Audit Expo v Dubaji ukončený! Výsledkom sú sporné pohľadávky! Sumy, z ktorých sa vám zatočí hlava!
09 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Po vnútorných auditoch účasti Slovenska na výstave EDPO Dubaj 2020 sa zdá, že opijáš v bare nie je ten najväčší problém tejto veľkolepej akcie. Čaputovej minister hospodárstva Peter Dovhun výsledky auditov posúva okrem Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) aj polícii.

Kontrola zistila pohľadávky vo výškach takých súm, že bežnému človeku sa zatočí hlava. Státisíce zo štátneho rozpočtu, teda aj z daní daňových poplatníkov, len tak lietali. Za apartmány pre ľudí, ktorí ich užívať vôbec nemali, za zbytočne dlhý nájom prepravných kontajnerov, k niečomu pre zmenu chýbali doklady ... Richard Sulík si však myslí, že toto je len predvolebná kampaň a aj šéfka tímu EXPO 2020 vníma účasť Slovenska na tejto výstave ako úspešnú. Zdá sa tak, že večierok s vypitím baru nie je ten najväčší prešľap akcie.

Apartmány za takmer 200 tisíc

Ministerstvo podľa auditov zaplatilo 178-tisíc eur za päť apartmánov, ktoré využívali ľudia, ktorí neboli zamestnancami ministerstva hospodárstva. To pritom eviduje voči iným takmer polmiliónové  pohľadávky.

„Ďalšie sporné pohľadávky v celkovej výške takmer 264 000 eur si Ministerstvo hospodárstva (MH) SR uplatnilo v súvislosti s podnájomnými zmluvami a ďalšími poplatkami a licenciami, ktoré znášalo ministerstvo v zastúpení druhej zmluvnej strany, a ktoré neboli vysporiadané v zmysle dohôd o vysporiadaní záväzkov,“vysvetľuje rezort, pričom v v tomto prípade príslušný súd vydal platobný rozkaz k úhrade dlžnej sumy. Dotknutá spoločnosť podala voči tomuto platobnému rozkazu odpor. Ide o firmu, ktorá zabezpečovala na EXPO jedlo a mala by zaplatiť státisíce eur za nájom a iné poplatky.

Pohľadávky voči ministerstvu

Sumu presahujúcu 444-tisíc eur, ktorú voči MH SR vzniesli, ministerstvo považuje za spornú.

„Keďže v prípade týchto pohľadávok neboli MH SR do piatka predložené relevantné doklady, ktoré by preukazovali vznik a výšku uplatňovaných nárokov,“konštatuje MH SR.

Omyl, sabotáž, falšovanie podpisov? Gyimesi zúri! Stratil lukratívnu "150"
Kauza, ktorá tak veľmi pripomína tú z predchádzajúcich volieb, z roku 2020. V tej dobe sa týkala Jána Krošláka, ktorý sa ocitol na kandidátke SaS a OĽaNO, dnes športovca a boxeristu Viliama Tankóa, ktorý sa ocitol na kandidátke Aliancia a OĽaNO.... Čítať ďalej
09 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová

Mienia byť hospodárnejší

Dodatočné náklady si účtovala aj prepravná spoločnosť, keďže kontajnery na uskladnenie nábytku, či techniky malo MH prenajaté neprimerane dlho, nakoľko chýbali relevantné doklady k colnému konaniu.

„Na základe zistených skutočností ministerstvo identifikovalo nedostatky, ako aj riziká a v nadväznosti na to prijalo záväzné opatrenia, ktoré zdokonaľujú procesy vo finančnom riadení pri účasti Slovenska pri organizovaní ďalších svetových výstav EXPO s cieľom predísť najmä nehospodárnemu a neefektívnemu nakladaniu s verejnými financiami,“ uzavrel rezort.

Sulík sa vyhovára

Sulíkov nástupca exminister hospodárstva Karel Hirman začiatkom mája informoval, že na ministerstve sa v súvislosti s organizáciou slovenskej účasti na výstave zistili "veľmi závažné nedostatky". Avizoval pre to podanie súdnych žalôb. Organizáciou a financovaním slovenskej účasti na výstave sa už zaoberá aj prokuratúra.

Richard Sulík dodnes obvinenia odmieta s tým, že ide o predvolebnú kampaň. Ak navyše tvrdí, že je taký problém, mal ho riešiť hneď po nástupe do funkcie.

NKÚ SR má bezodkladne skontrolovať výdavky na Expo Dubaj!
Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR má bezodkladne vykonať kontrolu hospodárnosti nakladania s finančnými prostriedkami SR na svetovej výstave Expo Dubaj. Vyplýva to z procedurálneho návrhu predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý v utorok... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Gabriele Fedičová/TASR

Všetko je vraj v poriadku

Podľa Hirmana tím, zodpovedný za EXPO, jeho predchodca rozpustil ešte pred tým, ako celú akciu definitívne uzavreli. Miroslava Valovičová, šéfka tímu, je toho názoru, že ich práca bola kvalitná.

„Aj vďaka tomu považujeme slovenskú účasť z obsahovej aj organizačnej stránky za úspešnú. Dokumentáciu ku všetkým nami organizovaným aktivitám sme pripravili na profesionálnej úrovni a v súlade s pravidlami sme ju odovzdali na ministerstve,“povedala pred časom.

Zaujímavé výstupy z auditov

Audity našli pohľadávky voči iným osobám v hodnote 434-tisíc eur. Päť apartmánov, ktoré užívali ľudia mimo zamestnaneckého pomeru, stálo ministerstvo 178-tisíc eur. Podnájmové zmluvy, poplatky a licencie si vyžiadali pohľadávky za 264-tisíc eur a 444-tisíc eur sú pohľadávky, ktoré MH SR vníma ako sporné. Pre neprimeranú dobu nájmu kontajnerov ministerstvu vznikli náklady voči prepravnej spoločnosti vo výške 25-tisíc eur.

Pijanský večierok bude jeden z tých menších problémov

Video z večierka na svetlo sveta vytiahol Robert Fico. Ten upozorňuje, že zrejme posledný večer sa v slovenskom pavilóne stretla „zaujímavá partička“, „ktorá od Sulíka dostala vážnu úlohu. Mali zadarmo do rána vypiť bar v slovenskom pavilóne.  Jednoducho zodpovední liberáli, ktorí nikdy nemali  žiadne kauzy, len keď sa dostali k válovu, v Dubaji mľaskali, že ich bolo počuť až na Slovensku,“ konštatuje Robert Fico a nezabúda pripomenúť „odborníčku na energetiku“ Sulíkovu dcéru.

ŠOKUJÚCE VIDEO: Sulík dal svojim kamarátom na výlete v Dubaji vážnu úlohu! Museli do rána…
ŠOKUJÚCE VIDEO! „Sulík dal svojím kamarátom na výlete v Dubaji vážnu úlohu. Mali zadarmo do rána vypiť bar v slovenskom pavilóne na svetovej výstave Expo,” uviedol na sociálnej sieti líder Smer SSD Robert Fico Nový minister hospodárstva nemusí ani... Čítať ďalej
15 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik