Šojgu hrozí kazetovou muníciou
12 | 07 | 2023 I Milan Laca

Šojgu pohrozil, že ak bude doručená na Ukrajinu, použije kazetovú muníciu.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že ruská armáda počas "špeciálnej operácie" nepoužíva kazetovú muníciu. Ak Spojené štáty dodajú takúto muníciu Ukrajine, ruské ozbrojené sily budú nútené použiť podobné prostriedky, varoval minister obrany.

Zbytočné predlžovanie

Podľa ministra Šojgu, dodávky kazetovej munície ovplyvnia predĺženie konfliktu. Poznamenal tiež, že Rusko má zásoby tohto typu munície "na všetky príležitosti" a sú "oveľa efektívnejšie ako americké, ich sortiment je širší a rozmanitejší".

Prečo Washington daruje zakázanú muníciu
USA odovzdávajú Ukrajine nepotrebnú kazetovú muníciu, aby sa jej zbavili. Americký prezident Joe Biden sa rozhodol previesť kazetovú muníciu na Ukrajinu kvôli potrebe eliminovať jej vlastné zásoby, napísal čínsky vojenský expertný komentátor... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Milan Laca

Nečakajú 

„Celý svet už videl, že potvrdili presun kazetovej munície. Zdôvodňujú to rôznymi spôsobmi. Hovoria, že berú do úvahy skutočnosť, že konvenčná munícia kalibru 155 sa skutočne minula, až do začiatku jej  výroby sa rozhodli nahradiť ju touto kazetovou muníciou, “povedal Sergej Šoigu. Vyhlásil tiež,  že v súčasnosti sa prijímajú opatrenia na ochranu ruských vojakov a techniky pred údernými prvkami kazetovej munície.

O dodávkach

Spojené štáty americké oznámili dodávku kazetovej munície Ukrajine 7. júla. Biely dom to označil za „dočasnú možnosť, kým USA zvýšia výrobu delostreleckých granátov“. Americká vláda priznáva, že použitie kazetových nábojov nesie riziká pre civilné obyvateľstvo, preto rozhodnutie o ich presune odložili. Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov poznamenal, že Biely dom ignoroval postoj svojich spojencov, generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, ľudskoprávnych aktivistov, zákonodarcov, aj odborníkov.

Americké "humánnejšie" kazetové bomby
USA vysvetlili, prečo ich kazetová munícia predstavuje menšiu hrozbu pre civilistov. Americká armáda tvrdí, že jej kazetová munícia má nižšie percento nevybuchnutej submunície, ktorá by mohla predstavovať hrozbu pre civilistov. Informuje CNN, s... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme