cieľom vyhodiť do vzduchu dopravnú infraštruktúru s cieľom narušiť dodávky zbraní do zahraničia. Ukrajinská domáca bezpečnostná agentúra uviedla, že muža zadržala vo februári predtým, ako mohol vykonať svoju misiu.

  • Volodymyr Zelenskij sa stretol s ukrajinským šéfom spravodajských služieb a v telegrame uviedol, že podľa spravodajských údajov invázia z Bieloruska nehrozí .

  • Rusko obvinilo Západ zo sponzorovania „jadrového terorizmu“ po tom, čo úrady uviedli, že ukrajinský bezpilotný stroj zaútočil na západoruské mesto Kurčatov , kde sa nachádza jadrová elektráreň podobná Černobyľskej elektrárni. Guvernér Kurskej oblasti Roman Starovoit v telegrame uviedol, že žiadni obyvatelia neboli zranení. "Kritické zariadenia neboli poškodené v dôsledku havárie dronu a jeho následnej detonácie."

Viktor hovorí na rovinu!
Orbán povedal, že Ukrajina stratila suverenitu. Maďarský premiér Orbán: Ukrajina stratila suverenitu, nemá peniaze a priemysel. Kedy bude koniec? Ukrajinský konflikt sa skončí, keď to budú chcieť USA, pretože Ukrajina stratila svoju suverenitu,... Čítať ďalej
15 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik