Ukrajina zrejme neobnoví dohodu o tranzite ruského plynu do Európskej únie
16 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

Ukrajinský minister energetiky German Galuščenko sa pre Politico vyjadril, že Kyjev zrejme neobnoví dohodu o tranzite plynu, ktorá umožňuje ruskému Gazpromu vyvážať zemný plyn do krajín Európskej únie prostredníctvom plynovodov vedúcich cez územie Ukrajiny.

Sankcie kvôli "neférovým" krokom?

Tranzitné dohody z roku 2019 platia do konca roku 2024. Vďaka nim môže Gazprom cez Ukrajinu vyvážať viac ako 40 miliónov kubických metrov plynu ročne. Ukrajina si takýmto spôsobom zarobí približne sedem miliárd dolárov.

Galuščenko podľa svojich slov verí, že do zimy 2024 nebude Európa ruský plyn vôbec potrebovať. Vyslovil sa tiež, že pokiaľ teraz zisky z ruského plynu pomáhajú financovať ruskú inváziu na Ukrajinu, jediné, na čo by sa v budúcnosti mali použiť, sú reparácie.

Cesta po súši cez Ukrajinu stále predstavuje približne päť percent dovozu plynu Európskej únie, čo je však len tretina predvojnovej úrovne.

Šéf Gazpromu Alexej Miller nedávno varoval, že ak sa Ukrajina neprestane pokúšať o skonfiškovanie ruského štátneho majetku, jeho spoločnosť zastaví export. Ukrajina sa svojimi krokmi snaží vymôcť si päť miliárd dolárov za energetickú infraštruktúru, ktorú Moskva vyvlastnila v súvislosti s anexiou Krymu v roku 2014. Gazprom a ukrajinský Naftogaz vedú taktiež spory o tranzitné poplatky.

Podľa slov Millera, ak bude Naftogaz pokračovať vo svojich „neférových“ krokoch, nedá sa vylúčiť, že Ruská federácia siahne po uvalení sankcií. „Potom budú akékoľvek vzťahy medzi ruskými spoločnosťami a Naftogazom jednoducho nemožné,“ cituje Millera tlačová agentúra TASS.

Ako Ukrajina prehrala svoj boj o členstvo v NATO: Zelenskyj v zákulisí ZÚRIL! (VIDEO)
Ukrajina chcela, aby sa tohtoročný summit NATO skončil jasným vyhlásením, že sa po skončení vojny stane členom aliancie. No prezident Volodymyr Zelenskyj opúšťa Litvu s dlhým nosom bez tejto najvyššej ceny. Keď sa summit skončil, predstavitelia... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Problémy pre krajiny EÚ

Ruský plyn je distribuovaný najmä do Rakúska, na Slovensko, do Talianska a Maďarska. Európska komisia plánuje do roku 2027 ukončiť závislosť EÚ od ruských fosílnych palív.

V Rakúsku sa už dovoz ruského plynu stihol vrátiť na predvojnovú úroveň. Do Maďarska prúdi okolo 4,5 miliardy kubických metrov ročne a tamojšia vláda v apríli podpísala s Gazpromom dohodu o zabezpečení ďalších objemov. Pokiaľ by Kyjev ukončil dohodu o plyne, spomínaným krajinám by to mohlo spôsobiť problémy.

Podľa analýzy Centra pre globálnu energetickú politiku Kolumbijskej univerzity by po zastavení tranzitu cez Ukrajinu dodávky plynu plynovodom Gazpromu do krajín EÚ mohli klesnúť na desať až 16 miliárd kubických metrov, teda 45 až 73 percent súčasnej úrovne. Analýza tiež uvádza, že Európa bude v roku 2025 zápasiť s nedostatkom, ak sa jej nepodarí zabezpečiť si zvýšenie dodávok skvapalneného zemného plynu z USA a Kataru.

Generálny riaditeľ spoločnosti Naftogaz Oleksij Černyšov sa v máji vyslovil, že dlhodobým cieľom Ukrajiny je zvýšiť vlastnú produkciu plynu, aby uspokojila dopyt v EÚ.

Biden si myslel, že ukrajinský prezident stojaci vedľa neho je Putin! Pozrite sa na Zelenského tvár! VIDEO
Joeovi Bidenovi sa na summite NATO vo Vilniuse nepodarilo správne vysloviť, alebo uhádnuť mená Ukrajiny a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Zelenskyj pritom stál na tlačovej konferencii priamo vedľa neho. Po sociálnych sieťach koluje... Čítať ďalej
14 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik