NATO UKAZUJE SVALY: Pred samitom premenilo Vilnius na pevnosť
10 | 07 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

NATO ukazuje svaly na ochranu summitu aliancie vo Vilniuse neďaleko Ruska a Bieloruska, napísala agentúra Reuters. Dodáva, že NATO premenilo litovský Vilnius na pevnosť, ktorú chránia pokročilé zbrane.

Zbrane kam dovidíš

Miesto rokovania lídrov aliancie bude len 32 kilometrov od hraničného plota na kontakte Litvy a ruského spojenca Bieloruska a 151 kilometrov od samotného Ruska, podotýka agentúra.

Šestnásť spojencov NATO vyslalo spolu približne tisíc vojakov na ochranu summitu, ktorý sa koná 11. až 12. júla. Mnohé krajiny poskytujú aj pokročilé systémy protivzdušnej obrany, ktoré pobaltským štátom chýbajú.

Bolo by viac než nezodpovedné nechať našu oblohu nechránenú, keď prichádza Biden a lídri 40 krajín,“ povedal litovský prezident Gitanas Nausėda.

Nemecko rozmiestnilo v Litve 12 odpaľovacích rámp systému Patriot, ktoré sa používajú na zachytávanie balistických a riadených striel alebo bojových lietadiel.

Španielsko prinieslo systém protivzdušnej obrany NASAMS, Francúzsko posiela samohybné húfnice Caesar, Francúzsko, Fínsko a Dánsko umiestňujú vojenské lietadlá v Litve a Spojené kráľovstvo a Francúzsko dodávajú protidronovú obranu.

Poľsko a Nemecko vyslali špeciálne operačné jednotky vylepšené vrtuľníkmi. Iní posielajú zariadenia na riešenie akýchkoľvek potenciálnych chemických, biologických, rádiologických a jadrových útokov, napísala agentúra Reuters.

Je to odpoveď na žiadosť o pomoc

Pre Nausėdu spojenecké úsilie o zaistenie leteckej bezpečnosti počas stretnutia vodcu znamená, že NATO musí urýchlene zriadiť stálu protivzdušnú obranu v pobaltských štátoch.

„Premýšľame o tom, čo sa stane po skončení summitu, a budeme spolupracovať so spojencami na vytvorení rotujúcich síl pre trvalú ochranu vzdušného priestoru,“ povedal nedávno novinárom.

Na letisku vo Vilniuse bolo vidieť osem systémov na odpaľovanie rakiet Patriot ovládaných Nemeckom, ktoré stáli s tryskami nasmerovanými smerom k ruskému Kaliningradu. Ďalšie dve ukazovali na Bielorusko. Všetky odpaľovacie zariadenia boli funkčné od piatkového rána.

„Viete, kde sa geograficky nachádzate, a veľmi dobre viete, odkiaľ prichádza hrozba,“ povedal podplukovník Steffen Lieb, veliteľ nasadenia Patriot. „Litva nás požiadala o ochranu summitu a aj NATO požiadalo Nemecko o pomoc. To je naša odpoveď,“ dodal podľa agentúry Reuters.

Kéry sa pustil do Čaputovej pred samitom NATO: Nenechajme sa už VYDIERAŤ Zelenským!
Svet by sa už nemal nechať vydierať ani Zelenským, ani vojenskými jastrabmi NATO. Maximálne tak ľuďmi, ktorých životy táto vojna gniavi už od roku 2014. Ľudia z východu Ukrajiny, ktorí sa nevedia dovolať pomoci ani na Ukrajine, ani v Rusku a... Čítať ďalej
10 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

 

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik