Detva: Vznik SR a ČR si na slávnostiach pripomenú programom Bratia
08 | 07 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Desiatky prevažne mladých ľudí sa už od skorého sobotňajšieho predpoludnia zapájali na voľnej scéne amfiteátra v Detve do školy tanca, ktorá sa tam konala v rámci 56. ročníka Folklórnych slávnosti pod Poľanou. Lektori Pavel Gažo a Dana Rusínová ich učili rôznym podobám tanca, pochádzajúcich z tradičných regiónov Slovenska.

Ako Gažo povedal počas samotného nácviku, slnko, ako aj niektoré náročnejšie tanečné figúry dávajú zabrať i jemu. "Mladým tanečníkom pod pódiom však tieto prekážky neprekážajú a radi sa čomusi novému priučia. Záujemcovia sú pritom nielen zo Slovenska, ale tancovali tu napríklad aj dvaja zdatní tanečníci z Kanady," uviedol.

Program slávností na hlavnej scéne pokračuje popoludní už tretím dňom. Bude tam program venovaný deťom s názvom Štyri ročné obdobia a deti v nich. Podvečer to bude zase predstavenie českých a slovenských kolektívov s názvom Bratia.

"Programom si pripomenieme vznik oboch republík, ale aj väzby, ktoré doteraz medzi oboma národmi pretrvali. Aj ja sám mám blízku rodinu na Morave," uviedol pre TASR autor námetu a programový riaditeľ festivalu Roman Malatinec. "Profesor Milan Križo kedysi povedal, že Horňácko je druhá Hrochoť a pretože mám veľmi rád moravský humor, budem sa ho snažiť preniesť aj na javisko," doplnil.

foto: FB/KC Detva

Večer bude na hlavnej scéne patriť dedinským folklórnym skupinám. Prostredníctvom programu s názvom Rečou Martina Benku chcú jeho tvorcovia priblížiť, ako tento maliar videl prírodu a ľudí na Horehroní, Orave, Podpoľaní a na Liptove. Po nich sa ešte vo svojom pásme predstavia hostia z východu i zo západu Slovenka - folklórne súbory Technik, Partizán, Vranovčan a Vršatec.

Nedeľa (9. 7.) je na festivale zameraná na krajanov vo svete. Návštevníci si môžu pozrieť tance a spevy súborov a skupín z Francúzska, Rumunska, Srbska, ČR, Maďarska a Kanady a tiež ochutnať ich kuchyňu v krajanskom dvore.

V lete dávajte väčší pozor na domácich miláčikov! ČO IM HROZÍ?
Domáce zvieratá sa môžu počas teplých dní prehriať vonku pri nadmernej fyzickej aktivite. Aj keď sa zdá, že pes tréning zvláda bez problémov, zlom môže nastať veľmi rýchlo, bez predošlých varovných signálov. Prípady popálením či prehriatia, ktoré... Čítať ďalej
08 | 07 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik