NATO sa stáva roztlieskavačku americkej hegemónie
15 | 07 | 2023 I Diana Zaťková
Turecko upustilo od svojho nesúhlasu so vstupom Švédska do NATO po tom, čo dostalo ubezpečenia, že Štokholm bude „aktívne podporovať snahy o oživenie“ žiadosti Ankary o vstup do Európskej únie. Je to taký ošúchaný kus cynického geopolitického obchodovania s koňmi, ako ho pravdepodobne budeme vidieť ešte dlho. Je to prísľub členstva v jednom monolitickom bloku, ktorý sa má dosiahnuť možnosťou členstva v inom. Vo svojom komentári pre Global Times to skonštatoval britský novinár Mark Blacklock.
 
Dohoda, ktorá nasledovala po stretnutí za zatvorenými dverami medzi generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, tureckým prezidentom Recepom Erdoganom a švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom v predvečer výročného summitu NATO, ktorý sa konal v uplynulých dňoch v litovskom Vilniuse, bola vítaná ako víťazstvo pre všetkých zúčastnených.
Ak to slúži záujmom Západu...

Rozhodujúce je, že obsahuje aj záruky, že Švédsko, ktoré sa predtým považovalo za útočisko pre politických utečencov, teraz zasiahne proti aktivistom a disidentom, ktorým predtým ponúkalo útočisko. Patria sem ľudia spojení s marxistami-leninistami zo Strany kurdských pracujúcich alebo PKK, ktorú Turecko považuje za teroristickú organizáciu. 

Predtým to spôsobilo napätie medzi oboma národmi, ale Švédsko – tak veľmi túžiace po úkryte pod ozbrojeným krídlom NATO – zmenilo svoju ústavu a zákony, aby účinnejšie vyhovelo želaniam Turecka. Zdá sa, že bojovník za slobodu jedného človeka sa môže stať teroristom iného, ​​keď to slúži záujmom Západu. 

Ukrajinu treba ešte pohltiť

Prezident USA Joe Biden očividne privítal Erdoganov záväzok voči Švédsku, v neposlednom rade preto, že Amerika je na vrchole NATO. Jeho jazyk bol významný, pretože sa zaviazal byť pripravený „spolupracovať s prezidentom Erdoganom a Tureckom na posilnení obrany a odstrašovania v euroatlantickej oblasti“. Poznámka - „Euroatlantický“. 

Pôvodné NATO je mŕtve, jeho účel pominul na konci studenej vojny. Odvtedy sa vzkriesilo ako niečo so širšími právomocami ako chrániť svojich členov pred útokom bývalého Sovietskeho zväzu. Aliancia sa postupne plížila na východ a pohlcovala krajiny bývalej Varšavskej zmluvy – napriek opakovaným ubezpečeniam Rusku, že to neurobí – až teraz začala naberať krajiny, ktoré sa vzdávajú stáročia žiarlivo stráženej neutrality. V Európe je Ukrajina jednou z mála, ktorú treba ešte pohltiť, a reči medzi generálmi a politikmi už nie sú o tom, či, ale kedy sa tak stane.

Dag Daniš o Naďovom hulvátstve a o tom, ako máme veľké NIČ
"Keď Slovensko odovzdalo svoj raketový štít S-300 Ukrajine, minister Jaroslav Naď reagoval na kritikov ako hulvát. Nadával im do hlupákov. Chválil sa...," aj o tomto je komentár jedného z najčítanejších komentátorov Slovenska, Daga Daniša, pre... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Zlovestná misia smerom ku globálnej dominancii

Ak NATO pripustí členstvo Ukrajiny pred skončením vojny, alebo ak aliancia počas konfliktu s Ruskom zasiahne, bude to predzvesťou a zavŕšením nadvlády nad západným divadlom a odkryje presne to, čím je. : zlovestná misia smerom ku globálnej dominancii.

Organizácia so sebou prináša nielen vojenskú silu, ale aj svetonázor, ktorý verí, že jej systémy, aparáty a procesy sú jediné legitímne, podporujúce jej takzvaný liberálny poriadok založený na pravidlách, ktorý uznáva iba seba ako prijateľný – skutočne, jediný prípustný - spôsob, ako robiť veci: svoju vlastnú konkrétnu formu politickej a ekonomickej hegemónie. Prečo by inak bola strategická vojenská ašpirácia (členstvo Švédska v NATO) tak ľahkovážne spútaná s čisto ekonomickou (členstvo Turecka v EÚ)? Prezident Erdogan to pri odchode do Vilniusu zhrnul dokonale: „Najskôr uvoľnite cestu Turecku v Európskej únii, potom uvoľníme cestu Švédsku, ako sme to urobili Fínsku.“ Je stále ťažšie oddeliť vojenský étos NATO od ekonomického étosu USA a EÚ. 

Ufňukaný a ublížený mainstream
Dráždiť a vydráždiť. A popri tom arogantne a cynicky urážať. Nenávidieť. Nadávať. Bezohľadne, tupo, ako naprogramované roboty. A potom sa čudovať a ubolene sťažovať, že z toho citlivejším povahám praskajú nervy. Nuž, ideologický sadizmus zvykne... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Zálusk na Áziu

Aj preto sa k lídrom 31 štátov NATO, ktorí sa zhromaždili v Litve, pripojí Yoon Suk-yeol, prezident Južnej Kórey. Predniesol jeden z otváracích prejavov. Hoci tieň Ukrajiny sa vrhal na väčšinu rokovaní, Yoonova prítomnosť svedčí o rastúcom záujme NATO o Áziu. Rovnako je na tom aj prítomnosť japonského premiéra Fumia Kishidu, od ktorého sa očakáva, že vyzve na užšie vzťahy medzi Tokiom a NATO. 

Stoltenberg dal jasne najavo, že vidí Peking ako systémovú výzvu pre alianciu, pričom Taiwan je možným bodom vzplanutia. To, čo sa „dnes deje v Európe, by sa mohlo stať zajtra v Ázii,“ vyhlásil. NATO prešlo dlhú cestu od čias, keď sa snažilo pôsobiť len v okolí severného Atlantiku. Teraz sa považuje za roztlieskavačku svojej vlastnej hegemónie – teda americkej hegemónie, keďže niet pochýb o tom, že USA sú dominantným členom, ktorý bije do očí.

Hlas ľudu: Čaputová generálnou tajomníčkou NATO?
Čaputová generálnou tajomníčkou NATO? Píše Hlas ľudu, Hlavného denníka Už dávnejšie sa šuškalo, že s Čaputovou sa počíta ako s budúcou generálnou tajomníčkou NATO. Neviem, z akých kruhov to vyšlo, ale hovorilo sa to. Minulý mesiac túto myšlienku... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Mária Škultétyová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik