Ombudsman: Mnohokrát stačí použiť zdravý rozum
11 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Celé Slovensko rieši, či má Boris Kollár po prevalení sa kauzy s Barborou Richterovou odstúpiť, alebo má byť odvolaný, „vtipkári“ sa realizujú na margo toho, koľko metrov vlastne to „decko“ letelo a iným vŕta v hlave, ako, že sa Richterová neostýchala mať s Kollárom druhé dieťa, keď s ním zažila takú hrôzu. Nikto v tomto mediálnom zápase sa však nezaujíma o samotné dieťa. Vyjadril sa k tomu detský ombudsman, Jozef Mikloško.

Boris Kollár sa na pamätnej tlačovej besede, ktorú skončil dobre zahranými emóciami o svojom synovi hovoril, ako o „decku“, na čo si ani Richterová nenechala reakciu pre seba a po polroku zverejňovania informácií o výživnom a podobne. Jozefa Mikloška však zaujíma práve záujem dieťaťa a takéto verejné naťahovanie sa doň rozhodne nepatrí. Dieťa totiž podľa neho potrebuje v podobných situáciách hlavne pokoj a veľmi dobre vníma všetko, čo sa deje aj bez takejto medializácie. Mikloško si zároveň myslí, že slovenské úrady vo všeobecnosti navzájom málo komunikujú a úlohou jeho úradu je aj vylepšenie kontaktov v prospech detí.

Kollár sa stará

„Zakaždým do toho vtiahne Sme rodina, zakaždým sa obráti na našich voličov, dehonestuje našu stranu. Tak sa pýtam, či je to boj o výšku výživného, alebo je to očierňovanie, kampaň voči mojej osobe a voči hnutiu Sme rodina,“ položill na pamätnej tlačovej besede rečnícku otázku Kollár, ktorý hovoril o výživnom na svoje deti, ako Arturovi kúpil k 1. svätému prijímaniu retiazku a hlavne vysvetľoval, že „decko“ letelo päť, alebo pätnásť metrov.

Pol roka „naťahuje struny“

„Tvoju matku s Arturom si zavrel do izby aby nevideli ako ma mlátiš. To, že máš nejakých “svedkov” je síce fajn, tak ich nezabudni upozorniť na dve veci.Za prvé, v štáte Florida to, čo si mi urobil nie je premlčané a najmä v štáte Florida sa za jeden z dôkazných prostriedkov považuje aj polygraf,“ takéto a podobné odkazy chrlila Barbora Richterová cez sociálne siete.

Papagáj Boris Kollár, jeho rozprávky a odkaz od Richterovej
"O tvojom týždňovom “tour de média”,kde si sa usilovne snažil obhájiť neobhájiteľné,som sa rozhodla reagovať," píše jedna z matiek dvoch detí Borisa Kollára, predsedu hnutia Sme rodina a predsedu parlamentu Slovenskej republiky. Boris Kollár z... Čítať ďalej
03 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ako je chránené dieťa

Detský ombudsman vidí dva pohľady na problém. Jeden vyplýva z Dohovoru o právach dieťaťa, ktorý vyslovene káže prihliadať na jeho záujem a tým určite nie je verejnosťou prepieraná „rodinná špinavá bielizeň“.

„Článok 16 Dohovoru  hovorí o tom, že žiadne dieťa nesmie byť vystavené svojvoľnému zasahovaniu do súkromného života rodiny, domova alebo korešpondencie ani nezákonným útokom na svoju česť a povesť. Nech sa už stalo medzi rodičmi čokoľvek, je na nich, aby dieťa uchránili pred akýmkoľvek zásahom do súkromia, a to aj zverejňovaním podrobností, ktoré viedli ku konfliktu medzi rodičmi. Podľa mňa je to rodičovské zlyhanie. Žiaľ, dnes je veľmi časté, že prepierame svoje problémy cez médiá,“ upresňuje Mikloško.

Pochybila na začiatku Barbora

Dlhodobé zverejňovanie rôznych situácií považuje Mikloško za nevhodné, pretože ak sa medzi rodičmi čokoľvek stane, dieťa potrebuje byť chránené a potrebuje pokoj.

„Poznám mnohé deti, ktorým sa stali zlé veci. Samy hovoria, že to, čo sa im stalo, je jedna vec, ale to, že to všetci začali rozoberať, bolo ešte horšie. Chcem to zdôrazniť, aby si to dospelí lepšie uvedomili. Pýtam sa rodičov, či si myslia, že prepieranie vnútornej špiny prospieva ich deťom,“hovorí Mikloško.

Kollár si z NR SR urobil hárem! Riešil Richterovú, ktorú mal fackať!
Ak by ste čakali, že sa predseda NR SR vyjadrí k vyhláseniu prezidentky, rozpadu štátu v priamom prenose, zabudnite. Pre neho je dôležitejšie niečo iné. Z Národnej rady SR si Boris Kollár robí akú si sieň háremu a v zásadnom vyhlásení sa povenoval... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Dieťa to celé veľmi vníma

„V prvom rade je to na zdravom sedliackom rozume, na najbližších, aby dohovorili takýmto rodičom. Náš úrad nie je vyšetrujúci orgán. Ako komisár konám z vlastnej iniciatívy alebo na základe podnetu, kde skúmam, či prišlo k porušeniu práv dieťaťa,“ hovorí ombudsman s tým, že ak objaví podozrenia, je povinný podať podnet pre OČTK. Ak sa podozrenia potvrdia, Úrad práce, sociálnych vecí rodičom ukladá výchovné opatrenie. Mikloško zdôrazňuje, že je veľký omyl myslieť si, že dieťa to nevníma. Na jeho psychiku má vplyv aj komunikácia s inými deťmi, ktoré od rodičov doma tiež počujú všeličo.

S fotkami detí len veľmi opatrne

Mikloško konštatuje, že je otázne, či je „potrebné“ zverejňovať fotky svojich detí na sociálnych sieťach.

„Ak ide o uzavretú skupinu, kde sa navzájom potešia fotografiami detí, vnúčat, to je trochu iná rovina ako otvorené siete - Instagram, Facebook a podobne, kde má každý ľahký prístup. Tam by som bol veľmi opatrný,“radí detský ombudsman, podľa ktorého je dôležité používať zdravý sedliacky rozum, aby sa fotka dieťaťa, alebo nebodaj dieťa samotné, nestalo obeťou nejakého „predátora“.

Môže takéto situácie eliminovať ombudsman?

Ani ombudsman však nevidí takéto situácie čierno-bielo. Ak je fotka zverejnená za účelom pomoci napríklad pri verejnej zbierke na inak nedostupnú liečbu, určite to nie je na škodu dieťaťu. Zásah štátu za každú cenu môže pôsobiť na rodinu paralyzujúco.

„Rodičia sa môžu aj vzdať svojej funkcie. Treba o veciach diskutovať a predovšetkým treba chrániť dieťa,“upozorňuje Mikloško, ktorého úrad má najväčší problém s hľadaním dohody, ktorá neublíži dieťať. To sa im darí zatiaľ dosť slabo. Preto sa v spolupráci snaží spojiť ministerstvá, Úrady práce, mimovládky pracujúce s takýmito rodinami, ale aj mediátorov. To všetko v mene obhajoby práv detí.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik