Studená sprcha pre OĽaNO (VIDEO)
12 | 07 | 2023 I Eka Balašková

V stredu (12. júla) na tlačovej besede (TB) vrcholní predstavitelia OĽaNO upozornili, že nesúhlasia s názorom prezidentkinho ministra Ivana Šimka, ktorý publikoval nedávno na sociálnej sieti. Reagovali aj opoziční poslanci, o ktorých stranách bola na TB reč.

Šimkov názor, že ak nie je práca polície kontrolovaná politikmi a ich voličmi, ide o policajný štát, doslova vydesil Romana Mikulca a Igora Matoviča (OĽaNO), ktorí žiadajú prezidentku a jej premiéra o odchod ministra vnútra z jeho pozície. Smer-SSD vo svojom stanovisku vysvetľuje, prečo by mal odísť policajný prezident Štefan Hamran. Na celú vec reaguje aj nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok, ktorý poukazuje na fakt, že Šimko de facto priznal policajný štát.

Šimko ich pobúril

Prezidentkin minister Ivan Šimko pred časom na sociálnej sieti napísal, že polícia, ako ozbrojená a represívna štruktúra si nemôže robiť, čo sa jej za chce, pretože to sa deje v policajnom štáte.

Ivan Šimko. FB (@Ivan Šimko)

„V demokratickej spoločnosti musí byť donucovacia moc štátu pod veľmi presne ustanovenou, ale účinnou kontrolou politickej moci. Lebo len politika, nie policajní dôstojníci, predstupuje pravidelne pred voličov a skladá im účty za svoju činnosť. Vo chvíli, keď si politika prestane plniť túto svoju povinnosť, môže sa stať, že sa začnú úradníci báť prijímať nepríjemné, hoci potrebné rozhodnutia, prestane fungovať normálne verejné obstarávanie, pluralitná politická súťaž sa zmení na kriminalizovanie protivníka a strach z polície začne byť postupne väčší, ako strach z kriminálnikov,“ vysvetľuje svoj postoj Šimko a dodáva, že ľudia s pištoľami a putami tu rozviazané ruky mať nesmú, patria pod kontrolu politiky a teda voličov.

Mikulec a Matovič žiadajú koniec Šimka vo funkcii ministra vnútra
Predstavitelia hnutia OĽaNO Igor Matovič a donedávna minister vnútra Roman Mikulec majú obavy z toho, že minister Ivan Šimko mieni ukončiť „rozviazané ruky“ polícii. Ich obavy spustil Šimkov status na sociálnej sieti, v ktorom tvrdí, že nie celkom... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Matovič hovorí o vážnom zlyhaní

"Ivan Šimko napísal status hodný Roberta Kaliňáka. Je to veľmi vážne zlyhanie ministra vnútra, že nevyužil príležitosť sa ospravedlniť. Preto si myslíme, že jediná cesta späť je stiahnuť ministra Šimka z pozície ministra vnútra, lebo robí hanbu svojej funkcii, úradníckej vláde a dehonestuje prácu čestných policajtov v Policajnom zbore," povedal Matovič na tlačovom brífingu v stredu predpoludním.

&t=0

Smer by tiež odvolával. Nie však Šimka

„Štefan Hamran ako najvyšší policajný úradník už vyslovil nedôveru generálnemu prokurátorovi SR Marošovi Žilinkovi, má neprijateľné politické vyhlásenia na adresu opozície a najnovšie ide po krku aj svojmu nadriadenému ministrovi vnútra. Ivan Šimko by mal Štefana Hamrana okamžite odvolať nielen pre to, že na to existujú vážne dôvody, ale aj preto, aby si ako minister urobil poriadok s bláznami typu Š. Hamrana alebo Matoviča, ktorý sa Hamrana zo zištných dôvodov a strachu zastáva,“    konštatuje sa v stanovisku strany Smer-SSD k vyjadreniam Mikulca a Matoviča.

Smer ďalej súhlasí so Šimkom, že polícia si nemôže robiť čo chce, pretože aj na jej príslušníkov platia zákony a ak to predstavitelia OĽaNO nechápu, tak vlastne potvrdzujú, že NAKA a polícia od roku 2020 neváha hrubo porušovať zákony. V tejto súvislosti Smer pripomína kauzu vyšetrovateľov NAKA, ktorí sa vulgárne vyjadrovali na adresu svojej kolegyne, Diany Santusovej.

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran a exminister vnútra SR Roman Mikulec/TASR

Šutaj Eštok priznáva omyl

Opozíčný poslanec Matúš Šutaj Eštok priznáva svoj omyl – myslel si, že Šimko pôjde v názorových líniách svojho predchodcu, Romana Mikulca. Uznáva však Šimkov názorový posun vo veciach polície a jej rozviazaných rúk.

„Roman Mikulec sa celé funkčné obdobie hrdil tým, že rozviazal ruky polícii. Výsledok všetci poznáme. Policajný zbor v rozvrate, zneužívanie kajúcnikov, manipulovanie vyšetrovaní a vojna v polícii. Pri tom všetkom Mikulec stále nie je stíhaný za zmanipulovaný tender na vrtuľník za 13 mil. EUR, za 100 tisícový úplatok alebo kamarátske kšefty s manažovaním utečencov,“ pripomína len niektoré kauzy Romana Mikulca, ktorý bol najčastejšie odvolávaným ministrom za ostatné tri roky, ale aj v histórii slovenského parlamentu. Cituje ďalej Ivana Šimka a jeho vyjadrenia o tom, že polícia si robí, čo sa jej zachce len v policajnom štáte a že ľudia s pištoľami a putami nesmú mať rozviazané ruky.

Policajnému exprezidentovi Kovaříkovi hrozí obžaloba, podozrievajú ho zo zneužitia právomoci
Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) navrhol podať obžalobu na bývalého policajného prezidenta Petra K. Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave sa najskôr oboznámi so spisom a návrhom vyšetrovateľa. Potom rozhodne o ďalšom postupe. TASR... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Šimko uznal – sme policajný štát

„Vyzerá to tak, akoby minister dostal na stôl dostatok dôkazov na základe ktorých dospel k záveru, že rozviazané ruky policajtov vnímal Mikulec úplne inak ako on. V demokratickom štáte sa policajti nesmú utrhnúť z reťaze argumentujúc rozviazanými rukami a prekračovať svoje právomoci na základe predstáv politikov. Represívne zložky majú konať, vyšetrovať trestnú činnosť a postaviť páchateľov pred spravodlivosť, ale vonkoncom nesmú konať v rozpore s právnym poriadkom a používať trestné právo na politický súboj,“ upozornil na záver Šutaj Eštok, dlhoročný kritik Mikulca a vedenia rezortu vnútra.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik