Šimko a gilotína pani prezidentky
14 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

V týchto dňoch nejde o nič menej, ako o hlavu ministra vnútra. O hlavu šéfa jedného z dvoch silových rezortov. Zdá sa, že v decembrovom štátnom prevrate sa vyskytla systémová chyba. Niečo jeho ciele ohrozuje a to niečo nie je nič iné, ako minister vnútra Ivan Šimko.

Systémová chyba je „úniková“ formulka z ťažkého problému, ktorú človek, zväčša zodpovedný z titulu funkcie, používa v prípadoch, keď sa svojej zodpovednosti za vlastnú chybu chce elegantne zbaviť. Aj politik, ktorý má vlastné hodnotové postoje, je v každej diktatúre systémová chyba. Ivan Šimko je z pohľadu súčasnej totalitnej moci na Slovensku takou chybou, hoci bol vybratý do vlády prezidentky samotnou prezidentkou. Ivan Šimko si dovolil poprieť Matovičom vyhlásenú dogmu – polícia má rozviazané ruky. Ivan Šimko si dovolil poznamenať, dokonca verejne, že aj polícia štátu musí byť pod kontrolou štátu.

Akú moc má vlastne prezidentka? Alebo je iba bezmocná marioneta?

Máme prezidentkinu vládu, ktorá je výhradne pod kontrolou hlavy štátu, možno ešte budeme mať rok. Nedá sa to vylúčiť. Máme hlavu štátu, ktorá sa vymkla kontrole štátu a máme jediný kontrolný orgán – Národnú radu Slovenskej republiky, ktorá si v tomto volebnom období kontrolnú a riadiacu funkciu vlády, a teda súčasne výkonnej moci, nechala vziať a dokonca sa parlament na celé tri mesiace „samovypol“, veď čo tam po vlastnej zodpovednosti, „tu sme pri volebnej kampani, nerušte, nevidíte“? A máme ministra vnútra, ktorý si idealisticky myslel, že riadi rezort vnútra, teda políciu a jej funkcionárov. Nie že má iba podpisovať faktúrky a nákupy techniky. Teda, zatiaľ máme.

Máš svoj názor? Na koberec s tebou!

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa ešte tento týždeň stretne s ministrom vnútra Ivanom Šimkom v súvislosti s jeho výrokmi na margo sporu s policajným prezidentom Štefanom Hamranom. Následne zaujme stanovisko. Oznámila to v stredu vo Vilniuse. Dostala pokyn. Až tam. Odkiaľ? Ale s takouto naivnou otázkou na mňa naozaj nechoďte! Nikto sa v nijakom členskom štáte NATO nemá právo starať do záležitostí jeho silových rezortov. Ani nejaký minister, ktorý sa snaží ministrovať ako demokrat. Pretože demokracia je to, čo sa tu práve najmenej potrebuje. Demokracia tu nesmie byť za žiadnych okolností. Inak by sa rozhodovalo inak a nie tak, ako sa rozhodovať musí.

Hlavu rezortu vnútra treba sťať!

Prezidentka sa po niekoľkých dlhých dňoch ozvala na Šimkove „neprijateľné“ názory, ktorými vyjadril iba svoje presvedčenie, že minister vnútra je hlava vnútra a že políciu riadi a tá sa mu za svoje činy či naopak nečinnosť má zodpovedať. Niekto si niekde v proatlantických progresívnych radoch poradcovského zboru hlavy štátu myslel, že „ten šedivý usmiaty dedko bude vo funkcii rád, že je rád a že nebude tvoriť prekážku“. Čomu prekážku a komu prekážku sú dve najzávažnejšie otázky tejto úvahy. Každý, kto vie, že tri a tri je obvykle šesť, si na to dokáže odpovedať. Šimko sa stal chybou systému, s ktorou sa akosi nerátalo, ale to sa dá po príslušných pokynoch „odkiaľsi“ rýchlo napraviť. Napríklad odobratím poverenia ministrovať.

Manipulácia blbým pseudoargumentom

„Pokiaľ ide o vyjadrenia ministra vnútra, považujem ich za nešťastné, najmä pokiaľ by malo ísť o politickú kontrolu vyšetrovania trestných činov. Tam to považujem za absolútne nepatričné,“ uviedla hlava štátu s tým, že nič také nevyplýva z Trestného poriadku. Lenže, pani prezidentka, štát sa neriadi trestným poriadkom, to si možno myslí Matovič, štát sa riadi Ústavou Slovenskej republiky. Dovolím si pripomenúť, že podľa ústavy „ministerstvo vnútra Slovenskej republiky je ústredným orgánom štátnej správy pre ochranu ústavného zriadenia“. Ak má minister vnútra, ktorý ministerstvo (nateraz ešte) riadi, pochybnosti o ústavnom postupe jemu podriadených zložiek, má konať. Musí konať. Šimko zatiaľ iba vyjadril pochybnosti. Komu v rámci štátnej správy podlieha pán Hamran? Prezidentke? To by bolo trúfalé z jej strany myslieť si, ale zdá sa, že je to tak. A nielen jej. Lebo ani ona sebe nepatrí.

Svojvôľu štátnych orgánov naša ústava neumožňuje

Ivan Šimko konkrétne na sociálnej sieti hovoril o tom, že polícia patrí pod kontrolu politiky. Iba hlupák nechápe, že politikou sa v tomto prípade myslí politik ako menovaný člen vlády. Alebo ten, komu vyhovujú zvláštne aktivity, najmä teraz, v tomto predvolebnom období, ktoré oprávnene minister spomenul. Vysvetlil to tak, že „nerozumie sloganu o rozviazaných rukách polície, podľa neho to neplatí absolútne. Dodal že nikto, ani minister či policajný prezident, nemôže mať úplne rozviazané ruky, keďže sú viazaní ústavou alebo zákonmi.“ A to ho bude stáť hlavu. Lebo za presadzovanie zákonnosti v štáte padli už aj iné hlavy, naopak, nezákonné postupy (v štádiu zreteľného podozrenia) sú tu chránené ako medveď. A skryté pod debilné heslo „boja proti mafii“. Infantilné, prázdne, tupé heslo, ktoré oslovuje iba sekta mentálne nedostatočných.

A čo ak ide o slobodné bvoľby, garantované ministrom vnútra?

Je zaujímavé, že si prezidentka na koberec volá práve ministra. Nemal tam byť už dávno policajný prezident? Čo všetko je ochotná tá pani obetovať v mene nikým nedefinovaných, no každému známych záujmov? Ak však obetuje Šimka len preto, aby Hamranovci mohli pokračovať v tom, čom sa dlhodobo prezentujú, potom je jasné úplne všetko. A neprekáža jej náhodou niečo iné? Napríklad to, že minister vnútra Ivan Šimko verejne garantoval férovosť volieb? Že garantoval ich zákonnosť? Nebude kauza „Hamran“ iba zástupným manévrom na to, ako sa rýchlo a bez problémov zbaviť ministra vnútra, ktorý garantuje v štáte zákonnosť toho najdôležitejšieho – parlamentných volieb?

Mikulec a Matovič žiadajú koniec Šimka vo funkcii ministra vnútra
Predstavitelia hnutia OĽaNO Igor Matovič a donedávna minister vnútra Roman Mikulec majú obavy z toho, že minister Ivan Šimko mieni ukončiť „rozviazané ruky“ polícii. Ich obavy spustil Šimkov status na sociálnej sieti, v ktorom tvrdí, že nie celkom... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik