ROZHODNUTÉ? Česko pomôže rozšíriť NATO na Slovensku, Španielsko pošle vojakov
11 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Česká republika sa bude podľa prezidenta Petra Pavla významne podieľať na rozširovaní útvaru NATO na Slovensku. Prispeje jedným zmiešaným práporom priamo na území SR a ďalším práporom, ktorý bude dislokovaný na území ČR. Český prezident to vyhlásil v utorok pred začiatkom aliančného samitu vo Vilniuse, informuje o tom spravodajkyňa TASR.

"Na Slovensku, tak ako inde, sa bude prítomnosť zvyšovať na stupeň 'dostupná brigáda'. Česká republika sa na tom bude významne podieľať, pretože sa bude zúčastňovať jedným zmiešaným práporom priamo na Slovensku, jedným práporom, ktorý bude dislokovaný na území ČR, plus podstatnou časťou štábu a podporných jednotiek," oznámil Pavel.

O zodpovednosť za rozširovanie prítomnosti NATO na Slovensku sa bude Česko podľa prezidenta pravdepodobne deliť ešte s jedným silným partnerom. "V rokovaní je Španielsko, uvidíme, ako to dopadne," dodal Pavel. V Lotyšsku a v Litve zostane počet českých vojakov rovnaký.

Posilňovanie východného krídla NATO je súčasťou nových aliančných plánov kolektívnej obrany a tiež jednou z hlavných tém aktuálneho samitu.

Španielsko vyšle vojakov na Slovensko a zvýši počet vojakov v Rumunsku

Španielsko vyšle príslušníkov svojej armády na Slovensko v rámci nového obranného plánu pre východné krídlo NATO. Zvýši tiež počet svojich vojakov v Rumunsku. Oznámil to v utorok španielsky premiér Pedro Sánchez. TASR správu prevzala z agentúr DPA a EFE.

Sánchez to oznámil počas samitu NATO, ktorý sa v utorok začal v litovskom hlavnom meste Vilnius. Počet vojakov, ktorých majú vyslať, však nešpecifikoval. Príslušníci španielskych ozbrojených síl v súčasnosti pôsobia v Rumunsku a v pobaltských krajinách.

Posilňovanie východného krídla NATO je súčasťou nových plánov kolektívnej obrany a popri situácii na Ukrajine jednou z hlavných tém dvojdňového samitu vo Vilniuse (11. - 12. 7.).

Český prezident Petr Pavel v utorok vo Vilniuse oznámil, že Česká republika sa bude významne podieľať na rozširovaní útvaru NATO na Slovensku, a to spolu s ďalším silným partnerom. Česko prispeje jedným zmiešaným práporom priamo na území SR a ďalším práporom, ktorý bude dislokovaný na území ČR.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik