Prvá vlna búrok prešla. Ďalšia dorazí na západ po 21:00
10 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Naše územie konečne schladili búrky a zrážky. Tie však našťastie boli slabšie ako prognózovali numerické modely a nebezpečné boli najmä silnejším vetrom a elektrickou aktivitou. Z Moravy k nám však postupuje ďalšia vlna búrok, ktorá by mala zasiahnuť podľa nowcastingových modelov západ Slovenska, informuje imeteo.sk.

Slovensko má za sebou najteplejší deň od začiatku roka. Teplota sa na našom území dostávala až nad +35 °C. Podľa operatívnych údajov SHMÚ bola najvyššia nameraná teplota v obci Blahová, kde teplota vystúpila na rovných +36 °C.

Popoludní sa však už začalo mračiť a od severozápadu postupovali nad naše územie dve výrazné prehánky. Prvá sa prehnala Myjavskom a východom Podunajskej nížiny. Táto prehánka nebola bleskovo aktívna, no silný vietor prevracal slnečníky a ďalšie slabo ukotvené predmety. V Jaslovských Bohuniciach sa dokonca zvíril prach na poli.

Oveľa významnejšia prehánka, tentoraz s búrkami prišla popoludní nad Záhorie. Búrky boli sprevádzané výraznou bleskovou aktivitou. Udrelo viac ako 1400 bleskov a búrky sa postupne presunuli ponad Malé Karpaty až nad Podunajskú nížinu, kde zanikli.

 

zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Výraznejšie búrky sa vyskytli v Česku a v Maďarsku

Na našom území dnes malo panovať pokojnejšie počasie, no to sa zmenilo v priebehu uplynulej noci, kedy numerické modely kalkulovali so silným nárazovým vetrom. Ten vyčíňa aktuálne nad Balatonom, kde úrady vydali varovanie pre ľudí, aby opustili pláže.

Silné búrky sa hnali aj Českom, kde dnes zaznamenali niekoľko supercelárnych búrok, ktoré produkovali aj krúpy. A práve vývoj nad Českom je dôležité pre ďalšie hodiny na našom území.

Generál Viktorín VYŠKOLIL Sulíka: Slovensko nie je KAVIAREŇ v Starom meste v Bratislave!
Už nie Ukrajina pán Sulik, ale Slovensko a jeho občania! Generál Jozef Viktorín (Republika) reaguje na nedeľnú diskusiu spravodajskej televízie TA3, ktorej modetátor Richard Dírer hostil Richarda Sulíka a Milana Uhríka. "V kontexte diskusie o tom,... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Ďalšie búrky postupujú z Česka

Aktuálne sa búrky nachádzajú v oblasti južnej Moravy. Tieto búrky smerujú k juhovýchodu. Podľa nowcastingových predpovedných modelov by po 21:00 mali tieto búrky doraziť opäť nad naše územie.

Ak by sa aktuálne simulácie potvrdili, tak búrky opäť vstúpia do oblasti Záhoria a budú smerovať nad Malé Karpaty a Myjavsko smerom nad Považie a nad východnú časť Podunajskej nížiny.

 

predpoveď na večerné búrky

predpoveď na večerné búrky

Podmienky sa však už zhoršujú a intenzita búrok by mala pomaly klesať. Každopádne západ Slovenska dnes určite ešte čaká osvieženie, no búrky by už veľmi výrazne byť nemali. To najvyššie riziko na dnes pominulo.

Šutaj Eštok o Mikulcových ŠPZ: Najprv veľkolepé ovácie, potom MEGA PR*SER
MIKULCOVE ŠPZ SÚ PRÍKLADOM JEHO NESCHOPNOSTI! Do času, kým bol Roman Mikulec ministrom vnútra som každý týždeň prišiel s odhalením jeho miliónových kšeftov alebo iných prúserov. Tie, žial, vychádzajú na povrch aj v čase, kedy je už Mikulec iba... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik