ŽILINKA chce ODPOVEDE!
08 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa na sociálnej sieti vyjadril k úmrtiu slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku.

Žilinka píše, že musí trvať na objektívnom objasnení okolností a príčin úmrtia Chovanca na území Belgického kráľovstva, ku ktorému došlo pred viac ako piatimi rokmi.

Podľa svojho vyjadrenia opätovne požiadal generálnu prokurátorku pri odvolacom súde v Mons o poskytnutie informácie o aktuálnom stave trestného konania vedeného v Belgicku, ako aj zaslanie konečného rozhodnutia, ak bolo konanie medzičasom skončené. Žilinka pritom konštatuje, že belgická generálna prokurátorka na jeho list z 23. januára tohto roka nereagovala.

„V rámci zákonných oprávnení a možností, plne rešpektujúc postavenie orgánov iného konajúceho štátu EÚ, urobím všetko pre náležité objasnenie dôvodov a spôsobu úmrtia slovenského občana,“ dodáva Žilinka.

38-ročný Jozef Chovanec zomrel 28. februára 2018 v belgickej nemocnici tri dni po policajnom zásahu v cele na letisku Charleroi. Zadržaný bol v lietadle smerujúcom na Slovensko, lebo sa mal správať agresívne k členom posádky aj privolaným policajtom.

Príčinou smrti Jozefa Chovanca boli silné nárazy hlavou o stenu, ktoré mu spôsobili edém mozgu, vyplynulo z expertného posudku belgických lekárov, ktorý bol zverejnený v marci 2022. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca u neho vyvolala až injekcia podaná privolanými zdravotníkmi, ktorí sa ho snažili upokojiť po tom, ako si v zadržiavacej cele ubližoval.

Generálny prokurátor: Keby bola politická vôľa, nepríčetní páchatelia nám po uliciach nebehajú
Slovenskom v posledný júnový deň otriasla vražda v Dubnici nad Váhom. Po politikoch, policajnom prezidentovi a prezidentke sa vyjadril aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten tvrdí, že na možnosť podobnej situácie upozorňoval už pred takmer... Čítať ďalej
07 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik