Kaliňák: Polícia nesmie byť závislá na Matovičovej vkladnej knižke (VIDEO)
15 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Zdá sa, že aj odchod Štefana Hamrana z pozície policajného prezidenta sa stáva čoraz viac reálny. Už ho totiž nekritizuje len opozícia, ale o tom, že polícia nesmie robiť, čo sa jej zachce, hovorí aj prezidentkin minister Ivan Šimko. Prekvapil tým aj exministra vnútra, Roberta Kaliňáka. Ten vo videu aj s Erikom Kaliňákom konštatuje, že práve za Hamranovho riadenia PZ je táto inštitúcia spolitizovaná tak, ako nikdy pred tým.

Celý problém spustil prezidentkin minister Šimko statusom, v ktorom sa vyjadril, že polícia musí konať v medziach zákona a zodpovedať sa politikom a teda občanom, za čo Igor Matovič a Roman Mikulec žiadajú prezidentku o jeho odvolanie. Kaliňákovci však konštatujú, že policia je práve za ostatné roky abnormálne spolitizovaná, čo zapríčinil práve jej prezident, Štefan Hamran aj s tými, ktorí ho do funkcie nominovali. Denník N však ministrovi pripomína to povestné „kúrenie a svietenie“. K situácii sa vyjadril aj samotný Štefan Hamran, ale aj Veronika Remišová, ktorá polícii pod jeho vedením verí.

Pichol do osieho hniezda

Minister Ivan Šimko svojim statusom na sociálnej sieti spred zhruba dvoch týždňov vyvolal búrlivé reakcie nie len svojho predchodcu, ale aj médií.

„V demokratickej spoločnosti musí byť donucovacia moc štátu pod veľmi presne ustanovenou, ale účinnou kontrolou politickej moci. Lebo len politika, nie policajní dôstojníci, predstupuje pravidelne pred voličov a skladá im účty za svoju činnosť. Vo chvíli, keď si politika prestane plniť túto svoju povinnosť, môže sa stať, že sa začnú úradníci báť prijímať nepríjemné, hoci potrebné rozhodnutia, prestane fungovať normálne verejné obstarávanie, pluralitná politická súťaž sa zmení na kriminalizovanie protivníka a strach z polície začne byť postupne väčší, ako strach z kriminálnikov,“ vysvetľuje svoj postoj Šimko a dodáva, že ľudia s pištoľami a putami tu rozviazané ruky mať nesmú, patria pod kontrolu politiky a teda voličov.

Na základe tohto názoru sa pred kamery postavili aj predstavitelia OĽaNO Igor Matovič a Roman Mikulec, ktorí žiadajú prezidentku, aby zakročila voči Ivanovi Šimkovi.

Studená sprcha pre OĽaNO (VIDEO)
V stredu (12. júla) na tlačovej besede (TB) vrcholní predstavitelia OĽaNO upozornili, že nesúhlasia s názorom prezidentkinho ministra Ivana Šimka, ktorý publikoval nedávno na sociálnej sieti. Reagovali aj opoziční poslanci, o ktorých stranách bola... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Hamran ako politický nominant

„Kým za vlád Smeru volali po odpolitizovaní výberu policajného prezidenta, čo SMER aj naplnil. Hneď ako sa dostali k moci, otočili o 180 stupňov a spravili z policajného prezidenta čistého politického nominanta,“ pripomína Robert Kaliňák, ktorého dopĺňa Erik Kaliňák: „Práve ich policajný prezident Kovařík sa priznal k zneužívaniu právomoci verejného činiteľa a mareniu spravodlivosti, keď otvorene povedal, že na Mikulcov pokyn zastavil policajnú akciu, lebo išli po ich kajúcnikoch.“

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran a exminister vnútra SR Roman Mikulec/TASR

Ministrova vojna proti polícii

Erik Kaliňák upozorňuje, že výzva ministra polícii, aby konala podľa zákona a na základe Ústavy, ešte aj Denník N bije na poplach a hovorí o tom, že Šimko spustil vojnu proti polici.

„Je najvyšší čas tento bordel zastaviť,“   dopĺňa ho Robert Kaliňák s tým, že „Je načase, aby na Slovensku znova platila Ústava a nie Matovičova vkladná knižka.“

O čom hovoril mladší Kaliňák

Denník N vo svojom Newsfiltri upozornil ministra Šimka, že by si mal uvedomiť, že nie je politik, ale len úradnícky minister, ktorý tu spúšťa akúsi vojnu proti polícii, no on tu po septembri už nebude, kým polícia ostáva. Denník tiež nezabúda pripomenúť možnosť vlády Roberta Fica, ktorá svoju politickú moc nad políciou podľa denníka myslí vážne.

„To, že polícia má byť pod kontrolou politickej moci, je pre mňa hrubou červenou čiarou a je to pre mňa neakceptovateľné. Pokiaľ by to v budúcnosti malo byť tak ako v minulosti, že je polícia pod politickou kontrolou, je to nezlučiteľné s mojím ďalším pôsobením,“ povedal Štefan Hamran v reakcii na Šimkov status podľa Denníka N.

Veronika Remišová a jej ostrý odkaz pre prezidentku: OKAMŽITE...
Veronika Remišová reaguje na situáciu okolo dočasne povereného ministra vnútra Ivana Šimka a prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana. Veronika Remišová posiela prezidentka Zuzane Čaputovej odkaz. Prezidentka by mala okamžite ukončiť chaos a... Čítať ďalej
14 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vyjadrila sa aj Remišová

„Vojna medzi ministrom vnútra a políciou, ako aj neprofesionálne zasahovanie ministra vnútra do práce polície je to, čo Slovensko potrebuje najmenej. Pani prezidentka by mala urobiť poriadok s dočasne povereným ministrom vnútra, keďže premiér je v demisii a nemá právomoc žiadneho ministra odvolať. Slovensko potrebuje pokoj a riadne fungovanie bezpečnostných zložiek a nie chaos a vojny v rámci jedného z najdôležitejších ministerstiev. To, že Smer sa zastal práve ministra vnútra Ivana Šimka vypovedá o kvalite jeho práce a o chaose, ktorý do vedenia ministerstva vnáša, a ktorý Smeru mimoriadne vyhovuje," píše Veronika Remišová na sociálnej sieti.

Zdroj: FB / Veronika Remišová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme