Odvolanie šéfa VšZP? PRIŠLO NESKORO, tvrdí SaS i Hlas
10 | 07 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Strana SaS víta odvolanie šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Richarda Strapka z funkcie, prišlo však podľa nej neskoro. Podľa Zuzany Dolinkovej z Hlasu-SD je vyvodenie zodpovednosti legitímne, pokiaľ vedenie zdravotnej poisťovne preukázateľne zlyhalo. Zároveň upozornila na nedostatočný rozpočet pre zdravotníctvo. Uviedli to v reakcii na rozhodnutie ministra zdravotníctva Michala Palkoviča, o ktorom informoval v pondelok.

"Odvolanie generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richarda Strapka prichádza podľa strany Sloboda a Solidarita dávno po funuse. Strapko totiž v tejto funkcii nemal byť už dávno, a to pre katastrofálne výsledky hospodárenia poisťovne," uviedla strana s tým, že VšZP je v obrovskej strate už štvrtý rok. Podľa kandidáta strany na ministra zdravotníctva Tomáša Szalaya treba kmeň poisťovne rozdeliť a predať.

Dolinková zároveň upozornila, že akékoľvek ďalšie vedenie VšZP bude mať zjavne obmedzený mandát na dobu určitú. "Je preto otázne, či za toto obdobie dokáže nový manažment poisťovne odstrániť nedostatky a urobiť účinné nápravné a ozdravné opatrenia, ktoré od štátnej poisťovne ministerstvo zdravotníctva vyžaduje s cieľom stabilizácie situácie," skonštatovala. Dodala, že na financovaní a hospodárení štátnej zdravotnej poisťovne sa odzrkadlil aj nedostatočný a neadekvátne pripravený rozpočet pre zdravotníctvo.

Dolinková, Pellegrini, TASR

Strapko končí vo funkcii riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Minister zdravotníctva Palkovič ho k pondelku odvolal. Rezort podľa jeho slov nepovažuje za kvalitatívne dostatočný akčný plán plnenia úsporných opatrení, ktoré mu VšZP predložila minulý týždeň. Za problémový označil aj prístup časti vedenia VšZP k situácii v zdravotnej poisťovni.

Strata VšZP predstavovala ku koncu marca 50,2 milióna eur, vlani skončila v strate 153,8 milióna eur. Palkovič preto v máji požiadal jej dozornú radu, aby predložila návrh opatrení na zvrátenie rastu dlhu. Očakával, že opatrenia budú spĺňať parametre, ktoré v minulosti musel spĺňať ozdravný krízový plán.

Generál Viktorín VYŠKOLIL Sulíka: Slovensko nie je KAVIAREŇ v Starom meste v Bratislave!
Už nie Ukrajina pán Sulik, ale Slovensko a jeho občania! Generál Jozef Viktorín (Republika) reaguje na nedeľnú diskusiu spravodajskej televízie TA3, ktorej modetátor Richard Dírer hostil Richarda Sulíka a Milana Uhríka. "V kontexte diskusie o tom,... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik