Politológ: Predvolebná kampaň sa zmenila na orgie populizmu
10 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Každá z relevantných politických strán, ktorá vstupuje do boja o voličské hlasy si uvedomuje, že v týchto voľbách ide o veľa. Hovorí sa to síce pri každých voľbách, no celé desaťročia nebola domáca politická scéna tak rozpoltená a geopolitická situácia v našej blízkosti taká vypätá. Uvedomujú si to aj politické subjekty a tie v snahe „uchytiť si“ čo najviac hlasov voličov idú do kampane presne podľa hesla „Nikto vám nemôže dať toľko, čo vám politik pred voľbami môže sľúbiť“.

A tak sa strany jedna voči druhej vymedzujú, ich lídri sa predbiehajú v slovných útokoch a sľuboch a volič môže len hádať, kto s kým pôjde po voľbách do koalície. Po voľbách bude samozrejme všetko inak, no pred voľbami je jasné, na čo sa ktoré strany sústredia. 

Zvíťazí zrejme sociálny štát

Strana Smer, ktorú agentúry dlhodobo vidia ako víťaza volieb, má vo voľbách ako hlavnú prioritu sociálny štát. A tiež „rozdávanie peňazí“ – v prípade vysokých hypotekárnych úrokov mienia presadzovať štátny príspevok; ale mienia tiež skrátiť pracovný týždeň. Prinášajú aj ďalšie nápady, ktoré „budú bolieť“ štátny rozpočet. V rámci volebného programu strana prináša aj kritiku polície, prípadne prezidentky Čaputovej.

Pellegriniho silný štát

„Budeme presadzovať koncept silného štátu, ktorý má v rukách dostatočné nástroje, aby strategickými rozhodnutiami v oblasti energetiky a potravín dokázal ľuďom pomôcť,“ sľubuje strana, ktorá má dlhodobo druhé najlepšie preferencie. Hlas sa tiež venuje regiónom, kam chcú z eurofondov „naliať“ miliardu ročne.

Hlas sa vymedzil voči stranám, ktoré spochybňujú naše euroatlantické smerovanie a po voľbách nemienia spolupracovať ani so stranou OĽaNO.

Šutaj Eštok: Ďalšie KO pre Lipšicových BABRÁKOV!
Výboh na súde uspel! Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odmietol na konci júna obžalobu v korupčnom prípade Miroslava Výboha, vec vrátil prokurátorovi. Po piatkovom doručení uznesenia súdu o tom informovali jeho právni zástupcovia s tým,... Čítať ďalej
08 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Menšiny ako hlavná téma

„Páry rovnakého pohlavia a ich rodiny právne neexistujú, čo ich vystavuje nespravodlivosti,“vyhlásila podpredsedníčka PS Lucia Plaváková a Progresívne Slovensko sa cez túto tému venuje aj školstvu, zdravotníctvu, či spravodlivosti.

Tradičná rodina

Na podporu tradičnej rodiny sa zameriava Kresťansko-demokratické hnutie, ktoré sa aktuálne pohybuje zhruba na úrovni 6,5 percenta voličských hlasov.

„Ak by niekto chcel zaviesť registrované partnerstvá v akejkoľvek podobe, tak zhasla fajka,“tvrdí predseda Milan Majerský.

FOTO - TASR | Milan Majerský, predseda KDH

„Mamy detí do 15 rokov dostanú deň voľna v mesiaci navyše,“ sľubujú v programe. Pamätajú však aj na školstvo, zdravotníctvo, či daňový systém. Témy spravodlivosti aj u nich takmer absentujú.

Širokospektrálna SaS?

Hoci sa strana Sloboda a solidarita vždy profilovala viac ako ekonomicky založená, v aktuálnom programe kladú dôraz aj na zdravotníctvo, či sociálnu politiku.

„Zavedieme minimálny dôchodok pre každého, rýchlejší prístup k lekárovi, lepšiu dostupnosť liekov, príspevok na bývanie a flexibilnú rodičovskú dávku,“ uvádzajú liberáli, ktorí predstavili svoj program aj pre ekonomiku, či spravodlivosť. Aj oni pritom chcú riešiť „zlepšenie kvality života párov rovnakého pohlavia“. Strana, ktorá sa drží na 4-tej priečke prieskumov však pripomína aj „hrozbu“ návratu Roberta Fica k moci.

Fico o stíhaní Výboha: PERZEKÚCIA NEVINNÉHO ČLOVEKA len preto, že sme dlhoroční priatelia! (VIDEO)
Predseda opozičného Smeru-SSD Robert Fico hovorí v súvislosti s trestným stíhaním podnikateľa Miroslava Výboha o perzekúcii zo strany orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Zdôraznil, že odmietnutie obžaloby sudcom Špecializovaného trestného... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Jediní „spravodliví“

Ako „jediní bojovníci proti mafii“ sa prezentuje koalícia strán OĽaNO, Za ľudí a Kresťanská únia. Ich boj proti mafii spočíva v krokom, ktoré majú za cieľ nepripustiť návrat Smeru k moci. Očakávať sa však dajú aj kresťanské témy.

„OĽaNO vstúpi do budúcej vládnej koalície iba vtedy, ak bude splnená podmienka vyplatenia 500-eurovej odmeny všetkým ľuďom za účasť vo voľbách,“ trvá na svojom nedávnom návrhu Matovič. OĽaNO program zdravotníctva, školstva či sociálnej oblasti ešte zverejnený nemá.

Prozápadné Slovensko

Demokrati pod vedením lekárky Andrey Letanovskej chcú presadzovať zdravé, vzdelané, bezpečné, sociálne a prozápadné Slovensko.

„Chceme modernizáciu zdravotníckej infraštruktúry, rozširovanie siete ambulancií či motiváciu mladých lekárov a lekárok pracovať na Slovensku,“ píšu v programe. Ekonomické témy, či téma spravodlivosti ani u nich zatiaľ chýbajú.

VYKOPLI HO! Strapko končí vo funkcii riaditeľa VšZP
Richard Strapko končí vo funkcii riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Minister zdravotníctva Michal Palkovič ho k pondelku odvolal. Informoval o tom na pondelkovej tlačovej konferencii. Rezort podľa jeho slov nepovažuje za... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Štyri priority

Hnutie Sme rodina sa v prieskumoch „prepadla“ až na ôsme miesto, ale boj rozhodne nevzdávajú. Ich štyrmi prioritami sú férové ceny potravín; bezúročné pôžičky do tisíc eur, dátová ekonomika a bývanie pre rodiny.

„Vytvoríme bytovú agentúru, ktorá v prípade finančných problémov odkúpi byt od dlžníka. Rodina bude môcť v byte naďalej bývať a platiť bude štátom regulované nájomné,“uvádza vo svojom programe Sme rodina.

Zdroj: FB AD | Andrej Danko a členovia SNS

Národne a kresťansky

Slovenská národná strana a jej otvorená kandidátka v programe hovorí o ochrane konceptu rodiny, postavenej na mužovi a žene. Ich prioritou je kvalitnejší dôchodkový systém, ktorý pomôže k dôstojnejšiemu životu aj ľuďom s najnižšími dôchodkami, ale aj výstavba diaľnic.

Obavy z NATO

Hnutie Republika má na svojich stránkach ako prioritu bezpečnostnú politiku a tiež nesúhlas so Severoatlantickou alianciou.

„Táto vojenská organizácia (NATO) nemá v súčasnom svete opodstatnenie. Sme za vojenskú neutralitu Slovenska,“píše sa na stránkach Republiky.

Strach z Fica

„Budú to sociálne témy ako pomoc ľuďom v energetickej kríze, zvyšujúcich sa cenách potravín a pomoc dôchodcom. Ale aj zahranično-politické smerovanie Slovenska, teda náš postoj k NATO, Rusku a Ukrajine a tiež návrat Fica k moci. O tom nehovorí len OĽaNO, ale aj SaS a ďalšie strany,“ hovorí Tomáš Koziak, politológ. Témy, ako spravodlivosť, školstvo, práva LGBTI+ menšiny, či životné prostredie budú témami len pre strany, ktoré sú v nich odborne zdatné.

Kampaň Chcem tu zostať vyzýva mladých ľudí na účasť vo voľbách
Občianska kampaň Chcem tu zostať vyzýva mladých ľudí na účasť vo voľbách. Motivovať k záujmu o veci verejné ich chce na festivaloch, koncertoch, diskusiách na celom Slovensku, ale aj na sociálnych sieťach. Organizátori kampaň spustili v sobotu na... Čítať ďalej
08 | 07 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

„Orgie populizmu“

„Strany budú útočiť na emócie a predháňať sa v extrémne populistických návrhoch, ako 15. a 16. dôchodok, štátne nájomné bývanie a podobne,“ myslí si Koziak s tým, že strany sa po voľbách stále majú možnosť vyhovoriť na to, že v týchto témach nenašli prienik s koaličnými partnermi. Strany by však podľa neho mali program prezentovať zrozumiteľne.

Tomáš Koziak, politológ, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore / Foto: archív T.Koziaka

„Voliči potrebujú, aby im politici jednoducho a emocionálne prívetivým spôsobom povedali, čo presadzujú,“uzatvára Koziak.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik