Peter Sokol (Národná koalícia): Slovensko potrebuje vládu, ktorá bude hájiť záujmy vlastných občanov
17 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

Slovensko si musí v nadchádzajúcich voľbách zvoliť reprezentáciu, ktorá nahradí servilitu a pritakávanie, ktorú sme v zahranično-politickej oblasti mohli sledovať v priamom prenose. Dôstojné presadzovanie vlastných slovenských záujmov musí byť hlavná priorita novej politickej reprezentácie, hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník 1. podpredseda strany Národná koalícia Peter Sokol.

Ako zástupca strany Národná koalícia kandidujete do parlamentu zo 149. miesta kandidátky Slovenskej národnej strany. Prečo sa Národná koalícia rozhodla spolupracovať so SNS a aké konkrétne témy či iniciatívy mieni Národná koalícia presadzovať v prípade účasti svojich členov v Národnej rade SR?

Naša strana, Národná Koalícia, svojimi programovými piliermi, národným, kresťanským a sociálnym, prirodzene patrí do spektra politických síl, pre ktoré SNS otvorila svoju kandidátku a svojimi kandidátmi sme obsadili posledných 22 miest. Sme silní v presadzovaní agendy, ktorú môžeme v stručnosti charakterizovať ako obnovenie agrárno-lesníckej podstaty Slovenska a naše volebné heslo je "za našu vodu, pôdu a les" a v prípade volebného úspechu budeme aj túto agendu dôsledne presadzovať. V osobe nášho predsedu pána Ruda Huliaka máme odborníka, ktorý túto agendu už dlho presadzuje a komunikuje na sociálnych sieťach. 

Ste jedným z poslancov Slovenskej národnej rady, ktorí v roku 1992 hlasovali za Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Onedlho, 17. júla, si pripomenieme výročie prijatia tohto dokumentu. Čo pre Vás osobne znamenala zvrchovanosť Slovenskej republiky v tom čase? Ako naplníme pojem zvrchovanosti Slovenska reálnym obsahom dnes, keď sme súčasťou Európskej únie a NATO, pričom v posledných rokoch sme mali vládu, ktorá sa správala voči týmto nadnárodným organizáciám značne servilne?

Ak ma pamäť neklame, tak už v období pred prijatím Deklarácie zvrchovanosti Slovenska sme predsa požadovali "vlastnú stoličku a hviezdičku" v Európe a snahou SNS, v ktorej som bol v tom čase podpredsedom bolo vytvoriť Európu národných štátov na princípe rovnoprávnosti. Všetko toto sme dosiahli, sme súčasťou EÚ, eurozóny a zároveň sme aj súčasťou euro-atlantických štruktúr naším členstvom v NATO.

Po 31 rokoch je dostatočne veľký priestor na bilancovanie. Slovensko si musí v nadchádzajúcich voľbách zvoliť reprezentáciu, ktorá nahradí servilitu a pritakávanie, ktorú sme v zahranično-politickej oblasti mohli sledovať v priamom prenose. Dôstojné presadzovanie vlastných slovenských záujmov musí byť hlavná priorita novej politickej reprezentácie, čo však nemusí byť v rozpore s naším členstvom v EÚ.

Slovensko potrebuje vládu, ktorá v prvom rade bude hájiť záujmy vlastných občanov, vlastnej bezpečnosti a neustále bude zvyšovať životnú úroveň našej krajiny. Obsahom práce každej vlády, ktorá získa dôveru v parlamente, je obrovská príležitosť, pri ktorej bude treba dať nášmu členstvu v EÚ nový obsah a bude treba pripraviť víziu rozvoja Slovenska krátkodobú, do roku 2030 a dlhodobú do roku 2050, ktorá by prešla poctivou diskusiou v parlamente. To je moja predstava, asi jediného kandidáta na kandidátke SNS, ktorý hlasoval za deklaráciu zvrchovanosti. 

Ako by podľa Vás mala budúca vláda Slovenskej republiky reagovať na značnú mieru zasahovania liberálnych mimovládok do politiky SR?

Liberálne mimovládky sú pre mňa nástrojom na manipuláciu a ovplyvňovanie politiky, a preto bude určite potrebné po voľbách nastaviť pravidlá kontroly vo vzťahu k prijímaniu peniazom zo zahraničia a jednoznačne upraviť ich fungovanie. Dokonca sa prikláňam k tomu, že rovnako ako v USA alebo v Izraeli by mohli mať mimovládne organizácie, ktoré prijímajú zahraničné peniaze, štatút zahraničného agenta. Stále si ale myslím, že je obrovské množstvo mimovládnych organizácií, ktoré pomáhajú občanom, starajú sa o chorých, podporujú šport, vedu alebo kultúrne projekty.

Líder SNS Danko: Slniečkári chytili strach zo spájania SNS
Taký bordel tu nikdy nebol! Hanbu, akú sme mali z neschopnosti našej vlády pri “one time, next time” rozoberať nejdem. Ale uznajte, že človek, ktorý povie, že: “Vláda Smeru, Republiky a SNS by znamenala absolútnu devastáciu verejného života“ je... Čítať ďalej
14 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik