Václav Klaus: Veľmi, veľmi sme sa priblížili vojne
17 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

V rozhovore s moderátorom Ľubošom Xaverom Veselým v programe na XTV.cz exprezident Václav Klaus hovoril aj o návšteve ukrajinského prezidenta Zelenského v Česku, píše portál Parlamentní Listy.cz

Klaus riadne skritizoval návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Česku. „Všetky tieto veci sú primárne dobré pre našu politickú scénu, ktorá sa tvári, že je jedna z najlepších a že sa stará o trpiacu Ukrajinu. Myslím si, že tie selfíčka si robili naši politici. Nie všetci, niektorí sú na dovolenke, takže napríklad pani Černochová si dovolila to zmeškať, čo neviem, či jej bude dostatočne odpustené, ale tí niektorí ďalší sa toho radi zúčastnili a nechali sa vyfotografovať, tak to je vec jedna, na čo je to dobré," povedal. 

„Keď vynechám celú prapodstatu tej návštevy, tak pre mňa sú tam dva symboly. Jedným symbolom je to naše lietadlo. Vládna letka. Česká republika má jedno lietadlo vládnej letky, jedno lietadlo na cestovanie najvyšších ústavných činiteľov. Že toto jedno na niekoľko dní požičia pánovi Zelenskému, aby s ním putoval po Európe, nielen aby bol dovezený do Česka a zase vrátený z Česka. Aby si jazdil do Bulharska, na Slovensko, do Turecka atď. To je veľká symbolika. A mne sa to zdá byť symbolikou úplne zlou. A verím, že náš pán predseda vlády nemohol asi vedieť, že Zelenskyj do toho nášho lietadla nasadí päticu ukrajinských plukovníkov, ktorí boli vymenení tureckým prezidentom, neviem za čo, s Ruskom, že si ich ale posadí do toho nášho lietadla, to sa mi zdá symbolom až príliš veľkým, a to sme sa k tej našej v úvodzovkách aktívnej účasti v vojne veľmi, veľmi priblížili," uviedol Klaus. 

„Ale tam vidím ešte symbol druhý, ktorý bol síce u nás spomínaný, ale podľa môjho názoru nebol absolútne vypointovaný, alebo dostatočne. Pre mňa úplný šok, že premiér Fiala pána Zelenského vzal na Národnú triedu k symbolu 17. novembra. Úplne nechápem prečo, čo sa tým chcelo povedať. Aký je pán Zelenskyj symbolom pádu komunizmu, alebo hrdinského súboja s komunizmom. Neviem si to vôbec predstaviť. Zase je to self promotion nášho pána premiéra, pretože na Ukrajine si to určite nikto nemohol všimnúť, že tam im ide jedine o to, či ich vezmú do NATO - áno, alebo nie, alebo či pošlú kazetovú muníciu na Ukrajinu. Tam jednoducho fotka z našej Národnej nikomu nemôže nič hovoriť, takže to bolo pre české publikum. Zmysel, význam, interpretáciu tohto javu neviem. Pán premiér ho neponúkol našej verejnosti," dodal Klaus.

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odovzdala ukrajinskému prezidentovi tričko s nápisom: Rusko je teroristický štát. "Za okolností, keď naša krajina udržuje diplomatické styky s Ruskom," poznamenal moderátor Ľuboš Xaver Veselý. "Možno to je veľmi šikovný ťah. Pani Pekarová Adamová si asi všimla, že pán Zelenskyj chodí stále v tričku, tak možno mala pocit, že môže mať tričiek nedostatok, tak mu chcela jedno odovzdať. To je možno taká ženská starosť o nejakú osobu rodu mužského," povedal. Nápis na tričku komentovať nechcel. "Nemá cenu, aby som povedal nejaký silácky výrok tohto typu," dodal.

ÚTOK na Krymský most: Čo zatiaľ vieme? (VIDEO, FOTO)
Ruská tlačová agentúra Tass s odvolaním sa na krymské úrady uviedla, že v dôsledku útoku na krymskom moste boli zabití dvaja ľudia a zranené dieťa. Uviedla, že dieťa prevezú do ruskej Krasnodarskej oblasti leteckou záchrannou službou. Informuje The... Čítať ďalej
17 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik