USA - Rusko. Čo sa deje v zákulisí
07 | 07 | 2023 I Milan Laca

Bývalí predstavitelia USA tajne rokovali s Rusmi, blízkymi Kremľu o Ukrajine.

Skupina bývalých vysokých predstaviteľov americkej národnej bezpečnosti viedla tajné rozhovory s prominentnými Rusmi z blízkosti Kremľa a ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, aby položili základy pre budúce rozhovory o ukončení vojny na Ukrajine.

Ako informuje NBC News, s odvolaním sa na svoje zdroje, "Účelom rozhovorov bolo ponechať komunikačné kanály s Ruskom otvorené tam, kde je to možné a určiť, kde by mohol byť priestor pre budúce rokovania, kompromisy a diplomaciu s cieľom ukončiť vojnu."

Bielorusko hlási nácvik NATO na údery na Moskvu a Petrohrad
V Bielorusku oznámili simulácie raketových útokov NATO na Moskvu a Petrohrad. Informuje eadaily.com. Letectvo krajín NATO takmer každý mesiac simuluje štarty riadených striel na Moskvu a Petrohrad zo vzdušného priestoru východnej Európy. Plukovník... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Biden vedel

Podľa zdrojov sa diskusie uskutočnili s vedomím administratívy amerického prezidenta Joea Bidena, ale nie na jej pokyn. Bývalí predstavitelia, ktorí sa zúčastnili na stretnutí s Lavrovom, zároveň o tom, čo sa stalo, neskôr informovali Národnú bezpečnostnú radu Bieleho domu. Lavrov sa s členmi skupiny stretol na niekoľko hodín v apríli v New Yorku. Na stretnutí sa, podľa zdrojov, zúčastnili bývalý diplomat a odchádzajúci prezident Rady pre zahraničné vzťahy Richard Haas, európsky expert Charles Kupchan a expert  na Rusko Thomas Graham.

Čo ďalej?

Na programe stretnutia boli otázky o osude území v držbe Ruska, ktoré sa Ukrajine možno nepodarí oslobodiť, ako aj hľadanie diplomatických riešení, prijateľných pre obe strany. 

Americká strana

Niektorí bývalí predstavitelia Pentagonu, vrátane Mary Beth Longovej, bývalej námestníčky ministra obrany USA s rozsiahlymi skúsenosťami v záležitostiach NATO, sa zúčastnili na diskusiách o takzvanej „diplomacii druhého stupňa“ z americkej strany. Najmenej jeden bývalý americký predstaviteľ navštívil Rusko, aby sa zúčastnil  na diskusii o vojne na Ukrajine.

Ruská strana

Na ruskej strane sa okrem Lavrova do diskusií zapojili aj vedci, vedúci veľkých analytických centier a výskumných ústavov a ďalší predstavitelia ruskej zahraničnej politiky, ktorí sú, podľa účastníkov rozhovoru, v spojení s prezidentom Ruskej federácie Vladimir om Putinom, alebo sú v neustálom kontakte s rozhodovateľmi v Kremli.  NBC News odmietli uviesť mená ruských účastníkov, s odvolaním sa na obavy o ich bezpečnosť.

Tvrdohlavý Kyjev

Kancelária prezidenta Ukrajiny vyhlásila, že nebude komentovať správy, založené na nemenovaných zdrojoch, ale ich všeobecný postoj zostáva nezmenený. "Náš postoj zostáva nezmenený - o osude Ukrajiny nemožno rozhodnúť bez Ukrajiny. Prezident a všetci naši oficiálni predstavitelia o tom veľakrát hovorili.  

TRUMP: V Bielom dome máme veľmi nebezpečného IDIOTA
Bývalý americký prezident Donald Trump sa počas Dňa nezávislosti vysmieval svojmu nástupcovi vo funkcii Joeovi Bidenovi. V Bielom dome dnes podľa Trumpa vládne „nebezpečný idiot“. Informuje o tom portál ParlamentníListy.cz. Trump poprial... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme