Prigožin prišiel do Ruska. Dôvod? 100 miliónov dolárov a zbrane
07 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Jevgenij Prigožin, zakladateľ wagnerovcov, ktorý pre spustenie vzbury upadol do nemilosti, sa po nútenom odchode do Bieloruska náhle vrátil do ruského Petrohradu. Tu je dôvod.

Pochod spravodlivosti

Zakladateľ wagnerovcov Jevgenij Prigožin v závere júna rozhneval svojho prezidenta Vladimíra Putina, keď nariadil svojim mužom, aby sa vydali na pochod na Moskvu. Zdôrazňoval pritom, že nejde o nejaký puč, ale o „pochod spravodlivosti“. Tajné služby to však videli inak. Tzv. Putinov šéfkuchár bol obvinený z vlastizrady a Prigožinovi boli zabavené peniaze, zbrane aj drogy.

V tej chvíli sa prihlásil o slovo bieloruský vodca Alexander Lukašenko, ktorý zohral úlohu prostredníka pri rokovaniach medzi Putinom a Prigožinom. Prigožin prisľúbil, že sa z Ruska stiahne do Bieloruska a Putin mu dal na oplátku slovo, že nebude stíhaný pre ohrozenie štátu.

Všetko odpustené?

Prigožin sa naozaj do Bieloruska stiahol, ale podľa serveru Daily Beast sa teraz do Ruska vrátil, aby si vyzdvihol zabavené a opätovne vrátené peniaze aj zbrane.

„Prigožin bol v utorok videný, ako spolu so svojím bezpečnostným tímom prichádza do kancelárie FSB (ruskej tajnej služby – pozn. red.) v Petrohrade, informuje miestny spravodajský portál Fontanka. Údajne bol pozvaný, aby si vyzdvihol niekoľko zbraní zabavených bezpečnostnými službami po jeho pokuse o povstanie minulý mesiac. Úrady mu podľa Fontanky odovzdali dve pušky Saiga, pušku Mannlicher a niekoľko ďalších strelných zbraní,“ napísal server Daily Beast s tým, že medzi vrátenými zbraňami bola aj pištoľ Glock, ktorú zakladateľmi wagnerovcov kedysi daroval súčasný minister obrany Sergej Šojgu.

Pokiaľ ide o peniaze, FSB vraj Prigožinovi vrátila asi 10 miliárd rubľov, niečo cez 100 miliónov dolárov.

Maďarsko zas zdvihlo Bruselu prst
Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó dnes prijal ruského ministra zdravotníctva Michaila Muraška na stretnutí na svojom ministerstve v Budapešti. "Politika sankcií samozrejme obmedzuje rozsah spolupráce," povedal Szijjártó podľa... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Návrat Prigožina do Ruska potvrdil podľa serveru katarskej televízie Al-Džazíra aj Lukašenko.

Pre agentúru TASS Lukašenko vyhlásil, že otázka presunu wagnerovcov do Bieloruska stále nebola úplne vyriešená, ale jeho ponuka prijať wagnerovcov v Bielorusku vraj stále platí.

Z ruskej strany zaznieva, že wagnerovci fakticky majú tri možnosti - začleniť sa do jednotiek pravidelnej ruskej armády, odísť do Bieloruska alebo demobilizovať.

Na archívnej snímke z 30. novembra 2017 bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin sa objímajú počas stretnutia v Minsku. / TASR (AP)

Razia FSB u Prigožina v priamom prenose

Medzitým  ruské štátne médiá v stredu podnikli prudký útok na Prigožina v rámci snahy Kremľa zdiskreditovať ho v očiach ruskej verejnosti, píše The Guardian.

Televízny kanál Rossija-1 odvysielal podľa nej exkluzívne zábery natočené počas razie bezpečnostnej služby FSB na súkromných statkoch Prigozhina v Petrohrade. FSB uviedla, že v tomto honosnom sídle našla zbrane, zlaté prúty a skriňu plnú parochní.

Zábery z razie zverejnili aj prokremeľské noviny Izvestija, na ktorých je v jednej z miestností vystavený obrovský perlík s nápisom „na použitie pri dôležitých rokovaniach“.

Minulý týždeň začala Moskva rozkladať Prigozhinovo podnikové impérium a zatvorila niektoré z jeho mediálnych aktív.

Hrozí v najbližších dňoch JADROVÝ ÚTOK pod falošnou vlajkou?
Kontingent NATO môže byť nasadený na Ukrajinu ihneď po summite vo Vilniuse! Zelenského plány zahŕňajú jadrový útok pod falošnou vlajkou, ktorý sa má pokúsiť presadiť rozhodnutie summitu NATO o nasadení obmedzeného kontingentu okupačných síl z... Čítať ďalej
06 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik